2017-10-16 12:53:37
Φωτογραφία για Ανισότητα επιπέδου... Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)
Ερωτήματα από τη δυσμενή μεταχείριση

Πως είναι δυνατόν από τη μια να θεωρείσαι – και να είσαι – το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, να υπάγεσαι στο ΓΕΕΘΑ και από την άλλη τα στελέχη που μετατίθενται για να υπηρετήσουν στη Σχολή ως διευθυντές, τμηματάρχες σε διδακτικό ή υποστηρικτικό ρόλο να λαμβάνουν ελάχιστα ως μηδαμινά μόρια, σε σχέση με συναδέλφους τους οι οποίοι υπηρετούν σε άλλη υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ, γεγονός που επιδρά δυσμενώς στη δική τους καριέρα και εξέλιξη;

Γίνεται και παραγίνεται αν πρόκειται για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας γενικώς και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) πιο συγκεκριμένα.

«Πως γίνεται κάποιος, ο οποίος υπηρετεί σε άλλη θέση του ΓΕΕΘΑ να λαμβάνει τα μόρια που λαμβάνει και εγώ που υπηρετώ στη Σχολή, η οποία υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, να παίρνω λιγότερα μόρια, και έτσι να επηρεάζεται η μετέπειτα εξέλιξη και καριέρα μου στο στράτευμα, σε σημείο που οι καλοί αξιωματικοί να μην θέλουν να μετατεθούν στη Σχολή. Γιατί μετά με τα μόρια που θα λάβει, ούτε σε θέση εξωτερικού θα μπορεί να πάει, ούτε θα μπορεί να μετατεθεί σε κάποια καλή, επιχειρησιακή, μονάδα που θα μετρήσει στην εξέλιξή του» διερωτάτο, με εμφανές το παράπονο να τον «πνίγει», ενδιαφερόμενο στέλεχος των ΕΔ.


Ήδη ο προηγούμενος διοικητής της ΣΕΘΑ και νυν αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, γνωρίζοντας άριστα το θέμα και τις επιπτώσεις του στην καριέρα ικανότατων στελεχών, είχε ενημερώσει από 7 Οκτωβρίου 2016 τους αρμόδιους, αποστέλλοντας προς το ΓΕΕΘΑ, στο οποίο διοικητικώς και εκπαιδευτικώς υπάγεται η ΣΕΘΑ, σχετική επιστολή.

Σε αυτήν ετίθετο σαφώς το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι «...οι Διευθυντές, Τμηματάρχες και οι Επιτελείς που υπηρετούν στη ΣΕΘΑ με εκπαιδευτικό ή υποστηρικτικό ρόλο λαμβάνουν... ελάχιστα ως μηδαμινά μόρια, κατά περίπτωση, για κάθε μήνα υπηρεσίας, τόσο ως προς την επιτελική εμπειρία, όσο και το χρόνο ειδικής υπηρεσίας (ειδικά καθήκοντα). Η εν λόγω «πρακτική»(δηλ. η μοριοδότηση) ευρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ισχύουσα για τα στελέχη που στελεχώνουν το ΓΕΕΘΑ, στο οποίο υπάγεται απευθείας η Σχολή ή σε σχηματισμούς που διοικούνται από αντίστοιχου βαθμού ανώτατους αξιωματικούς» εισηγούμενος «για την εξασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης των στελεχών που υπηρετούν στη ΣΕΘΑ, σε σχέση με τα στελέχη που υπηρετούν σε αντίστοιχους σχηματισμούς, την τροποποίηση…, ώστε να υπάρχει εξομοίωση στη μοριοδότηση της επιτελικής εμπειρίας και του χρόνου ειδικής υπηρεσίας». Πιο σαφές «καμπανάκι» δεν μπορεί – πιστεύουμε – να υπάρξει.

Τι θα μπορούσε ίσως να γίνει προς την κατεύθυνση αποκαταστάσεως της αδικίας αυτής που ξέρουν όλοι;

«Ίσως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην μοριοδότηση αναλόγως με την επίδοση αποφοιτήσεως του σπουδαστή (καλώς, λίαν καλώς, άριστα), όπως γίνεται και στην ΑΔΙΣΠΟ. Αυτό θα συντελούσε καθοριστικά στην απόδοση κινήτρων και την περαιτέρω αναβάθμιση της Σχολής» υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, με την προσθήκη ότι όλα αυτά πρέπει να έχουν και αναδρομική ισχύ για προφανείς λόγους.

(parapolitika.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2017/10/blog-post_817.html
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ