2017-10-16 11:57:59
Φωτογραφία για FT: Δώρο στους σκληροπυρηνικούς το «πυρηνικό λάθος» Τραμπ
Αντιμέτωπες με τους συμμάχους της οι ΗΠΑ μετά την δήλωση του πλανητάρχη ότι το Ιραν δεν τηρεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Πώς η κίνηση αυτή ανατρέπει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή. Τα νέα όπλα για την «Φρουρά της Επανάστασης».

Η απόφαση του Ντ. Τραμπ να «βεβαιώσει» ότι το Ιραν δεν τηρεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψε το 2015 με τις ΗΠΑ και πέντε άλλες δυνάμεις του πλανήτη θα κάνει σίγουρα κάποιους χαρούμενους: την ισλαμική Φρουρά της Επανάστασης του Ιραν (IRGC).

Οι πραιτοριανοί την Ισλαμική Δημοκρατίας στο εσωτερικό και αιχμή του δόρατος στο εξωτερικό, που χαρακτηρίστηκαν ως ο βασικός στόχος της ριζοσπαστικής μετατόπισης της ιρανικής πολιτικής, το IRGC, θα αισθάνεται επιβεβαιωμένο και ανανεωμένο.

Οι Φρουροί, που έχτισαν μια επιχειρηματική αυτοκρατορία εκμεταλλευόμενοι τις στρεβλώσεις σε μια οικονομία υπό διεθνείς κυρώσεις, ήταν ανέκαθεν κατά μιας συμφωνίας που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ως αντάλλαγμα για την άρση κυρώσεων. Πιστεύουν ότι το άνοιγμα του Ιραν στον κόσμο θέτει το καθεστώς σε ένα ολισθηρό μονοπάτι προς την αλλαγή του.


Κι’ όμως ο Hassan Rouhani, ο πραγματιστής πρόεδρος πίσω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές απέναντι στον σκληροπυρηνικό που υποστήριξε το IRGC, κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες εκατομμυρίων ιρανών ότι μπορεί εν τέλει να απελευθερωθούν από ένα καθεστώς παρία με το οποίο αντιμετωπίστηκε η χώρα από το 1979, οπότε και έβαλε τέλος στην μοναρχία.

Ο Τραμπ, απαντώντας σθεναρά σε αυτό που επανειλημμένα αποκαλεί «την χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ», τσάκισε αυτές τις ελπίδες και έδωσε στους σκληροπυρηνικούς την πρωτοβουλία.

Πιθανότατα ξέρει ότι το Ιραν, στην πραγματικότητα, τηρεί τους κανόνες της συμφωνίας που ονομάζεται «Joint Comprehensive Plan of Action» (JCPOA). Η διεθνής επιτροπή πυρηνικής ενέργειας, ο ελεγκτής του ΟΗΕ για τη συμφωνία, το επιβεβαιώνει. Το ίδιο κάνουν όλα τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συν τη Γερμανία, οι υπόλοιποι αντισυμβαλλόμενοι στη συμφωνία. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι στρατηγοί του Τραμπ, όλοι εχθρικοί έναντι του Ιραν, λένε ότι η συμφωνία δουλεύει προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Δεδομένης αυτής της συντριπτικής ισορροπίας απόψεων, που βλέπει τις κινήσεις του Ντ. Τραμπ ως «διπλωματικό βανδαλισμό» που δημιουργεί τον κίνδυνο να ξεσπάσει κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, όπως και να υπονομεύσει τη φήμη των ΗΠΑ ως υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη, η πρώτη αντίδραση της Τεχαράνης θα είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους.

Αυτή τη δουλειά θα αναλάβουν έμπειροι παίκτες, όπως ο Mohammad Javad Zarif, ο υπουργός εξωτερικών που επιδέξια διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, αλλά πλέον απέναντι σε ένα κρεσέντο αντίστασης του IRGC που θα θυμίζει στους ιρανούς ότι πάντα έλεγε ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις ΗΠΑ.

Αν οι κυρώσεις για τα πυρηνικά επιβληθούν εκ νέου ή ακόμα και αν κυρώσεις των ΗΠΑ που δεν σχετίζονται με τα πυρηνικά και διατηρούνται επεκταθούν, οι Φρουροί και οι σκληροπυρηνικοί φίλοι τους δεν θα διστάσουν.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον τιμωρητικά μέτρα κατά του IRGC, του οποίου τα βασικά πρόσωπα αλλά και οι εμπλεκόμενες εταιρείες υπόκεινται ήδη σε κυρώσεις.

Το IRGC είναι εξαιρετικά απίθανο να αναζητήσει ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση με τις πανίσχυρες ΗΠΑ. Όμως τα παραπάνω μέτρα δεν είναι πιθανό να τροποποιήσουν αυτό που ο Τραμπ και οι Σουνίτες άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ αποκήρυξαν ως «επιθετική συμπεριφορά»: τη χάραξη μιας σιιτικής ζώνης επιρροής στο Λεβάντε και κάτω στον Κόλπο.

Το πιθανότερο είναι το IRGC και οι σύμμαχοί του, όπως η Χεσμπολάχ του Λιβάνου και οι σιίτες μαχητές σε Ιρακ και Συρία, θα απεικονίσουν τώρα τον περιφερειακό τους ρόλο ως αυτοάμυνα, μια ανιδιοτελή θυσία που, σε αντίθεση με τους αντιδραστικούς Αμερικανούς και τους φίλους τους, αποτρέπουν τον ISIS από το να υψώσει τις μαύρες σημαίες του σε Βαγδάτη και Δαμασκό.

Από τον καταστροφικό εθνο-σεκταριστικό πόλεμο που προκάλεσε η επέμβαση της οποίας ηγήθηκαν οι ΗΠΑ στο Ιρακ το 2003, το Ιραν εκμεταλλεύτηκε δυναμικά τα λάθη των αντιπάλων του. Η απόφαση του Τραμπ να προσπαθήσει να τορπιλίσει την JCPOA, ένα διπλωματικό θρίαμβο που αποτελεί φάρο σε μια περιοχή που διαλύεται, μπορεί να αποδειχτεί ένα λάθος ανάλογου μεγέθους.

Financial Times

Εuro2day.gr ==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ