2017-10-15 12:18:42
Φωτογραφία για ΔΗΛΩΣΕΙΣ ‘’ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ’’ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Άρθρο του Σχη ε.α Λογιστή - Φοροτεχνικού Βασίλειου Δούλη
       

Γράφει ο Συνταγματάρχης ε.α Βασίλης Δούλης

Λογιστής- Φοροτεχνικός Α' Τάξεως

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ηπείρου 69, ΤΚ:41222, Λάρισα

Τηλ&Fax: 2410 414220, Κιν: 6947046774

e-mail:[email protected]

f: https://www.facebook.com/DoulisVasAccounting?ref=hl

Εκπνέει στις 21 Οκτωβρίου 2017 (αν δεν δοθεί παράταση), η προθεσμία υποβολής των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) έτους 2017, που αφορούν εισοδήματα έτους 2016. Οι δηλώσεις, γνωστές ως ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ενιαίο έντυπο.

            Οι δηλώσεις θα πρέπει να συμπληρώνονται με τη μέγιστη ακρίβεια, καθότι υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης με τα δηλούμενα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Θα πρέπει να δικαιολογούνται επακριβώς οι μεταβολές της περιουσίας από έτος σε έτος.


            Να τονίσουμε ότι οι δηλώσεις ελέγχονται καθολικά από τον φορέα που υποβάλλονται και επειδή η ηλεκτρονική εφαρμογή θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή αντίστοιχων δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους (το γνωστό περιουσιολόγιο), καλό θα είναι για τη σύνταξη και υποβολή τους, να ζητείται η συνδρομή υπεύθυνου λογιστή – φοροτεχνικού.

            Με το παρόν άρθρο, θα τονίσουμε ορισμένα κρίσιμα σημεία των δηλώσεων, που αφορούν τα στελέχη των Ε.Δ και το προσωπικό των Σ.Α:

1.         Ποιοι υποχρεούνται σε δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

            α.         Οι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί, διευθυντές κλάδων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, οι δικαστικοί λειτουργοί του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

            β.         Οι Πρόεδροι, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη όλων των επιτροπών διαγωνισμών προμηθειών και παροχής υπηρεσιών των κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ ανά διαγωνισμό.

            γ.         Οι αρχηγοί και οι υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

            δ.         Το προσωπικό της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

            ε.         Το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

            στ.       Οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί των  καταστημάτων κράτησης.

2.         Πότε και για πόσα έτη υπάρχει υποχρέωση υποβολής

            α.         Υποβάλλεται Αρχική Δήλωση σε διάστημα 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας.

            β.         Υποβάλλεται Ετήσια Δήλωση για τόσα χρόνια όσα διαρκεί η θητεία, η άσκηση της δραστηριότητας, καθώς και η διατήρηση της ιδιότητας.

            γ.         Υποβάλλεται Ετήσια δήλωση για ένα (1) ακόμη έτος από τη λήξη της ιδιότητας.

            δ.         Η ετήσια δήλωση υποβάλλεται σε διάστημα τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

3.         Τι δηλώνεται στην αρχική και στην ετήσια δήλωση

            α.         Η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά τον χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία, καθώς και την αξία κτήσης τους, εφόσον είναι διαθέσιμη.

            β.         Η ετήσια δήλωση περιέχει τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους στο οποίο αφορά η δήλωση, καθώς και την αξία κτήσης τους, εφόσον είναι διαθέσιμη.

            γ.         Μεταξύ των άλλων, δηλώνονται οι καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εσωτερικού και εξωτερικού, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα και παράγωγα (μετοχές, συμμετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κλπ) οι καταθέσεις σε θυρίδες τραπεζών, το σύνολο των μετρητών εφόσον υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, καθώς και τα κινητά μεγάλης αξίας, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά στα μετρητά και κινητά μεγάλης αξίας, αφορούν αθροιστικά τον υπόχρεο, το σύζυγό και τα ανήλικα τέκνα.

            δ.         Στην περίπτωση απόκτησης και απώλειας εμπράγματου δικαιώματος επί του ίδιου ακινήτου κατά τη χρήση που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές.

            ε.         Κατά την πρώτη ηλεκτρονική υποβολή, η ετήσια ΔΠΚ περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου και όχι μόνον τις μεταβολές.

            4.         Λοιπά θέματα

                        α.         Η ταυτοποίηση  υπόχρεου  και  συζύγου  από την εφαρμογή  ηλεκτρονικής  υποβολής, γίνεται  με  τη  χρήση  των  προσωπικών  κωδικών του TAXISnet. Διακριτούς  προσωπικούς  κωδικούς πρέπει  να έχει τόσο ο υπόχρεος, όσο  και ο/η σύζυγος του   υπόχρεου υποβολής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποχρεωτική έγκριση των περιουσιακών  στοιχείων που δηλώθηκαν από  τον υπόχρεο και αφορούν στον/στην σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα.

                        β.         Σε περίπτωση που είναι υπόχρεος υποβολής και ο/η σύζυγος, υποβάλλονται δύο (2) δηλώσεις, μία για τον καθένα.

                        γ.         Όσοι έλαβαν αναδρομικά προηγούμενων ετών από μισθωτές υπηρεσίες, οφείλουν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά τη σχετική βεβαίωση αποδοχών, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τα εισπραχθέντα ποσά αναδρομικών.

                        δ.         Εάν μετά την οριστικοποίηση διαπιστωθεί από τον υπόχρεο ότι υποβλήθηκαν λάθος στοιχεία, καθώς και ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης, μπορούν να συμπληρωθούν αυθορμήτως εντός μηνός από την υποβολή της δήλωσης.

(Στη φωτό αρχείου του kranosgr, ο Συνταγματάρχης ε.α Βασίλειος Δούλης με τον Διοικητή 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, στη φετινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του παραρτήματος της ΕΑΑΣ Λάρισας).
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ