2017-10-06 07:28:37
Φωτογραφία για Υποχρεωτικές απολύσεις ΕΜΘ στην Ισπανία
Γράφει ο

Ευθ. Γκιτέρσος  

Η επαγγελματικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων (ε.δ.) στην Ισπανία δεν γίνεται χωρίς προβλήματα. Ήδη περίπου το 45% της συνολικής στρατιωτικής δύναμης, όπως μας πληροφορεί η ισπανική επαγγελματική ένωση στρατού και ναυτικού (ATME), είναι Επαγγελματίες Οπλίτες. Τα τελευταία 27 χρόνια, η πολιτική προσλήψεων στις ε. δ. υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ανασφάλειας  για ένα σημαντικό μέρος του στρατιωτικού προσωπικού. Οι στρατιωτικές επαγγελματικές ενώσεις προβάλλουν αυτά τα προβλήματα διεκδικώντας άμεσες λύσεις προς το συμφέρον των ενδιαφερομένων.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι η “υποχρεωτική απόλυση” των στρατιωτικών αυτών με πρόωρη συνταξιοδότηση στην ηλικία των 45 ετών. Τα αμέσως επόμενα χρόνια επηρεάζονται περίπου 1.500 επαγγελματίες οπλίτες, κυρίως από το Ναυτικό, με επιπτώσεις στην οικογενειακή και επαγγελματική τους κατάσταση. 


Για να αναδείξουν το μέγεθος του προβλήματος και να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους, δύο Ισπανοί πρώην επαγγελματίες οπλίτες έκαναν μια πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 11 Νοεμβρίου 2016. Μετά από μια πορεία 400 χιλιομέτρων στην ισπανική περιφέρεια έφτασαν στη Μαδρίτη στις 26 Νοεμβρίου και παρέδωσαν, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, στον Συνήγορο του Πολίτη έγγραφο διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους.  Η ATME, μέλος του EUROMIL, διοργάνωσε με επιτυχία στις 11 Φεβρουαρίου 2017 στη Σεβίλλη μια πρώτη συνάντηση για το θέμα της σταδιοδρομίας των επαγγελματιών οπλιτών. Τα συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου μεταφέρθηκαν στο ισπανικό κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους εκπροσώπους του Συμβουλίου Επιτελείου των ε.δ., αλλά και στον EUROMIL.

Για την επίλυση του προβλήματος δημιουργήθηκε υποεπιτροπή στη βουλή, ένα κοινοβουλευτικό σώμα εργασίας αποτελούμενο από δώδεκα μέλη και προεδρεύοντα τον κ. José Maria Barreda Fontes, Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας. Δέσμευσή της ήταν να συντάξει έκθεση με συγκεκριμένες λύσεις προς συζήτηση και έγκριση από την Επιτροπή Άμυνας μέσα σε έξι μήνες. Στα πλαίσια αυτά στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, προσκλήθηκε για ακρόαση στο Ισπανικό Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη και ο Πρόεδρος του EUROMIL, για να συνδράμει την επιτροπή με την πολύχρονη εμπειρία του για το θέμα. 

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι επαγγελματίες οπλίτες, άνδρες και γυναίκες, θα υποστηριχθούν όταν επανενταχθούν στην κοινωνία των πολιτών και την αγορά εργασίας. Η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι καθοριστικός παράγοντας, καθώς αυτοί οι πρώην στρατιωτικοί δικαιούνται μόνο ένα μηνιαίο εισόδημα περίπου 600 ευρώ μετά την αποχώρηση από τις ένοπλες δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: http://www.militaire.gr/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CE%B8-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1/

Ο Πρόεδρος της EUROMIL δήλωσε, ότι και στον τομέα αυτό απαιτείται ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων. “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, ο ανθρώπινος και κοινωνικός παράγοντας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο αυτής της συζήτησης. Εκτός από τα υλικά, τις δομές και τα επιχειρησιακά ζητήματα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο προσωπικό, στους άνδρες και τις γυναίκες, χωρίς τους οποίους τέτοια σχέδια δεν μπορούν ποτέ να εκτελεστούν με επιτυχία».
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ