2017-10-15 19:46:15
Φωτογραφία για Γιατί φτερνιζόμαστε όταν ερχόμαστε σε επαφή με το πιπέρι; - Η επιστήμη δίνει απάντηση
Ποιος είπε, ότι οι αλλεργίες της άνοιξης και του φθινοπώρου είναι οι μόνες αιτίες που προκαλούν δάκρυα στα μάτια και πολύ έντονο φτέρνισμα; Υπάρχουν φορές που η επαφή σας με μια τροφή ενδέχεται να έχει τα ίδια δυσάρεστα κι ενοχλητικά αποτελέσματα και παρακάτω θα βρείτε μια από αυτές.

Το πιπέρι ανήκει στην κατηγορία των καυτερών μπαχαρικών που κατέχουν εξέχουσα θέση στη μαγειρική, αλλά πέρα από την ιδιαίτερη νοστιμιά και το άρωμα που προσθέτει στις συνταγές, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στις ευεργετικές του ιδιότητες.

Μεταξύ άλλων είναι αποτοξινωτικό, δρα κατά της δυσφορίας στο στομάχι, μπορεί να λειτουργήσει κατά του άγχους,έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, δρα ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να ταλαιπωρούν τον οργανισμό, ενισχύει την απώλεια βάρους και καταπολεμά το βήχα όταν κανείς αντιμετωπίζει ένα κρυολόγημα.

Παρόλα αυτά, όπως θα έχετε παρατηρήσει, ο οργανισμός συχνά αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με το συγκεκριμένο μπαχαρικό, με αποτέλεσμα να φτερνίζεστε και μάλιστα επίμονα.


Πώς εξηγείται άραγε αυτή η αντίδραση, όταν δεν πρόκειται για κάποια αλλεργία;

Η επιστήμη δίνει τη δική της εξήγηση η οποία είναι διττή:

Από τη μια μεριά, όταν το πιπέρι χρησιμοποιείται στην τριμμένη του μορφή, διεγείρει τα νευρικά κύτταρα που υπάρχουν μέσα στη μύτη και πυροδοτεί το αντανακλαστικό φτάρνισμα, προκειμένου να καθαριστεί η μύτη, όπως θα γινόταν και σε κάθε άλλη περίπτωση για να καθαριστεί από τα επιβλαβή σωματίδια, που έχουν εισέλθει σε αυτήν.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει ακόμη μια εξήγηση που αφορά σε ουσία που περιέχεται στο πιπέρι και όταν κανείς την εισπνέει, ερεθίζονται οι απολήξεις των νεύρων του βλεννογόνου, με αποτέλεσμα να προκαλείται το φτέρνισμα. Η ουσία αυτή λέγεται «πιπερίνη», είναι ακίνδυνη και εκτός από το φτέρνισμα, είναι υπεύθυνη και για τη spicy γεύση του μπαχαρικού! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ