2017-10-19 13:41:31
Φωτογραφία για ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πετρόπουλος: Ο ΕΔΟΕΑΠ στην ατζέντα 

της συζήτησης με τους δανειστές

Σε διαρκή αγώνα δρόμου για την έκδοση όσο το δυνατόν περισσότερων συντάξεων βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ήδη, τα στοιχεία για τις πληρωμές αλλά και την εκκαθάριση των αρχείων με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο τόσο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα προετοιμάζοντας την έλευση των επικεφαλής τους, την ερχόμενη Δευτέρα, όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, χθες, κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος, ο έλεγχος των στοιχείων από ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, (επελέγη το Ελεγκτικό Συνέδριο) αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ακρίβεια των στοιχείων και να εκταμιευθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.


Χθες εκδόθηκε μάλιστα και η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τη διαδοχική ασφάλιση, σε συνέχεια της αντίστοιχης εγκυκλίου που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Εργασίας και ουσιαστικά, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όταν οι σχετικές παράμετροι περάσουν στο πληροφοριακό σύστημα του φορέα, θα ξεκινήσει η έκδοση των περίπου 10.000 εκκρεμών συντάξεων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Βάσει των στοιχείων, συνολικά, στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης ανέρχονται σε περίπου 21.000. Από αυτές, με τη νέα εγκύκλιο αναμένεται να εκδοθούν και μάλιστα με σχετικά σύντομη διαδικασία, οι περίπου 10.000. που έχουν κατατεθεί από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Και αυτό γιατί όπως προκύπτει και από τις διευκρινίσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, κaταργείται η τμηματική σύνταξη και ο τρόπος υπολογισμού είναι ενιαίος για όλους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η κατάργηση των περίπλοκων υπολογισμών της τμηματικής σύνταξης θα οδηγήσει σε απλούστευση και επιτάχυνση του χρόνου απονομής καθώς το ενιαίο πλέον ποσό θα υπολογίζεται με ενιαίο χρόνο ασφάλισης και ενιαίες αποδοχές, βασισμένες στον μέσο όρο από την 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία εξόδου. Καταργείται η διάκριση μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων της διαδοχικής ασφάλισης και ο χρόνος ασφάλισης χρησιμοποιείται διαδοχικά μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ως προς τον τρόπο υπολογισμού, λαμβάνονται υπόψη ως συντάξιμες αποδοχές ο μέσος όρος των αποδοχών που σχηματίζονται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ετησίως από την 1/1/2002 κι έπειτα και μέχρι την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος. Το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ολόκληρο για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης στο όριο ηλικίας του φορέα ο οποίος έκρινε το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Όσον αφορά στη θεμελίωση του δικαιώματος, η αίτηση κρίνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν τελευταία ο ασφαλισμένος.

Στα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για βελτίωση της βάσης υπολογισμού των συντάξεων χηρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση χιλιάδων σχετικών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχει παγώσει μετά τη διαπίστωση ότι τα οριστικά ποσά συντάξεων σε πολλές περιπτώσεις ήταν κάτω και από τα 180 ευρώ. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων, έτσι ώστε το ποσό να προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό της οριστικής. Αν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, παρά τις κυβερνητικές πιέσεις, επέμειναν στην αρχική συμφωνία με αποτέλεσμα οι πληρωμές των προσωρινών συντάξεων να μην προσμετρώνται στον στόχο για τα ληξιπρόθεσμα, το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει τη σχετική διάταξη, με στόχο να δοθεί ανάσα στους χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους και να περιοριστεί έτσι η κοινωνική δυσαρέσκεια.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών αλλά και της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής, που καταγγέλλει την κυβέρνηση για πλαστά (fake) στοιχεία. Όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας και αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, άλλα στοιχεία παρουσιάζει το σύστημα ''ΗΛΙΟΣ'' και άλλα επικαλείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 200.000 fake συντάξεις.

Από την πλευρά τους πάντως, τόσο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος όσο και ο διοικητικής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις 31/12/2014 υπήρχαν 381.444 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, ενώ στις 10/10/2017 συνολικά, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, οι εκκρεμότητες φτάνουν τις 275.000. Από 1/1/2015 έως 10/10/2017 έχουν εκδοθεί 510.365 παροχές. Ειδικά στον ΕΦΚΑ, από 1/1/2017 έως 10/10/2017 πληρώθηκαν 85.549 νέες οριστικές συντάξεις και 41.277 προσωρινές, ενώ εκκαθαρίστηκαν από τις εκκρεμείς περίπου 28.000.

Ξεκινούν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια

Έναν νέο... πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, κατά την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών, αυτόν της ενοποίησης του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, ανέδειξε χθες η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι εκπρόσωποι των πιστωτών συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Η σχετική μνημονιακή υποχρέωση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί εντός του 2018, αλλά θα πρέπει έως το τέλος του 2017 να συνταχθεί ο οδικός χάρτης των βημάτων που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλά τεχνικά, διοικητικά αλλά και θεσμικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, κυρίως μετά την εμπειρία της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ. Δεν αποκλείεται δε, να αποδειχθεί και εξαιρετικά κοστοβόρο, εάν αποφασιστεί η δραστική μεταβίβαση από τα σημερινά συστήματα του ΕΦΚΑ, του ΚΕΑΟ και της ΑΑΔΕ, σε ένα ενιαίο σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης τόσο των εισφορών όσο και των φόρων.

Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο, εφόσον συμφωνήσουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, να πάμε σταδιακά στην ενοποίηση. Αρχικά, θα πρέπει να προβλεφθεί η πλήρης επικοινωνία των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, η δυνατότητα πρόσβασης του ΚΕΑΟ σε στοιχεία της φορολογικής διοίκησης και στη συνέχεια να επιτευχθεί η βεβαίωση καθώς και η είσπραξη ασφαλιστικών και φορολογικών εσόδων. Ειδικά δε, η βεβαίωση των ασφαλιστικών εισφορών προϋποθέτει βαθιά γνώση των ασφαλιστικών θεμάτων, καθώς αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ασφαλιστικό χρόνο, ενώ ακόμη και μετά την ενοποίηση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, υπάρχουν διαφοροποιήσεις κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης απασχόλησης.

Η πρώτη αντίδραση των δανειστών αναμένεται από τα τεχνικά κλιμάκια, που ξεκινούν τις συναντήσεις με τα στελέχη των ελληνικών υπουργείων από σήμερα. Κατά τη χθεσινή, προπαρασκευαστική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δεν συζητήθηκε το θέμα της ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις, το οποίο βέβαια απασχολεί τα δύο υπουργεία και αναμένεται επίσης να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο με τα τεχνικά κλιμάκια όσο και με τους επικεφαλής των δανειστών.

Πετρόπουλος: Ο ΕΔΟΕΑΠ στην ατζέντα της συζήτησης με τους δανειστές

"Σήμερα η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την απονομή συντάξεων και εκκαθαρίζει τις εκκρεμότητες, ώστε να δούμε ποιες είναι ληξιπρόθεσμες και ποιες σε επίπεδο ωριμότητας, ώστε να καταβληθούν" δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου χαρακτηρίζοντας επινόηση του τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ. τον ισχυρισμό περί δημιουργίας "διπλών βιβλίων" εκκρεμών και αδρανών συντάξεων.

"Όλες οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις στη χώρα ποτέ δε διατέθηκαν για την πληρωμή συντάξεων και αυτό συνέβαινε, γιατί τα στοιχεία ως προς την εκκρεμότητα των συντάξεων δε υπήρχαν με τρόπο, που να μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ποιες είναι αυτές οι συντάξεις που εκκρεμούσαν και με ποιον τρόπο μπορούν να αποτυπωθούν με βεβαιότητα" εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: "Η πιστοποίηση του αριθμού των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων θα γίνει μετά από έλεγχο, τον οποίο εμείς είπαμε να τον κάνει το ελεγκτικό συνέδριο και αυτό συμβαίνει κι ενώ αυτό είναι σε εκτέλεση μίας συμφωνίας, ο κ. Βρούτσης το ανάγει σε δήθεν παρέμβαση του ελεγκτικού συνεδρίου για να συλλάβει την παρανομία. Τέτοια πράγματα λέει, δυστυχώς, συνεχώς η Ν.Δ., όσο η χώρα προχωράει συνεχώς σε επιτεύγματα".

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε συντριπτική τη σύγκριση των στοιχείων για την έκδοση συντάξεων από τη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με τα αποτελέσματα της κυβέρνησης της Ν.Δ. "Μέχρι και το τέλος του Αυγούστου έχουμε καταβάλει συνολικά περισσότερες από 510.300 παροχές τη στιγμή που στις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπήρχαν εκκρεμότητες σε 381.000 παροχές" είπε, εκτιμώντας ότι "μετά τον Δεκέμβριο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα καταβολής όλων των ληξιπρόθεσμων συντάξεων [...] στο τέλος του έτους, το ρεκόρ θα είναι εντυπωσιακό στην έκδοση συντάξεων''. Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι σήμερα το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ είναι στα 188 εκατ. ευρώ, προβλέποντας ότι μπορεί να διπλασιαστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες καταβολής εφάπαξ επισήμανε: "Έχουμε καταβάλει πάνω από 57.000 εφάπαξ μέχρι τέλος του Αυγούστου 2017, όταν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μέχρι και τον Γενάρη του 2015 δεν είχε καταβληθεί κανένα εφάπαξ. Επί ενάμισι έτος δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα εφάπαξ".

Ερωτηθείς σχετικά με την εισπραξιμότητα των εισφορών των ασφαλισμένων ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι "είναι κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς", παρατηρώντας ότι "αυτό δείχνει πρώτον ότι οι εισφορές είναι πιο προσιτές στην οικονομική δυνατότητα των εργαζομένων, έχουν συνδυαστεί με το καθαρό εισόδημά τους και όχι με αυθαίρετα κριτήρια και, δεύτερον ότι η πορεία της οικονομίας είναι καλύτερη".

Για τις παλαιότερες οφειλές εισφορών είπε ότι, ενώ η μηνιαία είσπραξη προϋπολογίστηκε σε 80 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ. "Τα πράγματα έτσι όπως εξελίσσονται δείχνουν μία ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς την κοινωνική ασφάλιση και αυτό θα συνεχιστεί" προέβλεψε ο υφυπουργός και γνωστοποίησε πως εισηγήθηκε στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, που συνεδριάζει σήμερα, τη μεταφορά από τον Νοέμβριο του 2017 στο τέλος του Ιανουαρίου 2018, της ημερομηνίας πληρωμής εισφορών των δικηγόρων και γιατρών, "κάτι που θα δώσει δυνατότητα διατήρησης καλών ρυθμών στην πληρωμή εισφορών και από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων".

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι βασικό τους αντικείμενο στο υπουργείο Εργασίας θα είναι το θέμα του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). "Θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, διότι αυτά που έχουμε εισηγηθεί ως διατάξεις συνδέονται απολύτως με τις καταστατικές προϋποθέσεις λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, όπως ο νόμος ίδρυσης του ΕΔΟΕΑΠ όριζε, ότι δηλαδή με την τροποποίηση του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ κρίνονται αυτές οι υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία και τις εισφορές" ανέφερε, εκτιμώντας: "Μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα συμφωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια". Άλλα θέματα που θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών αφορούν στον τρόπο είσπραξης των εισφορών, καθώς και σε βελτιώσεις σε ζητήματα που έχουν ήδη ρυθμιστεί, όπως οι κατώτατες συντάξεις χηρείας.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο και τις αντιδράσεις της ΝΔ στη συμφωνία για τα F-16 ο κ. Πετρόπουλος είπε: "Η σχετική συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16 προωθήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν τελείωσε, οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν την άνοιξη, θα ορίζουν τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, θα υπάρχουν και αντισταθμιστικά αποτελέσματα και επομένως πρέπει να δει κανείς όλο το πακέτο, για να μπορεί να μιλάει αντί να αυθαιρετεί, όπως κάνει η Ν.Δ, βρίσκοντας και εδώ, σε ένα καλό αποτέλεσμα της χώρας, προβλήματα και ζητήματα. Το άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι το ζητούμενο για μια χώρα που επί κοντά 8 χρόνια είχε προβλήματα ως προς τις επενδύσεις και εισροή κεφαλαίων".

Euro2Day/ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ