2017-10-18 15:49:05
Φωτογραφία για Ο παράνομος δεσμός της Μέριλιν Μονρόε με τον Υβ Μοντάν μπροστά στα μάτια του Άρθουρ Μίλλερ
Πίσω στο 1951 ο 35χρονος Άρθουρ Μίλλερ, ήδη διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας και ένα από τα πιο ανήσυχα μυαλά της γενιάς του, όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν, συνάντησε τυχαία στο στα στούντιο της Fox μία πανέμορφη ξανθιά ηθοποιό που τότε έπαιζε έναν μικρό ρόλο στην ταινία “As Long As You Feel”. Όπως ο ίδιος θα εξομολογηθεί αργότερα η πρώτη εκείνη επαφή με τη γυναίκα που έμελλε μετά από λίγο καιρό να γίνει το απόλυτο sex symbol του πλανήτη, την εκρηκτική Μέριλιν Μονρόε, ήταν καθοριστική και έντονη από τα πρώτα κι όλας δευτερόλεπτα. «Από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισα ένιωσα κάθε εκατοστό του κορμιού μου να πάλλεται».

Δύο μόλις ημέρες μετά οι δύο τους πήγαν μαζί σε ένα πάρτυ. Ήταν ένα από εκείνα τα πάρτυ στο οποία ο διανοούμενος Άρθουρ Μίλλερ δεν είχε βρεθεί ποτέ ξανά στη ζωή του αλλά για πολύ καιρό μετά θα θυμόταν ολοκάθαρα την ατμόσφαιρα της χαράς, της γιορτής, της ηδονής, την ερωτική γενναιοδωρία των γυναικών
. «Ποτέ ως τότε -θα έγραφε- δεν είχα δει το σεξ, να προσφέρεται τόσο απλά, χωρίς καμιά έννοια, ως ανταμοιβή για μια επιτυχία». Χόρεψαν. Μίλησαν με τις ώρες. Γοήτευσαν ο ένας τον άλλο. Η Μέριλιν ήταν ενθουσιασμένη που ο Μίλλερ έπαιρνε τις φιλοδοξίες της στα σοβαρά, που της μιλούσε για βιβλία, θέατρο, φιλοσοφία, για σπουδές. «Ήταν σαν τρέχεις και ξαφνικά να κοπανάς το κεφάλι σου, σε ένα δέντρο! Ή σαν έχεις πυρετό και επιτέλους να πίνεις κάτι δροσερό…». Την επόμενη, πήγαν μαζί με τον Ελία Καζάν σε ένα βιβλιοπωλείο και της αγόρασε ένα αντίτυπο από τον «Θάνατο του εμποράκου». Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα εκείνος επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. «Την ήθελα απελπισμένα, γι’ αυτό και έπρεπε να φύγω, διαφορετικά θα έχανα τον εαυτό μου», θα ομολογούσε, ο Μίλλερ, με συντριβή. Περιορισμένος για χρόνια σε μια δουλειά και σ’ ένα γάμο, είχε βρεθεί ξαφνικά σε έναν κόσμο χωρίς όρια. Ακόμα και δεκαετίες αργότερα, μπορούσε με ακρίβεια να ανακαλέσει τη στιγμή του αποχαιρετισμού τους. «Γύρισα στην ασφάλεια της ηθικής, αλλά όχι απαραίτητα και της ειλικρίνειας»,εξομολογείται ο ίδιος.

Δεν ήταν όμως μόνο ο πετυχημένος συγγραφέας, βραβευμένος τότε ήδη με ένα Pulitzer, ένα Tony αλλά και το Βραβείο Κριτικών Νέας Υόρκης, συγκλονισμένος από τη γνωριμία του με την ηθοποιό. Και η Μονρόε συνέχισε να τον σκέφτεται πολύ καιρό μετά από εκείνη την συνάντηση και μάλιστα θα μιλήσει για τα συναισθήματα της τον Ελία Καζάν με τον οποίο ανέπτυξαν πολύ συχνά αλληλογραφία την τριετία του ακολούθησε. Η Μέριλιν δεν ξέχασε τον Άρθουρ ούτε όταν γνώρισε και παντρεύτηκε τον Joe Di Maggio, ούτε όταν χώρισε και διάσημη πλέον και περιζήτητη ανέβαινε δέκα-δέκα τα χρυσά σκαλιά του Χόλιγουντ.

Και κάπως έτσι ο ανεκπλήρωτος μέχρι εκείνη τη στιγμή έρωτας καταλήγει σε παθιασμένο ειδύλλιο που οδηγεί το ζευγάρι, στις 29 Ιουνίου του 1956, στα σκαλιά του Westchester County Court House όπου παρουσία μόλις δύο μαρτύρων κάνει έναν γρήγορο πολιτικό γάμο. Την ίδια μέρα η Μέριλιν γράφει συγκινημένη στο προσωπικό της ημερολόγιο τα εξής δυνατά λόγια: «Θέλω τόσο πολύ να προστατέψω τον Arthur. Toν αγαπώ – και είναι το μοναδικό ανθρώπινο πλάσμα, απ’ όσα γνώρισα ποτέ που θα μπορούσα να αγαπήσω όχι μόνο γιατί με ελκύει τόσο πολύ, αλλά γιατί εμπιστεύομαι σαν τον εαυτό μου.»

Την ίδια στιγμή όμως που η ξανθιά Μέριλιν αισθανόταν απόλυτη σιγουριά και ηρεμία στο πλευρό του άντρα της εκείνος, παραμένοντας πάντα βαθιά ερωτευμένος μαζί της, διατηρούσε τις έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο αυτή η σχέση μπορούσε να κρατήσει στον χρόνο. Η ηθοποιός εκείνη την περίοδο βρίσκει ανοικτό το ημερολογίο του συζύγου της και κάνει μία επίπονη για εκείνη ανακάλυψη. Συνειδητοποιεί πως ο Μίλλερ ντρέπεται για την ίδια και το επίπεδο της μπροστά στους διανοούμενους φίλους του. Η αποκάλυψη γεμίζει ανασφάλειες αυτή που θεωρούταν ως η ομορφότερη γυναίκα σε ολόκληρο τον κόσμο και την οδηγεί στην απόγνωση. Όπως η ίδια παραδέχεται χάνει τον ύπνο της και αρχίζει την χρήση ηρεμιστικών χαπιών προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές τις υποχρεώσεις, ενώ με την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή της προσπαθεί να ξεπεράσει την απογοήτευση και να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του άντρα της.

Το ζευγάρι παρά τις μεγάλες διαφορές κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει ζωντανή την σχέση του και παρά το γεγονός ότι το 1960 η Μονρόε ξεκινά μία παράνομη σχέση με τον καλό φίλο του άντρα της, τον γνωστό Γάλλο ηθοποιό Υβ Μοντάν, με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε στην ταινία "Let's Make Love". Το ειδύλλιο ξεκινά και αναπτύσσεται υπό το βλέμμα τόσο του Μίλλερ όσο και της συζύγου του Μοντάν, της ηθοποιού Σιμόν Σινιορέ, καθώς τα δύο φιλικά ζευγάρια κάνουν στενή παρέα και εντυπωσιάζουν με τις κοινές τους εμφανίσεις τα κοσμικά πάρτυ του Μπέβερλι Χιλς.

Ιστορική έχει μείνει μία συγκεκριμένη φωτογράφιση τους κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ίδιας πάντας ταινίας, στην οποία η ενέργεια ανάμεσα στο παράνομο ζευγάρι είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Το γεγονός ότι τόσο ο Μίλλερ όσο και η Σινιορέ κατάλαβαν γρήγορα την παράνομη ερωτική σχέση ανάμεσα στους συζύγους τους δεν ήταν αρκετό για να διαλύσει κανέναν από τους δύο διάσημους γάμους. Το πραγματικό και οριστικό χτύπημα για τον έρωτα του σπουδαίου δραματουργού με την πιο εμβληματική ίσως πρωταγωνίστρια της γενιάς της ήταν η αποβολή της Μέριλιν στη μοναδική εγκυμοσύνη της ζωής της, ένα γεγονός που την οδήγησε για ακόμα μία φορά στην αστάθεια και την κατάθλιψη. Ήταν η εποχή που ο «μεγάλος συγγραφέας, γίνεται «ο πιο ταλαντούχος σκλάβος του κόσμου», παρατώντας την καριέρα του για είναι συνέχεια δίπλα της. Στο τέλος , δουλεύει το σενάριο του φιλμ «Οι Αταίριαστοι», όπου πρωταγωνιστεί εκείνη – η πρώτη και μοναδική καλλιτεχνική συνεργασία τους, θα έπρεπε, υποτίθεται να τους φέρει πιο κοντά. Δυστυχώς, ο τίτλος του έργου αποδεικνύεται προφητικός. Το 1960, ο Μίλλερ νιώθει πολύ κουρασμένος, στραγγισμένος από τις απαιτήσεις της Marilyn, την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της, τη θορυβώδη κατάρρευσή της. Αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων, υποβάλλει αίτηση διαζυγίου. «Αν δεν το έκανα», θα πει χρόνια αργότερα, «θα πέθαινα».
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ