2017-10-06 07:25:06
Φωτογραφία για Ισλανδία: Ταξίδι στη χώρα του πάγου και της φωτιάς
Εντυπωσιακοί παγετώνες δίνουν τη σκυτάλη σε κρατήρες και ηφαιστειακές λάβες, κατάμαυρες αμμουδιές εναλλάσσονται με γαλαζοπράσινες λίμνες ενώ ορμητικοί καταρράκτες συναντούν λυσσαλέους θερμοπίδακες. Αυτό το ιδιόμορφο και εκκεντρικό τοπίο, που μοιάζει να βγήκε από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, ανήκει στο φυσικό πλούτο της Ισλανδίας. Η απομακρυσμένη νησιωτική χώρα του ευρωπαϊκού βορρά χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις, άγρια φυσική ομορφιά και μαγικά τοπία που αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις. Η χώρα του πάγου και της φωτιάς (Land of Ice and Fire) αποτελεί θαύμα της φύσης και μέρος όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει, να αντιληφθεί και να νιώσει τη μαγεία της γης.

Η Ισλανδία είναι ο Νο1 ταξιδιωτικός προορισμός για το 2017, και το Reykjavik ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στη μηχανή αναζήτησης. Με μόνο 330.000 κατοίκους, το 18ο νησί σε έκταση στον κόσμο δεν είναι εύκολα κατοικήσιμο, αφού η λάβα και οι παγετώνες καλύπτουν μεγάλο κομμάτι του. Η τούνδρα καλύπτει περίπου το 60% της επιφάνειάς του – με πανέμορφα μωβ λούπινα που σε κάνουν να πιστεύεις πως η εικόνα δεν μπορεί να γίνει πιο όμορφη.


Reykjavik

Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας είναι ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι, φιλικό και γεμάτο ενέργεια, που συγκεντρώνει όλες τις τάσεις του σκανδιναβικού και ισλανδικού ντιζάιν. Η έντονη νυχτερινή ζωή, τα ακριβά εστιατόρια, η μοντέρνα αρχιτεκτονική και οι επώνυμες boutique κάνουν την πόλη εύκολα συγκρίσιμη με τη διάσημη γειτονιά SoHo, της Νέας Υόρκης. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της κουλτούρας, που περικλείει μέσα της τη διεθνώς αναγνωρισμένη μουσική και γενικότερα τις τέχνες, τα μουσεία και τις γκαλερί, τα μικρά hipster καφέ και τα μπαρ που ενδείκνυνται για στάσεις και ζεστά ροφήματα στο τσουχτερό κρύο. Αν και κανείς θα περίμενε να συναντήσει πολυσύχναστους δρόμους και χάος στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, η κυκλοφορία στο Reykjavik είναι ήπια, με χαλαρούς ρυθμούς, ποδηλάτες και πεζούς. Η πόλη είναι μικρή και περπατιέται άνετα σε μία μέρα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να μείνουν 2-3 μέρες πριν ξεκινήσουν για το road trip του νησιού.

- Απολαύστε street food στο λιμάνι και θαυμάστε τη γεμάτη street art πόλη.

- Επισκεφτείτε το ναό Hallgrimskirkja, που σχεδιάστηκε για να μοιάζει με λάβα και ανεβείτε μέχρι το παρατηρητήριο για να απολαύσετε το Reykjavik από ψηλά.

- Οργανώστε μία εκδρομή με καραβάκι για να δείτε τις φάλαινες, που κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ή επισκεφτείτε το κέντρο Aurora για να δείτε το βόρειο σέλας σε 3D, αν δεν πετύχετε το πραγματικό.

- Επισκεφτείτε την εντυπωσιακή όπερα Harpa Concert Hall με τη μοναδική γυάλινη πρόσοψη.

Golden Circle

Ο Χρυσός Κύκλος, είναι η πιο δημοφιλής κυκλική διαδρομή κοντά στο Reykjavik, όπου βρίσκεται ο Χρυσός Καταρράκτης, οι θερμοπίδακες Geysir και Strokkur και το εθνικό πάρκο Thingvellir.

- Ο Χρυσός Καταρράκτης Gullfoss αποτελείται από δύο ουσιαστικά καταρράκτες σε διαφορετικά επίπεδα.

- Ο πιο διάσημος θερμοπίδακας Strokkur βράζει στους 100°C και εκρήγνυται κάθε πέντε περίπου λεπτά, ενώ ο μεγαλύτερος Geysir κάνει την εμφάνισή του τρεις φορές τη μέρα.

- Το Thingvellir έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO Εθνικό Πάρκο και σε αυτό το σημείο ενώνονται οι δύο τεκτονικές πλάκες της γης, η ευρασιατική και η βορειοαμερικανική. Το μέρος (Silfra Fissure) ενδείκνυται για καταδύσεις αφού έχει τα πιο καθαρά νερά του κόσμου με ορατότητα ακόμη και στα 100μ. κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Blue Lagoon

Η διάσημη ιαματική λίμνη Blue Lagoon βρίσκεται ανάμεσα στο αεροδρόμιο και την πρωτεύουσα. Νερά που διατηρούνται στους 37-39°C πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως το πυρίτιο και το θείο, σε έντονο γαλάζιο χρώμα, διάσημα για τις θεραπευτικές και αναζωογονητικές τους ιδιότητες. Το σπα είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη της χώρας με την είσοδο να ξεκινά από τα 50 ευρώ περίπου (περιλαμβάνει ολοήμερη διαμονή, χρήση των φυσικών υλικών, της σάουνας και των ατμόλουτρων και ποτό στο πλωτό μπαρ).

Akureyri

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισλανδίας απέχει 100χλμ. από τον Αρκτικό κύκλο και καλύπτεται από οροπέδια με παγετώνες και καταπράσινες λίμνες στις κορυφές ηφαιστείων.

- Από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι το Μάρτιο έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά το φυσικό φαινόμενο Aurora Borealis. Το βόρειο σέλας είναι ορατό όταν οι ουρανοί είναι σκοτεινοί.

- Θαυμάστε τον ισχυρότερο καταρράκτη της Ευρώπης Dettifoss.

- Επισκεφτείτε τα λουτρά Myvath Nature Baths ή Blue Lagoon του βορρά, όπως είναι γνωστά. Προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες με το Blue Lagoon σε καλύτερες τιμές.

Ακτή Dyrholaey

Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται η μαύρη παραλία της Ευρώπης με τους βασαλτικούς βράχους. Εκεί θα βρείτε και το “μαύρο” εστιατόριο Black Beach Restaurant που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον.

Vatnajokull

Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Ευρώπης βρίσκεται ανατολικά της χώρας. Εκεί μπορείτε να κάνετε ανάβαση του παγετώνα από το εθνικό πάρκο Skaftafell με τους έμπειρους ξεναγούς και να επισκεφτείτε τις σπηλιές πάγου που είναι προσβάσιμες μόνο το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή για λόγους ασφαλείας. Η λίμνη Jokulsarlon είναι γνωστή για τα κομμάτια πάγου που μετακινούνται μέσα στα νερά της και ξεβράζονται στην μαύρη αμμουδιά, ένα φαινόμενο που έδωσε στην περιοχή το όνομα “Παραλία των Διαμαντιών”.

Δυτικά φιόρδ

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλους τους επισκέπτες και ταξιδιώτες, αφού θεωρούνται τα πιο άγρια τοπία της Ισλανδίας, αλλά αυτό είναι που τα κάνει ακόμη πιο γοητευτικά. Απολαύστε πεζοπορίες και extreme sports σε απόσταση αναπνοής από τη Γροιλανδία.

Horse riding tours

Μία από τις πιο δημοφιλής ατραξιόν στην Ισλανδία είναι η ιππασία. Τα μοναδικά ισλανδικά άλογα είναι μικρά και χαριτωμένα, περπατούν χαλαρά και είναι ιδανικά ακόμη και για όσους κάνουν πρώτη φορά ιππασία.

Γενικές πληροφορίες

- Αναλόγως με τη χρονική περίοδο που θα επιλέξετε να επισκεφτείτε την Ισλανδία, μπορεί να τη βρείτε βουτηγμένη σε ένα βαθύ κόκκινο ηλιοβασίλεμα ή φωτισμένη από το βόρειο σέλας. Η περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου είναι η πιο δημοφιλής καθώς οι καλοκαιρινές νύχτες είναι φωτεινές όλο το 24ωρο. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο ήλιος του μεσονυχτίου δύει στον ορίζοντα τα μεσάνυχτα και ανατέλλει πάλι μετά τις δυόμισι τη νύχτα. Η περίοδος μετά τα μέση Σεπτέμβρη είναι ιδανική αν θέλετε να αποφύγετε το συνωστισμό και να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το βόρειο σέλας. Αν και ο χειμερινός καιρός μπορεί να φαίνεται αποτρεπτικός παράγοντας, η εμπειρία των σκοτεινών ημερών και οι off-season προσφορές θα σας ανταμείψουν.

- Ο καλύτερος τρόπος να γυρίσετε το νησί είναι να νοικιάσετε αμάξι ή κάποιο 4x4 jeep αν σκοπεύετε να βγείτε εκτός του κύριου οδικού δρόμου, καθώς είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε πάγο, χιόνι και χωματόδρομους. Ο γύρος του νησιού γίνεται εύκολα απλά ακολουθώντας τον κύριο οδικό δρόμο (Ring Road).

- Το αεροδρόμιο απέχει οδικώς περίπου 50 λεπτά από την πρωτεύουσα.

- Η Ισλανδία είναι μία ακριβή χώρα. Τα γεύματα κυμαίνονται γύρω στα 20 με 30 ευρώ το άτομο, για street food μπορεί να ξοδέψετε γύρω στα 10 ευρώ, το ίδιο για το ποτό. Η διαμονή είναι εξίσου ακριβή με τα κρεβάτια να ξεκινούν από 30 ευρώ περίπου στα hostels και να φτάνουν μέχρι και τα 700 ευρώ τη βραδιά σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

- Οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια ξεκινούν από 360 ευρώ (Αθήνα) και από 320 ευρώ (Θεσσαλονίκη). Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα για την Ισλανδία. *Οι τιμές αναφέρονται σε πτήσεις Νοεμβρίου και ποικίλουν ανάλογα με την περίοδο που θα επιλέξετε και το χρονικό διάστημα της κράτησης.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ