2017-10-12 11:34:39
Φωτογραφία για Ασφάλεια και VIP φύλαξη - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε σε ένα άρθρο της Kolossos Security
Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με την  φύλαξη των VIP (Very Important People). Τι σημαίνει όμως η φύλαξη VIP; Από τι θα χρειαστεί να φυλάξουμε τους VIP; Ποια είναι η εκτίμηση του κινδύνου; Εκτός από τους ίδιους τι άλλο απαιτεί την φύλαξή μας; Η ιδιοκτησία τους; Η οικογένειά τους;  Όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα απαντήσουμε με απλά και κατανοητά λόγια στο σημερινό μας άρθρο Πρώτα από όλα όμως, ο σκοπός μιας ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και ασφάλειας (PSC – Private Security Company) είναι η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής του πελάτη της, της ιδιοκτησίας του αλλά και της οικογένειάς  του.

Κάθε σοβαρή PSC έχει ως σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλεια ατόμων υψηλού προφίλ της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων, της πολιτικής ή ακόμη και του κόσμου του θεάματος. Οι ομάδες επαφής που ανήκουν στην εταιρεία ασφαλείας θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια σοβαρή εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας θα πρέπει να παρέχει ασφάλεια στους υψηλούς καλεσμένους της (VIP) σε τέσσερις τομείς:

Α. Δυνατότητα αντιμετώπισης οποιασδήποτε απειλής

Β. Δυνατότητα ασφάλειας της ιδιοκτησίας του VIP πελάτη

Γ. Δυνατότητα ασφάλειας σε οποιοδήποτε ταξίδι του

Δ. Δυνατότητα κάλυψης χώρων ανοικτών και κλειστών σε οποιοδήποτε event παρίσταται ο πελάτης.

Πρωτίστως, όλες οι πιθανές απειλές πρέπει να εκτιμηθούν σωστά αλλά και αντικειμενικά. Αυτό επιτρέπει την κάθε σωστή εταιρεία να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία της και να βρει άμεσες λύσεις, αλλά επιπλέον επιτρέπει στον πελάτη να διαπιστώσει προβλήματα και ιδιαιτερότητες σε κάποιες κρίσιμες λειτουργίες του.

Ας μην ξεχνάμε και το βασικότερο. Οι πελάτες θέλουν μια πλήρη και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης της ασφάλειάς τους. Θέλουν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι, πώς να θέσουν ως προτεραιότητα την ασφάλειά τους και να περιορίσουν τις πρωτοβουλίες τους, και να γνωρίζουν ότι μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την προστασία και την ασφάλειά τους εξαργυρώνοντάς έτσι με σωφροσύνη και σύνεση την εμπιστοσύνη τους ώστε να μπορούν να εκτελέσουν απρόσκοπτα τα επαγγελματικά τους σχέδια.

Αυτός είναι ο λόγος που οι υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας και φύλαξης ξεκινούν με μια ολοκληρωμένη έρευνα και αξιολόγηση του κινδύνου, είτε πρέπει να φυλάξουν τους ίδιους τους πελάτες τους είτε την οικογένεια τους και την ιδιοκτησία τους (ιδιόκτητη κατοικία, επιχείρηση, σκάφος). Πρέπει να μπορούν (οι εταιρείες) να αξιολογούν την υπάρχουσα διαμόρφωση της ασφάλειας και σε συνδυασμό με τις βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων να καθορίζονται, από κοινού με τον πελάτη, οι αναγκαίες λύσεις ασφάλειας.

Έτσι, μόλις καθοριστεί το απαιτούμενο πεδίο της ασφάλειας, δηλαδή ένα λεπτομερές  work plan που ενσωματώνει το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, τον εξοπλισμό, την τεχνολογία, καθώς και τις ανάλογες διαδικασίες τότε είναι έτοιμο να αξιολογηθεί από τον πελάτη.

Ιδιαίτερα οι παγκοσμίως γνωστές εταιρίες ασφαλείας και φύλαξης VIP γνωρίζουν για το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι εισβολείς. Οι ειδικοί, αυτών των εταιρειών (που συνήθως είναι πρώην ένστολοι και συνήθως ειδικών δυνάμεων) έχουν βαθιά γνώση του «modus operandi» (δηλαδή ο τρόπος του λειτουργείν) των δραστών. Έχουν την μοναδική ικανότητα να αξιολογήσουν τους κινδύνους ασφαλείας από την προοπτική του εισβολέα όσο και από αυτή των εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των VIP. Λόγω των επιθετικών αλλά και αμυντικών μεθόδων που χρησιμοποιούν, μπορούν να εντοπίσουν τις πιο πιθανές απειλές για τους πελάτες τους.

Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλαβαίνουν τις ανάγκες του σημερινού επιχειρηματία ταξιδιώτη. Πρέπει να του παρέχουν τους πιο έμπειρους υπαλλήλους για την προστασία του ιδίου αλλά και αυτή του πελάτη του στο σπίτι του ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Επίσης οι πελάτες υψηλού προφίλ που ζήτησαν την φύλαξη θα πρέπει να δείχνουν, να νοιώθουν αλλά και να είναι άνετοι για την εχεμύθεια των υπαλλήλων της εταιρείας που τους φυλάει. Από τη πλευρά της η κάθε εταιρεία ασφάλειας και φύλαξης VIP θα πρέπει να υπαγορεύει στο προσωπικό της τη σημασία της διατήρησης εμπιστευτικών πληροφοριών που τυχόν αποκαλύπτονται. Φυσικά, για να το επιτύχει αυτό μία εταιρεία που υποστηρίζει VIP θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να υπογράφει με τον πελάτη ιδιωτικά συμφωνητικά εχεμύθειας.

Η ασφάλεια προσώπων υψηλού κύρους αλλά και η φύλαξη της οικογενείας αλλά και των ιδιοκτησιών τους είναι κατά κύριο λόγο δουλειά επαγγελματιών. Στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις αυτές ασφάλειας και φύλαξης δεν είναι δουλειά αλλά περισσότερο έργο διότι απαιτείται επαγγελματισμός, τεχνογνωσία, ο απαραίτητος εξοπλισμός, προσωπικό ικανό να αντέξει και στις πιο αντίξοες συνθήκες, πλήρως εκπαιδευμένο. Και επειδή η τρομοκρατία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με την απειλή της απαγωγής από τις εγκληματικές οργανώσεις, η προστασία των VIP δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική. Οι καλύτεροι όλου του κόσμου ειδικεύονται στη παροχή υπηρεσιών executive protection για διπλωμάτες, επίσκεψη αξιωματούχων, βιομηχάνους, επιχειρηματίες, αλλά και γνωστά πρόσωπα του θεάματος από τις απειλές της δολοφονίας, των απαγωγών, της σωματικής βλάβης και του εκφοβισμού. Εξίσου σημαντική είναι και η εξειδικευμένη ασφάλεια που παρέχουν στις οικογένειες των ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

Οι VIP πρέπει να ταξιδεύουν σε περιοχές που μπορεί να παρουσιάζουν κάποιο στοιχείο ρίσκου για το άτομο. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να είναι γενικής φύσεως, λόγω της ιδιότητας τους ως VIP και να τραβούν την ανεπιθύμητη προσοχή στους εγκληματίες ώστε να θέτονται αυτόματα ως στόχοι για σωματική αντιπαράθεση, εκβιασμό ή κάποια πιο ανήθικη αλληλεπίδραση. Σε άλλες περιπτώσεις, ο κίνδυνος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης απειλής του VIP, της εταιρείας του, ή μιας ομάδας η οποία ανήκει στο άτομο. Οι εταιρείες ασφάλειας και φύλαξης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ανθρώπους (υπαλλήλους) που είναι γνώστες της γλώσσας, των εθίμων και του πολιτισμού της περιοχής που θα επισκεφτεί ο VIP ώστε να μπορούν να εξομαλύνουν καταστάσεις αλλά και για να μπορούν να παρέχουν το μέγιστο της ασφάλειας σε κάθε δεδομένη κατάσταση.

Εν κατακλείδι οι εταιρείες ασφάλειας και φύλαξης προσώπων υψηλού κύρους (VIP) θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν κέντρο επιχειρήσεων το οποίο θα λειτουργεί 24 ώρες και τις 7 ημέρες την εβδομάδα από εκπαιδευμένο προσωπικό προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί «κρίσεις» και ενημερώνει άμεσα τις εποπτικές αρχές οι οποίες θα ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε κατάσταση που μπορεί να προκύψει. Οι υπηρεσίες σωματοφυλάκων θα πρέπει να στελεχώνονται από τους καλύτερους υπαλλήλους  ιδανικούς για στελέχη επιχειρήσεων, αξιωματούχους, πολιτικούς, επιχειρηματίες που θέλουν να προστατεύσουν τη ζωή τους , την οικογένειά τους, την καριέρα αλλά και την ευημερία τους. Οι εταιρίες πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι πελάτες τους θα μπορούν να ασκήσουν όλες τις δραστηριότητές τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς το άγχος της προσωπικής τους ασφάλειας ή αυτή της οικογενείας τους.

Επιμέλεια άρθρου: Kolossos Security Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ