2017-10-22 12:30:17
Φωτογραφία για Στα άδυτα της στρατιωτικής βάσης στη Σούδα
Στο φως άγνωστες πτυχές της σκληρής καθημερινότητας των επίλεκτων αμερικανικών δυνάμεων στο «στρατιωτικό κόσμημα του ΝΑΤΟ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στον απόηχο του πρόσφατου τα­ξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου η ναυτική βάση της Σούδας βρέθηκε στο επίκεντρο των συ­ζητήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, το «Έθνος» φέρνει στο φως της δημοσιότητας άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας του προσωπικού των συμμαχικών στρατευμάτων στο αποκαλούμενο «στρατιωτικό κόσμημα του ΝΑΤΟ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «έπεσε» το θέμα της ενίσχυσης της ναυτικής βάσης, αλλά και ενδεχόμενες μικρές τροποποιήσεις της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» που υπεγράφη το 1990.

Αντικείμενο της ατζέντας που φέρεται να έθεσε η αμερικανική πλευρά είναι ο χρόνος ανανέωσης της εκμετάλλευσης της βάσης, με τον Ντ. Τραμπ σύμ­φωνα με πηγές να ζητά από τον Αλ. Τσίπρα η διάρκεια της να είναι πενταετής αντί για ετήσια, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.


Εκπαίδευση και χαλάρωση

Επιβλητικά αεροπλανοφόρα, πολεμικά τζετ, ταχύπλοα με βατραχανθρώπους συνθέτουν την εικόνα της μικρής αμερικανικής πολιτείας που έχει φόντο το φυσικό κάλλος της Κρήτης.

Στη βάση υπηρετούν περίπου 650 αξι­ωματικοί και στρατιώτες, καθώς και 250 άτομα πολιτικό προσωπικό και εργο­λάβοι τόσο από Αμερική όσο και από Ελλάδα. Κάθε μέρα οι στρατιώτες περνούν από σκληρή εκπαίδευση, ενώ για τις στιγμές χαλάρωσης προσφέρονται γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της βάσης παί­ζει γνωστά αμερικανικά τραγούδια, ενώ το παρών έχουν δώσει διάσημοι τρα­γουδιού από την πατρίδα τους.

Η εθελοντική εργασία των Αμερικανών αποτελεί διέξοδο από τη «μάχιμη» ρου­τίνα. Οι στρατιώτες έχουν προχωρήσει σε καθαρισμό παραλιών από σκουπίδια, σε βάψιμο σχολείων και κέντρων υγείας, ενώ συχνές είναι και οι επισκέψεις σε εκκλησίες και μοναστήρια. Μάλιστα κάθε χρόνο πραγματοποιείται αγιασμός στη βάση.

Όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο καλωσορίσματος προς κάθε νεοεισερχόμενο στρατιώτη, «οι στενές σχέσεις εργασίας είναι αυτές που προσφέρουν απρόσκο­πτη υποστήριξη και αποτελούν τη βάση για τη φράση "Ομάδα Σούδας”», αφού κύριος στόχος είναι μεταξύ των συμ­βαλλόμενων πλευρών να υπάρχει καλή συνεργασία και όλοι να λειτουργούν σαν μία μεγάλη οικογένεια.

Κορυφαίο στρατηγικό σημείο ανεφοδιασμού

Η παρουσία του Αμερικανικού Ναυτικού στην Κρήτη ξεκίνησε το 1958, όταν φτιάχτηκε μια προηγ­μένη ναυτική βάση για την υπο­στήριξη μονάδων του στόλου του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Η βάση της Σούδας δημιουργήθηκε το 1969 και αποτε­λεί κορυφαίο στρατηγικό σημείο ανεφοδιασμού και συντήρησή αμερικανικών και συμμαχικών δυ­νάμεων από αέρος και διά θαλάσσης με άμεση πρόσβαση σε Ευρώ­πη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική

και Περσικό Κόλπο. Τη γεωπολιτι­κή και στρατηγική σημασία της NATOϊκής βάσης είχε εξάρει μερικές ημέρες πριν από τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, σε ομι­λία του με αφορμή τη συμπλήρωση 242 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικανικού Ναυτικού. Ο Τζ. Πάϊατ τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι δύο ισχυροί σύμμαχοι με koivo0s στόχους, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία αυτή είναι ιδιαιτέρου επικερδής λόγω της κοινής βάσης που αξιοποιούμε στον Κόλπο της Σούδας». Εξάλλου και ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη φιλοξενία των αμερικανι­κών ναυτικών δυνάμεων στη βά­ση της Σούδας.

Έλληνας αξιωματούχος

Εντός της βάσης υπάρχει η «Ασφάλεια 115» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με ανώτερο αξιωματούχο τον Έλληνα Αντιπρό­σωπο Αμερικανικής Ευκολίας (ΕΛΑΝΑΕ), ο οποίος ορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση. Ο ΕΛΑ­ΝΑΕ είναι ο αντιπρόσωπος του κράτους σε χώρο που αποτελεί ελ­ληνικό έδαφος και έχει παραχωρηθεί με νόμο στην αμερικανική πλευρά για την ανάπτυξη συγκε­κριμένων δραστηριοτήτων και καθορισμένο χρόνο. Έχει τη βασική ευθύνη να εποπτεύει και να ανα­φέρει στις ελληνικές Αρχές την εφαρμογή και τήρηση των διατά­ξεων της διμερούς συμφωνίας.

Της ΕΥΛΑΜΠΙΑΣ ΡΕΒΗ[email protected]

(ΕΘΝΟΣ-20/10/2017-[Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
GP ΗΠΑ: Ο Hamilton στην pole
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
GP ΗΠΑ: Ο Hamilton στην pole
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ