2017-10-20 13:34:16
Φωτογραφία για Το στρες ίσως επιδρά διαφορετικά στα δύο φύλα – Ο ρόλος του μικροβιώματος
Η παχυσαρκία συνδέεται με έναν υψηλό επιπολασμό των διαταραχών της διάθεσης όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Τόσο η διατροφή όσο και η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να μεταβάλλουν τη σύσταση των βακτηρίων του εντέρου και να συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

Μια νέα μελέτη βρήκε ότι η επίδραση του στρες στο μικροβίωμα διαφέρει μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών ποντικιών. Η διαφορά αυτή μπορεί να είναι η αιτία για το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες αγχώδεις διαταραχές από τους άνδρες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports και έδειξε επίσης ότι το στρες μπορεί να είναι εξίσου κακό με το πρόχειρο φαγητό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Δρ Laura Bridgewater, βρήκαν πως όταν τα θηλυκά ποντίκια εκτέθηκαν σε στρες, το μικροβίωμα του εντέρου τους, δηλαδή τα βακτήρια που κατοικούν στο πεπτικό σύστημα, άλλαξαν σύνθεση και άρχισαν να μοιάζουν με τη σύνθεση που προκαλεί μια ανθυγιεινή πρόχειρη διατροφή με πολλά λιπαρά.


«Το στρες μπορεί να είναι επιβλαβές με πολλούς τρόπους, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη είναι καινοτόμος καθώς συνδέει το στρες με συγκεκριμένες αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Μερικές φορές θεωρούμε το στρες ως κατ’ εξοχήν ψυχολογικό φαινόμενο αλλά προκαλεί διακριτές σωματικές αλλαγές», ανέφερε η Bridgewater.

Η Bridgewater και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong της Κίνας μελέτησαν μια μεγάλη ομάδα ποντικιών ηλικίας οκτώ εβδομάδων, όπου τα μισά αρσενικά και τα μισά θηλυκά ακολουθούσαν μια διατροφή με πολλά λιπαρά. Μετά από 16 εβδομάδες, όλα τα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε ήπιο στρες για 18 ημέρες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το μικροβιακό DNA στα κόπρανα των τρωκτικών, πριν και μετά την έκθεση στο στρες, για να δουν πως επηρεαζόταν το εντερικό μικροβίωμα. Επίσης, μέτρησαν το στρες που βίωναν τα ποντίκια βάσει του τρόπου που κινούνταν σε μια ανοιχτή περιοχή.

Οι ειδικοί παρατήρησαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Μόνο στα θηλυκά ποντίκια το στρες προκάλεσε αλλαγή στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος και έμοιαζε με που προκαλεί η ανθυγιεινή διατροφή.

Αν και η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αφορούν και τους ανθρώπους.

«Οι αγχώδεις διαταραχές είναι διπλάσιες στις γυναίκες και η κατάθλιψη είναι επίσης αυξημένη. Οι αιτίες όμως δεν είναι γνωστές. Η μελέτη μας δείχνει ότι μια πιθανή αιτία της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να είναι η διαφορά στον τρόπο αντίδρασης του εντερικού μικροβιώματος αρσενικών και θηλυκών», είπε η Bridgewater.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ