2017-10-20 22:00:33
Φωτογραφία για SEVEN SISTERS Official Trailer (2017) Noomi Rapace, Willem Dafoe Thrille...
Το δυστοπικό είδος έχει αρχίσει να επεκτείνεται από τα βιβλία και στον κινηματογράφο, με νέες ιστορίες που δοκιμάζουν τις συμβάσεις του είδους. Μία νέα ταινία που ανήκει σε αυτό το είδος είναι το What Happened to Monday σε σκηνοθεσία Tommy Wikola και σενάριο Max Botkin και Kerry Williamson.

Το 2073 έχουν περάσει ήδη 30 χρόνια από τότε που πάρθηκε η απόφαση από την κυβέρνηση να επιτρέπεται μόνο ένα παιδί ανά οικογένεια λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει ο υπερπληθυσμός. Σε ένα σπίτι όμως ένας άντρας έχει κρυμμένα τα εφτάδυμα (Noomi Rapace) της κόρης του και τις εκπαιδεύει να κυκλοφορούν στον έξω κόσμο, καθεμία μόνο μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μία και μοναδική ταυτότητα. Όταν μία από αυτές εξαφανίζεται, οι υπόλοιπες έξι αδερφές πρέπει να την ψάξουν, ξεσκεπάζοντας επικίνδυνα μυστικά της κυβέρνησης.

Η ιδέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το ίδιο και η πρωταγωνίστρια που υποδύεται εφτά ρόλους και κάνει το What Happened to Monday να θυμίζει ένα υψηλότερης παραγωγής Orphan Black. Βέβαια η πρωταγωνίστρια Noomi Rapace (Prometheus) δεν αγγίζει αυτό που κατάφερε η Tatiana Maslany καθώς αγγίζει μονόπλευρα τους χαρακτήρες της και πολλές φορές το κοινό δε νιώθει τη ψευδαίσθηση ότι βλέπει διαφορετικά άτομα στην οθόνη.


Βέβαια για αυτό δεν ευθύνεται η ίδια τόσο αλλά και οι δημιουργοί της ταινίας που δεν έδωσαν το κατάλληλο υπόβαθρο για τους χαρακτήρες που υποδύεται ώστε να μπορέσει να τους προσεγγίσει κατάλληλα. Ενώ οι αδερφές μοιράζονται ένα τρομακτικά κοινό παρελθόν, δεν έχουν ξεχωριστές αδυναμίες και στόχους η καθεμία ξεχωριστά για να μπορεί το κοινό να καταλάβει ποιον

 

χαρακτήρα παρακολουθεί. Ο Willem Dafoe (Death Note) για άλλη μια φορά δίνει εξαιρετική ερμηνεία (αν και μικρή) ως ο μέντορας των ηρωίδων και το άτομο που τις μετέτρεψε σε αυτό που είναι σήμερα.

Στην ταινία, ο χαρακτήρας της Glenn Close (Albert Nobbs) είναι όπως συνειδητοποιούμε ο ανταγωνιστής. Ο εχθρός που οι ηρωίδες πρέπει να αντιμετωπίσουν. Έχουμε να κάνουμε όμως με έναν πολύ περίπλοκο χαρακτήρα. Η Nicolette Cayman (ο χαρακτήρας που υποδύεται η Close) σίγουρα ασκεί σκληρές μεθόδους. Όμως δημιουργεί και ένα μεγάλο ερώτημα και κάνει πολύ πιο ξεκάθαρη την φιλοσοφία της ταινίας: σε έναν ολοένα αυξανόμενο κόσμο που καταναλώνει στο τετραπλάσιο τους πόρους της Γης, τι πραγματικά μπορεί να κάνει κανείς για να κερδίσει περισσότερο χρόνο στον πλανήτη και να ωφελήσει το κοινό σύνολο; Μήπως τελικά μερικές θυσίες είναι ένα πλημμέλημα μπροστά στη σωτηρία του κόσμου; Εμείς τι θα κάναμε σε έναν κόσμο που δεν είναι και πολύ διαφορετικός, αναγνωρίζοντας όλα τα σημάδια που οδηγούν στην καταστροφή;

Το What Happened to Monday καταφέρνει να συγκινήσει και προσφέρει αρκετές ανατροπές. Έχει όμως μερικά θέματα με το ρυθμό της και είναι αρκετά λεπτά μεγαλύτερη από αυτό που θα μπορούσε να γίνει με βάση το υλικό που παρουσιάζει. Είναι όμως μία αρκετά προσεγμένη ταινία που παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον concept.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μία ταινία που είναι φιλοσοφημένη και συνειδητοποιημένη σχετικά με αυτό που θέλει να πει. Δίνει μία ταλαντούχα πρωταγωνίστρια σε έναν αρκετά απαιτητικό ρόλο, μερικές φορές όμως αναλώνεται από υπερβολική δράση και έχει μία έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των ήρεμων και των έντονων στιγμών της. Σίγουρα όμως αξίζει μία προβολή.

thereviewer
 
olalathos
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ