2017-10-23 21:09:28
Φωτογραφία για Πράσινο φως των δανειστών για τα 800 εκατ. - Σε εκκρεμότητα το υπερπλεόνασμα
Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών με τους θεσμούς ενόψει τρίτης αξιολόγησης Ετσι, την Πέμπτη το πρωί συνεδριάζει ο ESM ο οποίος θα εγκρίνει την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε μετά την συνάντηση, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Εκκαθαρίσαμε 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου το διάστημα μεταξύ Απριλίου-Σεπτέμβριου, εκ των οποίων το 1,25 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος» έλεγε ο ίδιος παράγοντας. Προσέθετε δε ότι πλέον, η Αθήνα με τα 800 εκατ. ευρώ του ESM και άλλα 400 δισ. Ευρώ από τον προϋπολογισμό θα πρέπει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε εκκαθάριση άλλου 1,2 δισ. Ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ως προς τον προϋπολογισμό, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για το 2017 «όλοι συμφωνούν ότι πάμε πολύ υψηλότερα από το στόχο».


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, νεότερες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ ανεβάζουν το υπερπλεόνασμα πολύ πάνω από το 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο στην συνάντηση με τους δανειστές δεν συζητήθηκε το πού θα πάει το μέρισμα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση καθώς πρέπει πρώτα να δουν πού θα «καθίσει» το υπερπλεόνασμα και κατόπιν να συζητηθεί το πού θα κατευθυνθεί. «Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο» σχολίαζε ο ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με το 2018 και με φόντο πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια «βλέπουν» απόκλιση έως και 600–700 εκατ. ευρώ, ο εν λόγω αξιωματούχος απάντησε ότι «πήγαν πάρα πολύ καλά οι συζητήσεις» και δεν επιβεβαίωσε ότι τέθηκε ζήτημα «τρύπας» στα έσοδα.

Η εκτίμησή του μάλιστα ήταν ότι η σχετική συζήτηση για το 2018 πιθανόν να κλείσει και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου, θεωρείται δεδομένο πάντως ότι κάποιες σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr πάντως, η σημερινή παρουσία του ΔΝΤ ήταν μάλλον... διακριτική, καθώς δεν φαίνεται να εμπλέκεται στην κουβέντα για δημοσιονομικά αφού το Ταμείο εκτιμά ότι καλύπτεται ο στόχος του 2,2%. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ