2012-05-25 08:08:31
Φωτογραφία για Με ποδήλατο στην παγόδα
Όλη η ιδέα βασίζεται στο ότι μία πλατύγυρη οροφή είναι απαραίτητη σε τροπικά κλίματα σαν εκείνο του Hainan της Κίνας, μια και η σωστή σκίαση είναι το καλύτερο μέσο για τον δροσισμό ενός ημιυπαίθριου χώρου. Έτσι το αρχιτεκτονικό γραφείο NL architects, με έδρα το Amsterdam, που ανέλαβε να σχεδιάσει ένα αναψυκτήριο σε πάρκο του Hainan σκέφτηκε να την αξιοποιήσει, προσφέροντας την σε ποδηλάτες, για προπόνηση. Η απόφαση αυτή αντέστρεψε τελικά τα «ειδικά βάρη» και έτσι το πρότζεκτ, που ονομάστηκε «bicycle club» (δηλαδή, «λέσχη ποδηλάτου») μετατράπηκε σε μικρό υπέργειο ποδηλατοδρόμιο με αναψυκτήριο στο ισόγειο.

Το ενδιαφέρον της σύνθεσης εντοπίζεται στις κλίσεις που αποκτά η «πλατφόρμα» του ποδηλατοδρομίου, οι οποίες, όπως διακρίνεται καλύτερα στο σχέδιο της τομής του κτιρίου, είναι ανάλογες εκείνων των σκεπών μιας παραδοσιακής κινέζικης παγόδας.

Οι ποδηλάτες ανεβαίνουν στον όροφο όπου θα προπονηθούν, από δύο σκάλες με χαμηλά και πλατιά σκαλοπάτια (τόσο χαμηλά και πλατιά που μπορούν να τα ανεβοκατεβαίνουν και καβάλα στο ποδήλατό τους)
. Κατά τα άλλα, το αναψυκτήριο που είναι κλειστό γύρω-γύρω με τζάμια, τα οποία ανοιγοκλείνουν, περιλαμβάνει τις απαραίτητες τουαλέτες για το κοινό, καθώς και γραφείο ενοικίασης ποδηλάτων, για όσους ξαφνικά εμπνευστούν ότι θέλουν να ξεμουδιάσουν στην κουρμπαριστή ταράτσα του.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα λέγαμε ένα «χάρμα οφθαλμών»: μια κατασκευή ελαφριά, σχεδόν διάφανη, στο πνεύμα του γένους κτισμάτων που ονομάζεται «εξοχικό περίπτερο» και με γοητευτικές καμπύλες.

Κάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.

Coolspotting.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ