2017-10-07 20:11:06
Φωτογραφία για Μύθοι για την όρασή μας που κρύβουν μια μικρή δόση αλήθειας!
Πόσες φορές δεν μας είχαν πει όταν ήμασταν μικροί (ακόμα και τώρα μας το λένε δηλαδή) γονείς και γιαγιάδες-παππούδες να μην βλέπουμε πολλές ώρες τηλεόραση γιατί θα τυφλωθούμε και να μην βάζουμε τα γυαλιά κάποιου άλλου γιατί επίσης θα τυφλωθούμε;

Πολλές είναι οι θεωρίες σχετικά με την υγεία των ματιών μας, ποιες τροφές κάνουν καλό και ποιες συνήθειες τα καταστρέφουν. Θεωρίες που διαδίδονται από γενιά σε γενιά, κατά πόσο όμως, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Οι πιο γνωστές απ’ αυτές, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται απλά για μύθους!

Μην ανοίγεις τα μάτια σου μέσα στο νερό

Σ’ αυτήν τη θεωρία υπάρχουν τρία “είδη” νερού που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας:

Το νερό σε μια πισίνα μπορεί να είναι επικίνδυνο λόγω του χλωρίου. Οι φθαρμένοι σωλήνες επίσης μπορεί να είναι η αιτία επιβλαβών μικροοργανισμών στο νερό που οδηγούν σε ερεθισμό και επιπεφυκίτιδα. Έτσι είναι προτιμότερο να κρατάμε τα μάτια μας κλειστά.


Το γλυκό νερό απ’ την άλλη είναι ασφαλές για κολύμπι με ανοιχτά μάτια αλλά μόνο σε καθαρές περιοχές.

Μπορείς επίσης, ν’ ανοίγεις τα μάτια σου σε θαλασσινό νερό αναλόγως του επιπέδου συγκέντρωσης αλατιού.

Με την ηλεκτροσυγκόλληση μπορεί να τυφλωθείς

Είναι ένας απ’ τους πιο διαδεδομένους μύθους που ακούς απ’ την παιδική σου ηλικία. Στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να μείνεις τυφλός απ΄την ηλεκτροσυγκόλληση αλλά μπορείς να καείς. Οι συγκολλητές καλύπτουν τα πρόσωπά τους για έναν λόγο: Όχι μόνο για να προστατευτούν απ’ τους σπινθήρες αλλά απ΄την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι οθόνες της τηλεόρασης και των υπολογιστών μπορούν να σε βλάψουν

Οι επαγγελματίες gamers αναβοσβήνουν τα μάτια τους μια φορά κάθε δύο λεπτά ενώ το φυσιολογικό είναι κάθε 15 με 20 δευτερόλεπτα. Όταν κάθεσαι μπροστά σε μια οθόνη, τα ανοιγοκλείνεις χωρίς καν αν το καταλάβεις. Αν εν το κάνεις συχνά αυτό οδηγεί σε μη ανανέωση της μεμβράνη δακρύων. Ο κερατοειδής στεγνώνει και τότε παραπονιέσαι για κόπωση, πονοκεφάλους και θολή όραση. Αυτή είναι και η μοναδική βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν οι οθόνες στα μάτια σου.

Η κακή όραση είναι κληρονομική

Όχι. δεν είναι. Εξαρτάται απ΄τον τρόπο ζωής σου, το επάγγελμα σου, τις κακές συνήθειες και το “άγχος” των ματιών.

Τα γυαλιά επιδεινώνουν την κατάσταση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γυαλιά σημαίνουν ότι έχεις χάσει τη μάχη με τη μυωπία σου και έχεις αποδεχτεί τη μοίρα σου. Αλλά στην πραγματικότητα, βοηθούν τα μάτια σου να προσαρμοστούν στην απαραίτητη ευκρίνεια. Δεν είναι ένα φάρμακο αλλά ένα εργαλείο που σε βοηθάει!

Δεν πρέπει να κοιτάς τη μύτη σου

Αυτό το παιχνίδι που κάναμε παλιά και μας έλεγαν πως θα στραβωθούμε. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως τα μάτια μας πάντοτε μετακινούνται ελαφριά προς τη μύτη όταν κοιτά κάτι από πολύ κοντά. Κι μη φοβάσαι δεν θα παραμείνουν έτσι για πάντα!

Είναι επικίνδυνο να φοράς τα γυαλιά κάποιου άλλου

Η όρασή σου δεν θα επιδεινωθεί ριζικά αν δοκίμασες τα γυαλιά κάποιου άλλου. Αλλά αν τα φορά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά είδη διαταραχών, από κόπωση έως μυωπία.

Ο ήλιος μπορεί να σε τυφλώσει

Είναι απίθανο να τυφλωθείς αλλά είναι πολύ εύκολο να πάθεις έγκαυμα του κερατοειδούς. Δεν χρειάζεται να κοιτά κατευθείαν τον ήλιο αλλά ακόμα και τις αντανακλαστικές επιφάνειες, όπως το νερό, το χιόνι, την άμμο που εντείνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ὁ Ἀπόστολος Θωμάς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ὁ Ἀπόστολος Θωμάς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ