2017-10-19 08:41:05
Φωτογραφία για «Χριστούγεννα με το Θωρηκτό ‘‘Γ. Αβέρωφ’’…»
● Παρέμβαση-πρωτοβουλία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη κατά τη ξενάγηση αντιπροσωπείας του δήμου στο ιστορικό και εμβληματικό σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού για παράταση της παραμονής του στην Θεσσαλονίκη

Πρωτοβουλία για παράταση της παραμονής του ιστορικού και εμβληματικού συμβόλου, του θωρηκτού «Γ.Αβέρωφ», στην Θεσσαλονίκη «ώστε να το επισκεφθούν πολύ περισσότεροι νέοι και μαθητές και να γευθούν το άρωμα της λαμπρής ιστορίας», όπως αναφέρει, αναλαμβάνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Η παρέμβαση του δημάρχου έρχεται ευθύς αμέσως μετά την επίσκεψη και ξενάγησή του στο ιστορικό πλοίο που έγινε σήμερα το πρωί σε κλίμα συγκίνησης, δηλώνοντας στον αρχιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο Π.Ν., που έκανε την ξενάγηση, ότι «…θα ξανάρθουμε γιατί θα φροντίσουμε να μην φύγετε άμεσα από την Θεσσαλονίκη». Και η πρωτοβουλία αυτή του Σίμου Δανιηλίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή προωθώντας επιστολή με τη σχετική πρόταση-αίτημα προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, επιστολή την οποία θα κληθούν να υπογράψουν όλοι οι δήμαρχοι όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και των Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.


Τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών κατά την επίσκεψη και ξενάγησή του στο θωρηκτό «Γ.Αβέρωφ» συνόδευαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρή Γενίτσαρη, οι αντιδήμαρχοι Αλέκος Σιμητόπουλος και Μιχάλης Βουλγαρίδης, όπως επίσης δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Όπως ανέφερε ο Σ.Δανιηλίδης, εμφανώς συγκινημένος κατά τη ξενάγησή του, η παράταση θεωρείται επιβεβλημένη, πρόταση-αίτημα που υποστηρίζεται από την απρόβλεπτη επισκεψιμότητα μαθητών και πολιτών.

Να σημειωθεί ότι από την ημέρα της άφιξής του, καταγράφηκαν 19.500 επισκέψεις, μεταξύ των οποίων δεκάδες σχολεία από τη βόρεια Ελλάδα, με το ενδιαφέρον για επίσκεψη και ξενάγηση να είναι ιδιαίτερο αυξημένο. «Υπάρχουν δεκάδες σχολεία και χιλιάδες πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν το θωρηκτό-θρύλο και να γνωρίσουν τη μεγάλη ιστορία του», σημείωσε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον υποπλοίαρχο Σ.Χαραλαμπόπουλο. Μάλιστα, ως ελάχιστο δείγμα ευχαριστιών –όπως είπε- ο Σίμος Δανιηλίδης προσέφερε στον διοικητή του πλωτού μουσείου το βιβλίο με την ιστορία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος με τη σειρά του ανταπέδωσε με μια αναμνηστική πλακέτα.

«Ύψιστη τιμή…»

«Η παρουσία στην πόλη μας του ιστορικού και εμβληματικού συμβόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού, του θωρηκτού ‘‘Γ.Αβέρωφ’’, αποτελεί ύψιστη τιμή για όλους μας. Είναι ένα μοναδικό ανοικτό πλωτό μουσείο που διδάσκει όχι απλώς ιστορία αλλά μεταφέρει ως κιβωτός το μήνυμα της ενότητας, της πίστης και της θυσίας του έθνους μας στους αγώνες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας τις «θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου για τις μοναδικές στιγμές που μας χαρίσατε οδηγώντας τα βήματά μας στο ιστορικό και εμβληματικό θωρηκτό».

«Μιλούσατε ως Έλληνας πατριώτης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μας συγκινήσατε ιδιαίτερα…», είπε ο Σ.Δανιηλίδης απευθυνόμενος στον υποπλοίαρχο, για να ακολουθήσει η απάντηση: «Όλα είναι αμφίδρομα. Οδηγός της ξενάγησης ήταν το ειλικρινές ενδιαφέρον σας να απορροφήσετε κάθε λεπτομέρεια των ένδοξων στιγμών του θωρηκτού, που μας διδάσκουν ότι όλοι μαζί ενωμένοι κάνουμε το θαύμα».

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, «αυτή η πλωτή κιβωτός της γνώσης και της διδαχής, που τα χρόνια της επιχειρησιακής του δράσης κατά τις κρίσιμες ιστορικές περιόδους του έθνους μας αποτέλεσε τον ρυθμιστή της νικηφόρας έκβασης των Βαλκανικών Πολέμων, δεν μπορεί να παραμείνει στην Θεσσαλονίκη για τόσο μικρό χρονικό διάστημα», και πρόσθεσε: «Η απρόβλεπτη επισκεψιμότητα των χιλιάδων μαθητών και πολιτών, που με συγκίνηση και κατάνυξη μεταφέρονται στους ιστορικούς χρόνους μετακινούμενοι από το ένα σημείο στο άλλο, καθιστούν αναγκαία την παράταση της παραμονής του στα νερά του Θερμαϊκού για μια περίοδο τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα. Ο κόλπος της Θεσσαλονίκης, στον οποίο το Πολεμικό μας Ναυτικό έγραψε μια ακόμη λαμπρή ιστορική σελίδα, δικαιούται να φιλοξενήσει το θωρηκτό-θρύλο ‘‘Γ.Αβέρωφ’’ για ακόμη περισσότερο χρόνο ώστε να το επισκεφθούν πολύ περισσότεροι νέοι και μαθητές και να γευθούν το άρωμα της λαμπρής ιστορίας που διαμόρφωσε κάτω από τραγικά δύσκολες συνθήκες το ηρωικό πλήρωμά του υπό την ηγεσία πεφωτισμένων ανδρών, όπως αυτή του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού οι δήμαρχοι θα κάνουμε τα πάντα…».   
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ