2017-10-10 08:52:53
Φωτογραφία για Οι μισές πιστώσεις της χρονιάς έχουν καταβληθεί ήδη στην υγεία
Άννα Παπαδομαρκάκη

Healthmag.gr

Προσπάθεια να φτάσουν τα χρήματα ως το τέλος του έτους - Πώς κατανέμονται οι ανταποδοτικές δαπάνες

To 52,42% του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, με τις πιστώσεις να εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, ο αρχικός προϋπολογισμός έφτανε στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τελικά αναμένεται να διατεθούν συνολικά περί τα 4,33 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,27 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί.

Παρότι θα περίμενε κανείς οι καταβολές να ακολουθούν δωδεκατημόρια, η ζήτηση υπηρεσιών υγείας δεν είναι σταθερή και για την ακρίβεια μειώνεται τους θερινούς μήνες, ενώ τείνει να αυξάνεται από το φθινόπωρο με κορύφωση το χειμώνα, οπότε και οι πληρωμές ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Η έμφαση βέβαια που δίνεται από το υπουργείο, αφορά τις πληρωμές που σχετίζονται με την άμεση παροχή υπηρεσιών υγείας και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ υστερούν "περιφερειακές" πληρωμές για δαπάνες της κεντρικής υπηρεσίας, της ΕΠΥ που καταργείται μετά την ψήφιση του νέου νόμου περί προμηθειών κλπ.


Τη "μερίδα του λέοντος" από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, έχουν οι δαπάνες υγείας με πρόβλεψη για καταβολή 3,786 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν καταβληθεί 1,968 δισ. ευρώ.

Ξεχωριστά, υπολογίζονται οι δαπάνες του πρωτοβάθμιου δικτύου υπηρεσιών υγείας με πρόβλεψη να διατεθούν 453,7 εκ. ευρώ, από τα οποία μέχρι στιγμής έχει διατεθεί το 50,89%, δηλαδή 230,97 εκ. ευρώ.

Από το σύνολο των πιστώσεων για το υπουργείο Υγείας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εξοφλούνται μέσω κρατικής επιχορήγησης έχουν ήδη καταβληθεί, πλήρως. Οι φετινές προβλέψεις έφτασαν τα 43,4 εκ. ευρώ περίπου, όταν πέρυσι, οι αντίστοιχες οφειλές υπολογίζονταν σε 1,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2013 οι προβλέψεις μέσω κρατικού προϋπολογισμού για πληρωμές σε ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν φτάσει τα 2,44 δισ. ευρώ, το 2014 μόλις σε 437 εκ. ευρώ, ενώ το 2015 δεν είχε γίνει σχετική πρόβλεψη.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ που χαρακτηρίζονται ως ανταποδοτικές, με την έννοια της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, φέτος είναι μειωμένες από 4,5 - 13% περίπου κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία οι δαπάνες αυτές φέτος είναι μειωμένες κατά 4,5% περίπου, και θα φτάσουν το 1,674 δισ. ευρώ, από 1,752 που διατέθηκε πέρυσι. Από αυτά, τα 640 εκ. αφορούν τα φάρμακα, έναντι 670 εκ. ευρώ πέρυσι, τα 360 εκ. υγειονομικό υλικό, έναντι 309 εκ. πέρυσι, τα 80 εκ. ευρώ ορθοπεδικό υλικό, από 65,74 εκ. ευρώ πέρυσι, τα 150 εκ ευρώ αντιδραστήρια από 154,53 εκ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, προβλέπονται 84 εκ. ευρώ για επικουρικό προσωπικό έναντι 91,15 εκ. ευρώ, 230 εκ. ευρώ για outsourcing υπηρεσιών έναντι 253,8 εκ. ευρώ πέρυσι (η εξοικονόμηση προβλέπεται από την σύναψη συμβάσεων με το προσωπικό, έναντι συμβολαίων με εταιρίες που αναλαμβάνουν εργολαβικά την καθαριότητα ή φύλαξη των νοσοκομείων), καθώς και 130 εκ. ευρώ για λοιπές δαπάνες, έναντι περσινής πρόβλεψης 207,5 εκ. ευρώ.

Οι αντίστοιχες ανταποδοτικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να είναι μειωμένες κατά 13% φέτος φτάνοντας τα 3,648 δισ. ευρώ περίπου, από 4,394 δισ. ευρώ πέρυσι, και από αυτά, το 1,747 δισ. ευρώ αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, το 1,561 δισ. ευρώ δαπάνες υγείας προερχόμενες από τον ιδιωτικό τομέα και 340 εκ. ευρώ από τον δημόσιο τομέα. Η μείωση εδώ, προέρχεται από τη φαρμακευτική δαπάνη και τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς για το δημόσιο τομέα, υπάρχει μια αύξηση σχεδόν 100 εκ. ευρώ, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών του πληθυσμού από τις δημόσιες δομές υγείας.

Σημειώνουμε εδώ, ότι τα ποσά αυτά δεν αφορούν το συνολικό προϋπολογισμό του Οργανισμού, καθώς δεν περιλαμβάνονται εδώ λειτουργικές δαπάνες κλπ, αφού έχουν απομονωθεί μόνο τα ποσά που αφορούν τις ανταποδοτικές δαπάνες, δηλαδή δαπάνες που αφορούν την περίθαλψη του πληθυσμού.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ