2017-10-16 16:33:15
Φωτογραφία για 10 λόγοι που κάνουν τον άντρα σου έναν υπέροχο μπαμπά
«Ο καθένας μπορεί να γίνει πατέρας, χρειάζεται όμως να είσαι πραγματικά άντρας για να γίνεις καλός μπαμπάς» Ο άντρας που επιλέγουμε για σύντροφό μας, συνήθως είναι κάποιος που καλύπτει τις προσωπικές μας ανάγκες και ανταποκρίνεται στα στάνταρ που έχουμε θέσει αναφορικά με τον άνθρωπο που έχουμε ονειρευτεί να έχουμε δίπλα μας για μια ζωή. Πόσο καλά, όμως, έχουμε σκεφτεί αν ο ίδιος αυτός άνθρωπος θα είναι και εξίσου καλός πατέρας για το παιδί μας; Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει άντρες κυριολεκτικά να μεταλλάσσονται μετά το παιδί και να μας εκπλήσσουν, είτε προς το καλύτερο –βγάζοντας μια τρομερή ωριμότητα, είτε προς το χειρότερο, ίσως επειδή τρομάζουν στη σκέψη ότι η ζωή τους δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια.

Αν έχετε την τύχη να έχετε δίπλα σας έναν άντρα, ο οποίος πέρα από καλός σύζυγος αποδείχθηκε και εξαιρετικός πατέρας, τότε θα αναγνωρίσετε πολλά από τα χαρακτηριστικά του στην παρακάτω λίστα, η οποία περιλαμβάνει όσα κάνουν έναν καλό μπαμπά να ξεχωρίζει:


Φέρεται στο παιδί του όπως θα ήθελε να του φέρεται ο δικός του μπαμπάς

Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Και κανείς μας δεν μεγάλωσε από τέλειους γονείς. Ο καλός μπαμπάς, όμως, έχει διαχωρίσει στο μυαλό του τα θετικά και τα αρνητικά του δικού του πατέρα και έχει υιοθετήσει μόνο τα στοιχεία που τον έκαναν ευτυχισμένο ως παιδί. Αν ο πατέρας του, για παράδειγμα, τον χτυπούσε ή του μιλούσε άσχημα, έχει ορκιστεί πως δεν θα επαναλάβει ποτέ κάτι τέτοιο. Όσο δύσκολο κι αν του είναι να ξεριζώσει από μέσα του ένα τέτοιο βίωμα.

Μαθαίνει να «ακούει» τι ανάγκες έχει το παιδί από εκείνον

Δεν γεννιόμαστε γνωρίζοντας πώς να είμαστε γονείς, παρά μαθαίνουμε μέρα με τη μέρα, παρατηρώντας προσεκτικά τι ζητά και το παιδί μας από εμάς. Το κάθε παιδί, ανάλογα και με τον χαρακτήρα του, μπορεί να ζητά διαφορετικά πράγματα από τον μπαμπά του και ο καλός μπαμπάς προσπαθεί πάντα να «ακούει» τι είναι αυτά: Τρυφερότητα; Ασφάλεια; Ξέφρενο παιχνίδι; Συμμετοχή στα αθλήματα; Βοήθεια με τα Μαθηματικά; Ό,τι κι αν είναι, ο καλός μπαμπάς θα προσπαθήσει πάντα να του το δώσει.

Δίνει το καλό παράδειγμα στα παιδιά του

Δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε από τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται σωστά ως μέλη μιας οικογένειας και μιας κοινωνίας, αν δεν κάνουμε πρώτα εμείς το ίδιο. Ο καλός μπαμπάς, λοιπόν, δεν θα πετάξει σκουπίδια από το παράθυρο του αυτοκίνητου, δεν θα βωμολοχήσει μπροστά στα παιδιά και δεν θα κάνει τίποτε από αυτά που δεν θα ήθελε ποτέ τα παιδιά του να κάνουν.

Δίνει στα παιδιά του μαθήματα για τη ζωή

Γιατί η αλήθεια είναι, πως άλλα πράγματα έχει να μάθει η μαμά σε ένα παιδί και άλλα ο μπαμπάς -χωρίς, φυσικά, αυτά να μπαίνουν σε στεγανά- απλά επειδή του είναι πιο εύκολο. Για παράδειγμα, συνήθως ο μπαμπάς είναι αυτός που θα μάθει στο αγόρι να κάνει πιπί του όρθιο, αργότερα να συμπεριφέρεται κόσμια στο γήπεδο, να ξυρίζεται, να ελέγχει τα λάδια του αυτοκινήτου, αλλά και να τραβά το κάθισμα για να καθίσει η αγαπημένη του. Ο καλός σύζυγος και μπαμπάς θα μάθει στην κόρη του τι πρέπει να περιμένει από τον μελλοντικό της σύντροφο και στον γιο του πώς να γίνει κι εκείνος κάποτε καλός σύζυγος και μπαμπάς.

Αποδέχεται τη διαφορετικότητα των παιδιών του

Είναι δύσκολο να βλέπεις ότι το παιδί σου, το σπλάχνο σου, μεγαλώνει και γίνεται ένα τόσο διαφορετικό άτομο από εσένα. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται αστείο και αναχρονιστικό, αλλά πώς να δεχτεί ο φίλαθλος μπαμπάς ότι ο γιος του δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα αθλήματα; Ή ότι η κόρη του δεν θέλει να γίνει δικηγόρος, όπως ο ίδιος, αλλά ηθοποιός; Ο καλός μπαμπάς, όμως, είναι ανοιχτόμυαλος. Είναι περήφανος για το παιδί του όσο οι επιλογές του είναι συνειδητές και δεν θίγουν κανέναν. Ξέρει ότι σημασία πάνω απ’όλα έχει να είναι το παιδί του καλά και ευτυχισμένο. Ξέρει ότι έτσι έχει πραγματικά πετύχει στον ρόλο του και ότι μόνο έτσι θα μπορεί να στέκεται πάντα στο πλευρό του παιδιού του.

Βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του – δίνει χρόνο στη μαμά για τον εαυτό της

Για να είσαι καλός γονιός πρέπει πρώτα να είσαι καλά με τον εαυτό σου. Και για να είσαι καλά με τον εαυτό σου, χρειάζεται να βρίσκεις χρόνο για να κάνεις αυτά που σε ευχαριστούν. Ο καλός μπαμπάς, λοιπόν, θα αφιερώσει δύο ώρες την εβδομάδα για να πάει στο γυμναστήριο, να συναντήσει τους φίλους του για μπύρες ή να πάει να δει μια αγαπημένη του ταινία με τον κολλητό του. Και το ίδιο πράγμα θα κάνει και η καλή μαμά. Και, μάλιστα, ο καλός μπαμπάς, γνωρίζοντας πόσο ανάγκη το έχει, θα την πιέσει να το κάνει.

Βοηθά τη μαμά με τις δουλειές (που σχετίζονται με τα παιδιά)

Καλώς κακώς (δεν θα το εξετάσουμε αυτή τη στιγμή) η μαμά στην ελληνική οικογένεια (ναι, και στη νέα ελληνική οικογένεια) είναι κατά κανόνα αυτό που οι Αμερικάνοι αποκαλούν «default parent», δηλαδή ο εξ’ορισμού ή βασικός γονιός. Δεν εννοούμε, ότι είναι περισσότερο γονιός από τον πατέρα, αλλά ότι αναλαμβάνει περισσότερα καθήκοντα, συνήθως από μόνη της, χωρίς να της το ζητήσει κανείς. Από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό, είναι αυτή θα φροντίσει για τα γεύματά του (ειδικά αν θηλάζει), για το άλλαγμά του, αυτή που θα ξενυχτίσει, θα μαγειρέψει, θα πλύνει κ.ο.κ. Ο μπαμπάς συνήθως θα «κάνει στην άκρη» και θα περιμένει να του ζητηθεί βοήθεια. Ο καλός μπαμπάς, όμως, θα παρέμβει και ενώ, για παράδειγμα, η μαμά απλώνει, εκείνος θα ετοιμάσει το κολατσιό του παιδιού για την επόμενη μέρα στο σχολείο. Και δεν χρειάζεται να την ρωτήσει πού είναι το ταπεράκι του κολατσιού ή το παγούρι του νερού, γιατί ξέρει ήδη.

Προστατεύει πάντα την οικογένειά του

Όπως, λοιπόν, η μαμά είναι ο default γονιός που είπαμε παραπάνω, έτσι κι ο μπαμπάς είναι αυτός που παραδοσιακά φροντίζει για την ασφάλεια της οικογένειας, είτε αυτή είναι φυσική (π.χ. ένα ασφαλές σπίτι), είτε ψυχολογική (η διαβεβαίωση ότι είναι εκεί για όλους), είτε οικονομική. Ο καλός μπαμπάς, λοιπόν, αν υπάρξει ανάγκη θα κάνει και δεύτερη δουλειά, για να μπορέσει να παρέχει στα παιδιά του τα απαραίτητα. Και έτσι θα τους δείξει τι σημαίνει να θυσιάζεσαι για αυτούς που αγαπάς.

Αγαπά και σέβεται την γυναίκα του

Το παιδί που βλέπει τον πατέρα του να δείχνει αγάπη και σεβασμό στη μητέρα του, θα μάθει να κάνει το ίδιο. Θα μάθει, επίσης, ότι έτσι πρέπει να κάνουν πάντα δύο σύντροφοι και κατ’επέκταση τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Θα μεγαλώσει, λοιπόν, με αίσθημα ασφάλειας και έτσι θα έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει ένα ισορροπημένο παιδί που πατά γερά στα πόδια του. Και, τέλος, θα μάθει ότι το να εκφράζουμε και να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας, όχι μόνο είναι θεμιτό αλλά και απαραίτητο.

Πιέζει τον εαυτό του περισσότερο από όσο πιέζει τα παιδιά του

Ο καλός μπαμπάς δίνει περισσότερα από αυτά που παίρνει. Αγαπά άνευ όρων. Δείχνει δυνατός, αλλά δεν είναι πάντα. Δείχνει να τα ξέρει όλα, αλλά δεν τα ξέρει πάντα. Μαθαίνει, όμως. Δεν σταματά ποτέ να προσπαθεί. Κάνει λάθη, αλλά τα διορθώνει με κάθε τρόπο. Πιέζει τα παιδιά του να γίνονται καθημερινά καλύτεροι άνθρωποι, αλλά περισσότερο πιέζει τον εαυτό του. Μερικές φορές φοβάται και νιώθει αγωνία, όμως βρίσκει πάντα το κουράγιο να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τους φόβους του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με βασικό στόχο να είναι καλά η οικογένειά του.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ