2017-10-16 09:00:22
Φωτογραφία για Μητρικό γάλα, το καλύτερο… fast food
Η θρεπτική και ψυχολογική υπεραξία του μητρικού γάλακτος είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, στην πράξη οι μητέρες διακόπτουν το θηλασμό μετά από λίγες εβδομάδες. Τι είναι εκείνο που τις κάνει να σταματούν;

Έχει γίνει της μόδας οι γυναίκες να φωτογραφίζονται την ώρα του θηλασμού. Χαμογελαστές, με την αυτοπεποίθηση ότι κάνουν κάτι το μοναδικό. Έχει γίνει πλέον συνείδηση στη νέα γενιά μητέρων ότι ο θηλασμός είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά τελικά τι πραγματικά συμβαίνει;

Εμπειρογνώμονες έχουν διαφορετική άποψη. «Το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί και στο μεταξύ το γνωρίζουν όλοι», λέει η εντεταλμένη θηλασμού του Συνδέσμου Γερμανίδων Μαιευτήρων κ. Γκάρτσεν, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Θηλασμού στην DW. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι μετά έρχεται το μεγάλο «Αλλά»: «Πολλές μητέρες μετά από λίγες εβδομάδες διακόπτουν τον θηλασμό, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία».


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους τους πρώτους έξι μήνες και στη συνέχεια συνδυασμό μητρικού γάλακτος με βρεφική τροφή μέχρι το παιδί γίνει δύο χρονών. Το μητρικό γάλα θεωρείται σήμερα η καλύτερη τροφή για μωρά, ενώ ενισχύει τον σύνδεσμο του παιδιού με τη μητέρα. Και οι δύο επωφελούνται από τον θηλασμό. Σε ό,τι αφορά το μωρό μειώνεται ο κίνδυνος ιώσεων, αλλεργιών και άσθματος, ενώ στις μητέρες μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών.

Οι λόγοι που ωθούν τις μητέρες να σταματήσουν τον θηλασμό είναι συνήθως η κούραση τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα. Αλλά και η έλλειψη γνώσης γύρω από το θηλασμό, τόσο από την πλευρά της μητέρας, όσο και του περιβάλλοντός της. Πάντως είναι σαφές ότι οι βάσεις για έναν επιτυχημένο θηλασμό μπαίνουν ήδη στο νοσοκομείο μετά τη γέννα. «Ωστόσο, η σωστή παρακολούθηση δεν είναι δεδομένη», λέει η Φον Γκάρτσεν. Την περίοδο της λοχείας οι μητέρες νιώθουν μεγάλο βάρος γιατί όλα είναι καινούργια.

 Έτσι, οι υποχρεωτικές εξετάσεις του βρέφους, η αγωνία αν τα κάνουν όλα καλά, η μεγάλη αβεβαιότητα για το αν το μωρό παίρνει κανονικά βάρος τις ωθούν να προτιμούν να δίνουν μπουκάλι γάλα στο βρέφος για να ελέγχουν την ποσότητα.

 

Πηγή 

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
trelogaidouri
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ