2017-10-19 14:06:29
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ: Αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης Υπαξιωματικών και Οπλιτών σε ΕΦ
Μια ενιαία κατηγορία συμβασιούχων Υπαξιωματικών, οι οποίοι, θα διέπονται από το ίδιο νομοθετικό καθεστώς προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε προχθες στη Βουλή για ψήφιση το Υπουργείο Άμυνας. Για το λόγο αυτό, καταργείται η μέχρι τούδε υφιστάμενη δυνατότητα για πρόσληψη με σύμβαση Υπαξιωματικών υπό την ιδιότητα του Εθελοντή Υπαξιωματικού ή του Εθελοντή Πενταετούς Υπηρεσίας ή του Εθελοντή Οπλίτη.

Επίσης, το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα για υπεράριθμο διορισμό Αξιωματικού ή Υπαξιωματικού σε θέση Ανθυπολοχαγού ή Λοχία, αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει κενή θέση Αξιωματικού ή Υπαξιωματικού σε ανώτερη θέση, ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου να διασφαλίζεται ο διορισμός κατ’ έτος όλων των αποφοίτων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).

Ειδικότερα, στην κείμενη νομοθεσία που διέπει τον στρατό, εκτός από τις διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα πρόσληψης με σύμβαση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών περιλαμβάνονται και ειδικές διατάξεις για την πρόσληψη με σύμβαση Εθελοντών Υπαξιωματικών, Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας και Εθελοντών Οπλιτών.


Το Υπουργείο Άμυνας ετοίμασε και προωθεί προσχέδια Κανονισμών για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς των Μονίμων Υπαξιωματικών αλλά και το καθεστώς του θεσμού των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η κατάργηση της δυνατότητας που παρέχεται σήμερα για πρόσληψη με σύμβαση Εθελοντών Υπαξιωματικών ή Εθελοντών Οπλιτών.

Επιδίωξη του Υπουργείου Άμυνας είναι όπως η πρόσληψη με σύμβαση Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών να γίνεται πλέον βάσει της ίδιας νομοθετικής διάταξης και η καθιέρωση από τούδε και στο εξής ενός νέου καθεστώτος το οποίο θα ισχύει και θα εφαρμόζεται σε όλους τους συμβασιούχους που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά.

Ενόψει των πιο πάνω, ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

Ø Η σειρά καταγραφής των διακρίσεων των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών του στρατού προσαρμόζεται στη σειρά που καταγράφονται οι διακρίσεις αυτές στους αντίστοιχους Κανονισμούς των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών για σκοπούς καθορισμού της μεταξύ τους αρχαιότητας.

Ø Διαγράφεται η πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, η μετάταξη των μελών του στρατού θα πρέπει να περιορίζεται εντός του ιδίου Κλάδου ή σε Κοινό Σώμα, επειδή κρίνεται ότι οι συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί και οι μόνιμοι Υπαξιωματικοί θα πρέπει να μπορούν να μετατάσσονται από τον Κλάδο, Όπλο, Σώμα ή το Κοινό Σώμα στο οποίο ανήκουν, σε οποιοδήποτε άλλο Κλάδο, Όπλο, Σώμα ή/και Κοινό Σώμα. Σύμφωνα με την τροποποίηση, το θέμα της μετάταξης της κάθε κατηγορίας μελών του Στρατού ρυθμίζεται στους οικείους Κανονισμούς.

Ø Διαγράφονται οι πρόνοιες που αναφέρονται σε Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας και Εθελοντές Οπλίτες καθώς και οι πρόνοιες δυνάμει των οποίων δύνανται να προσληφθούν στο μέλλον Εθελοντές Υπαξιωματικοί, Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας και Εθελοντές Οπλίτες.

Ø Τροποποιείται ο ορισμός του «Εθελοντή Υπαξιωματικού» κατά τρόπο ώστε να σημαίνει μόνο τις υπηρετούσες 52 Εθελόντριες Υπαξιωματικούς.

Ø Καταργείται η πρόνοια σύμφωνα με την οποία οι Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας μπορούν να διοριστούν σε μόνιμη θέση Υπαξιωματικού.

Ø Διευκρινίζεται ότι στον εκάστοτε ισχύοντα περί Προϋπολογισμού Νόμο μόνο των μονίμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός.

Ø Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης και συμβασιούχων Οπλιτών. Επίσης, καθορίζεται ότι η διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και Οπλιτών, τα απαιτούμενα για κάθε περίπτωση προσόντα, η διάρκεια της υπηρεσίας τους, οι απολαβές, καθώς και άλλα συναφή θέματα θα καθορίζονται με Κανονισμούς, αντί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ø Προβλέπεται η δυνατότητα υπεράριθμων διορισμών Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών στους βαθμούς του Ανθυπολοχαγού ή του Λοχία αντίστοιχα, πέραν του ανώτατου ορίου που καθορίζεται στον εκάστοτε ισχύοντα νόμο περί Προϋπολογισμού, εφόσον τούτο είναι απολύτως απαραίτητο για τον διορισμό όλων των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ. και υπό την προϋπόθεση, ότι θα υπάρχουν κενές θέσεις σε ανώτερους βαθμούς Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών, ανάλογα με την περίπτωση.

Ø Διευκρινίζεται, ότι η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης με βάση την οποία θα υπολογιστούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα προσώπου που αφυπηρετεί υποχρεωτικά ως μόνιμα ανίκανο για εργασία λόγω αναπηρίας ή που απεβίωσε ενώ διατελεί στην υπηρεσία, λόγω τραυμάτων που υπέστη κατά την ενεργό εκτέλεση του καθήκοντός του και λόγω περιστάσεων που μπορούν ειδικά να αποδοθούν στη φύση του καθήκοντός του εν ειρήνη  ή κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων ή συρράξεων, είναι η ηλικία αφυπηρέτησης που καθορίζεται στους εκάστοτε ισχύοντες Κανονισμούς κατά τον χρόνο που κρίνεται ως μόνιμα ανίκανος ή κατά τον χρόνο του θανάτου του ανάλογα με την περίπτωση.

(philenews.com - Μιχάλης Χατζηστυλιανού)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ