2017-10-21 10:19:07
Φωτογραφία για Σχεδιάζουν επιστροφή κρατήσεων ΕΟΠΥΥ στους συνταξιούχους (αποστράτους) μαζί με κοινωνικό μέρισμα 1.000€ που θα δώσουν τα Χριστούγεννα
Την καταβολή κοινωνικού μερίσματος της τάξεως των 1.000 ευρώ σε 456.000 πολίτες, που ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (χρέη νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) προς ιδιώτες προβλέπει το σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για το «σχέδιο Β» της κυβέρνησης, εφόσον οι δανειστές εμμείνουν στη θέση να μη διατεθεί το σύνολο της υπεραπόδοσης του φετινού Προϋπολογισμού (περίπου 1 δισ. ευρώ, όπως αρχικά εκτιμάται) ως κοινωνικό μέρισμα σε 1.000.000 πολίτες. Πρόθεση την οποία επανέλαβαν και χθες κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, φροντίζοντας όμως να τονίσουν με νόημα ότι όλα προϋποθέτουν την έγκριση των πιστωτών.

Συμβιβασμός

Πληροφορίες της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι η συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει και διανομή μερίσματος σε διευρυμένο κύκλο δικαιούχων (δηλαδή, όχι μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, που έλαβαν πέρυσι την περίφημη «13η σύνταξη» με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης) και εξόφληση κρατικών χρεών. Ειδικότερα, το κοινωνικό μέρισμα, που για την ώρα υπολογίζεται να φτάσει τα 1.000 ευρώ (η περσινή «13η σύνταξη» είχε ανέλθει έως τα 800 ευρώ), θα δοθεί σε:


• 220.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Ουσιαστικά, το κριτήριο είναι εισοδηματικό, καθώς το ατομικό εισόδημα των δικαιούχων το τελευταίο εξάμηνο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ ή τα 5.400 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες.

• 236.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν και ΕΚΑΣ.

Με το παραπάνω σχέδιο μπορεί να επιστραφούν και τα 350.000.000 ευρώ που οφείλει το Δημόσιο στους συνταξιούχους λόγω των «φουσκωμένων» εισφορών που παρακρατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, θα υπάρξουν περισσότερες απολαβές για περισσότερους συνταξιούχους.

Παράλληλα, θα πληρωθούν και χρέη ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ. προς ιδιώτες, ώστε να μειωθεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως ζητούν οι δανειστές. Επίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα συνεχίσει το «σπριντ» των επιστροφών φόρων, οι οποίες -σημειωτέον- για την ώρα αφορούν καινούργιες πιστώσεις που δημιουργήθηκαν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αλλά ενδέχεται να επεκταθούν και σε παλαιότερες υποχρεώσεις του Δημοσίου, που αφορούν κυρίως τον ΦΠΑ επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική «μοιρασιά» της προβλεπόμενης υπεραπόδοσης και ο χρόνος που θα εκταμιευτούν τα χρήματα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των δανειστών. Ο φόβος της κυβέρνησης είναι να μην καθυστερήσουν πολύ οι σχετικές διαπραγματεύσεις, καθώς, αν η εκταμίευση δεν γίνει πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς, το ποσό θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του 2018, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο, γιατί θα τίναζε στον αέρα τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους της προσεχούς χρονιάς.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 20/10/2017 - Στέλιος Κράλογλου)

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2017/10/1000.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ