2017-10-06 08:08:05
Φωτογραφία για Όσα συμβαίνουν στο σώμα της μαμάς μετά τον φυσιολογικό τοκετό
Το ταξίδι που ονομάζεται εγκυμοσύνη φτάνει κάποτε στο τέλος του σημαίνοντας μια νέα αφετηρία -αυτήν της μητρότητας- μέσω του τοκετού. Πέρα από τις τεράστιες αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει στη ζωή μιας γυναίκας το νέο μωρό, υπάρχουν κι οι άλλες, οι πιο απτές κι άμεσες αλλαγές: αυτές που συμβαίνουν στο σώμα της λίγες ώρες και μέρες μετά τον τοκετό.

Στο κείμενο που ακολουθεί, θα διαβάσετε πώς βίωσε μια αναγνώστρια της σελίδας, η Χρύσα Ιακώβου, το πρώτο διάστημα μετά τον φυσιολογικό τοκετό. Ενημερωθείτε, προετοιμαστείτε, θυμηθείτε και συμπληρώστε ελεύθερα. 

«Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης έχουν αισίως περάσει και έχει έρθει η ώρα της γέννας! Αν γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό είσαι ασφαλώς από τις τυχερές, καθώς θα αναρρώσεις πολύ γρηγορότερα απ' ότι μετά από μία καισαρική. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι όλα ρόδινα: διάβασε μερικά απ’ όσα θα βιώσεις τις επόμενες ώρες και μέρες, ώστε να είσαι προετοιμασμένη.


Ο πλακούντας

Καταρχάς, η διαδικασία της γέννας δεν τελειώνει με την έξοδο του μωρού από το σώμα σου. Χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα ακόμα, ώστε να αφαιρεθεί ο πλακούντας, να καθαριστεί η περιοχή και να ραφεί.

Δυσκινησία

Σε αντίθεση με την καισαρική, λίγη ώρα μετά τη γέννα θα είσαι σε θέση να σηκωθείς και να περπατήσεις χωρίς βοήθεια. Αυτό που δεν θα μπορείς, ωστόσο, να κάνεις είναι να …καθίσεις. Η περιοχή είναι αρκετά ταλαιπωρημένη και έτσι θα παραμείνει για τουλάχιστον μία βδομάδα, δυσκολεύοντας λίγο τις κινήσεις σου.

Τα ράμματα

Η περιοχή δεν θα είναι ταλαιπωρημένη μόνο από το σοκ της γέννας, αλλά και από τα ράμματα, τα οποία ενοχλούν και «τραβάνε» για αρκετές μέρες.

Το στήθος κι ο θηλασμός

Μπορεί ο θηλασμός να ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που έρχεται στον κόσμο το μωράκι σου, όμως το γάλα κατεβαίνει τρεις μέρες μετά τη γέννα. Αν δεις το στήθος σου πρησμένο και παραμορφωμένο, μην τρομάξεις, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Προβλήματα τουαλέτας

Τις πρώτες εβδομάδες ίσως αποκτήσεις ένα είδος ακράτειας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι παροδικό, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Τι γίνεται με το σεξ;

Για σαράντα περίπου μέρες καλό είναι να αποφεύγονται οι επαφές, όπως λογικά θα σου συστήσουν και οι γιατροί. Ακόμα κι όταν περάσει όμως αυτό το διάστημα, οι πρώτες επαφές θα είναι αρκετά επώδυνες και άβολες. Πολύ πιθανό η αίσθηση αυτή του πόνου να κρατήσει για μερικούς μήνες, μην απελπιστείς!

Δυσκολία συγκέντρωσης

Το πρώτο διάστημα θα είσαι λίγο στα χαμένα. Όχι μόνο λόγω κούρασης, αλλά λόγω κατάστασης! Οι λεχώνες τείνουν να ξεχνούν και να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν –αυτό, βέβαια, πολλές μαμάδες το παθαίνουν μόνιμα Όπως και να έχει και παρά τα προβλήματα, η περίοδος αυτή είναι μοναδική από κάθε άποψη. Μακάρι να την χαρείς στο έπακρο!»
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ