2017-10-16 18:57:20
Φωτογραφία για Καρκίνος μαστού: Υποπροϊόν της χοληστερόλης αυξάνει τον κίνδυνο μετάστασης
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και η παχυσαρκία έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος, αλλά οι ιατρικοί ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για τους παράγοντες που ευνοούν τις μεταστάσεις.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις διαπίστωσε ότι μια ουσία που ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού είναι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της χοληστερόλης. Το μόριο αυτό ονομάζεται 27HC και δρα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και διευκολύνει την μετάσταση. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Ο καρκίνος του μαστού έχει επιπτώσεις σε περίπου 1 στις 8 γυναίκες. Υπάρχουν αρκετά καλές στρατηγικές για την αρχική θεραπεία της νόσου, αλλά πολλές γυναίκες θα εμφανίσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

“Όταν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα δεν έχουμε καλές θεραπείες. Θέλουμε να μάθουμε τι οδηγεί στις μεταστάσεις και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με φάρμακα», δήλωσε ο Erik Nelson, καθηγητής μοριακής φυσιολογίας που ηγήθηκε της μελέτης.


Χοληστερόλη και καρκίνος του μαστού

Ποντίκια με όγκους καρκίνου του μαστού ακολούθησαν μια δίαιτα με υψηλή χοληστερόλη.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αύξησαν τους καρκινικούς όγκους και τη μετάσταση ενώ τα ποντίκια που έλαβαν φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης -στατίνες- είχαν λιγότερες μεταστάσεις.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν περαιτέρω, αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται CYP27A1 και βοηθάει στη σύνθεση του 27HC κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού της χοληστερόλης.

«Με την αναστολή του ενζύμου CYP27A1, βρήκαμε μια επίδραση καταστολής της μετάστασης του καρκίνου του μαστού. Αυτό υποδηλώνει ότι μια θεραπεία φαρμάκων που στοχεύουν στο συγκεκριμένο ένζυμο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο Amy Baek, μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια ασυνήθιστη δραστηριότητα μεταξύ συγκεκριμένων κυττάρων ανοσίας -ορισμένων τύπων ουδετερόφιλων και Τ-κυττάρων- σε μεταστατικές θέσεις που είχαν μεγάλη ποσότητα από  27HC.

“Συνήθως, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να επιτεθεί στον καρκίνο”, δήλωσε ο Nelson, “αλλά διαπιστώσαμε ότι το 27HC λειτουργεί σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να τους ξεγελάει ότι ο καρκίνος είναι καλός.

Επειδή το μόριο 27HC δρα μέσω του ανοσοποιητικού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν ευρεία εφαρμογή για τους καρκινικούς όγκους. Πραγματοποίησαν πειράματα εξετάζοντας τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του πνεύμονα, το μελάνωμα και τον καρκίνο του παγκρέατος και διαπίστωσαν ότι το μόριο 27ΗC αύξησε τη μετάσταση για όλους τους τύπους όγκων, υποδηλώνοντας ότι μια θεραπεία που στοχεύει στο 27ΗC θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Οι ερευνητές εργάζονται για την περαιτέρω κατανόηση της οδού με την οποία το 27HC επηρεάζει τα ανοσιακά κύτταρα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει η ίδια βιοχημική οδός στους ανθρώπους.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα για το ρόλο της χοληστερόλης στον καρκίνου του μαστού είναι αμφιλεγόμενα. Δεν είναι σαφές εάν η LDL χοληστερόλη ή η HDL χοληστερόλη έχει θετική ή αρνητική συσχέτιση  δτην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Ο ρόλος των στατινών επίσης δεν είναι ξεκάθαρος.

Πάντως, η αυξημένη χοληστερόλη συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού στους ασθενείς. Και ορισμένες αναδρομικές μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς που παίρνουν στατίνες, παρουσιάζουν αυξημένο χρόνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

The cholesterol metabolite 27 hydroxycholesterol facilitates breast cancer metastasis through its actions on immune cells.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ