2017-10-16 09:54:32
Φωτογραφία για “Καπέλο” 129,2 εκατ. ευρώ στο clawback για φάρμακα
Το ποσό της υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση και θα ανέλθει στα 446,23 εκατομμύρια ευρώ.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σπάει όλα τα “κοντέρ” η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, με την υπέρβαση να βαρύνει – όπως πάντα – τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν φέτος περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, για υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και αυτόματη επιστροφή υπέρβασης δαπάνης του “κλειστού” προϋπολογισμού για φάρμακα (clawback).

Όπως προκύπτει από την έβδομη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, τα ποσά αυτά κατανέμονται ως εξής:

Υποχρεωτική έκπτωση (rebate) για φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακής μόνο χρήσης 3,62 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αυτόματη επιστροφή υπέρβασης (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης 446,23 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του έτους. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 129,2 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισθέν από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.


Υποχρεωτική έκπτωση (rebate) 215 εκατομμυρίων ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα παραπάνω ποσά δίνουν ένα σύνολο 664,85 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία πρέπει α προστεθούν άλλα 200 εκατομμύρια ως rebate πρώτου εξαμήνου και 3,5 εκατομμύρια ως rebate φαρμακευτικής δαπάνης.

Θα ξεπεράσουν, δηλαδή, στα 867 εκατομμύρια ευρώ, όταν η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Οι σημαντικές αυτές επιβαρύνσεις προκαλούν την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζονται να πληρώνουν σχεδόν το 50% της δαπάνης που έχει αποφασίσει το κράτος να κάνει για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Επιστροφές

Πώς προκύπτει το ποσοστό αυτό; Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει ετησίως 2 δισ. ευρώ για φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία πληρώνουν 550 εκατομμύρια για τον ίδιο σκοπό (σύνολο 2,55 δισ. ευρώ).

Εάν στα παραπάνω ποσά προστεθεί και το clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια, το σύνολο των επιστροφών από τις εταιρείες μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!

Η κατάσταση αυτή προκαλείται από την ανεπάρκεια του κονδυλίου για φάρμακα, την οποία έχει ομολογήσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Καταγγελία

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) παρουσίασαν το πρόβλημα σε στελέχη της “Κομισιόν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργεια αυτή της ΠΕΦ ακολουθεί την προσφυγή του κλάδου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον ίδιο λόγο. Τα επιχειρήματα που προβάλλουν είναι τα εξής:

To υπουργείο Υγείας επιβάλλει δύο φορές το χρόνο μειώσεις τιμών στα φάρμακα, με τρόπο άνισο και καταχρηστικό, που πλήττει καίρια την ελληνική παραγωγή. Μόνο για την τριετία 2015 – 2017 οι τιμές ελληνικών γενοσήμων μειώθηκαν κατά 31,9%.

Αδράνεια

Οι υποχρεωτικές επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία προς τον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback επιχειρεί να καλύψει την αδράνεια του κράτους στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ό,τι δεν μπορεί να πράξει το Δημόσιο – εξηγούν – για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών, το χρεώνει στις επιχειρήσεις.

Ισοφαρίζει τις δαπάνες που του ξεφεύγουν με ποινές που επιβάλλει στη φαρμακοβιομηχανία επί δικαίων και αδίκων.

Παρουσίασαν στοιχεία από τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, από τα οποία προκύπτουν πως το 2016, οι πωλήσεις τους στον ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με το 2015, αλλά το clawback που κλήθηκαν να πληρώσουν αυξήθηκε κατά 37%!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ