2012-05-25 08:46:08
Φωτογραφία για ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Καθημερινά επιτείνεται η ακατάσχετη καταστροφολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός γίγαντας Citigroup προβλέπει επιστροφή στη δραχμή την ερχόμενη Πρωτοχρονιά και άμεση υποτίμηση του νομίσματος κατά 60%. Οι αρνήσεις των ευρωπαίων ηγετών ότι επεξεργάζονται σενάρια αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης ήταν ιδιαίτερες χλιαρές, ενώ ορισμένοι το επιβεβαίωσαν σαφώς.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το θέμα τέθηκε στην Ομάδα εργασίας του Eurogroup, ωστόσο ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ αρνείται την πατρότητα της ιδέας, δηλώνοντας ότι η υπόθεση εργασίας στην ευρωζώνη είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ.

Οίκοι αξιολόγησης σπεύδουν να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν και στρώνουν με ευοίωνες προβλέψεις τον δρόμο εξόδου της Ελλάδας λέγοντας ότι η Ευρωζώνη θα αντέξει, οι συνέπειες θα είναι ελάχιστες κι ότι οι αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν θα ανατραπούν.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, σύμφωνα με στέλεχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε τον Ελληνικό λαό, όταν πάρει την απόφασή του».

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε μια «αλυσιδωτή αντίδραση αβεβαιότητας» που θα έπληττε τον τραπεζικό τομέα στη Βρετανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. Ο Κλεγκ προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση δεν θα έλυνε τα προβλήματα στην ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μια συγκυρία που «οι οικονομίες είναι τόσο εύθραυστες όσο είναι τώρα», είπε ο Κλεγκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsnight του BBC, δεν είναι «λογικό» να τάσσεται κανείς «υπέρ της επιπρόσθετης αστάθειας» και δη «σε αυτό το βαθμό», παρουσιάζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ως μια πορεία για να βγούμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε». «Δε νομίζω ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να περιγραφεί ως μια συνταγή για την επιτυχία», πρόσθεσε ο Κλεγκ, επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αύξανε, αντί να μειώσει, την αβεβαιότητα», επέμεινε ο Κλεγκ.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας καλεί τις τράπεζες της χώρας να καταρτίσουν σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων για μια περίοδο έξι μηνών και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει προειδοποιήσει πως είτε υπάρξει είτε όχι διάλυση της ευρωζώνης, η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να είναι επώδυνη για την βρετανική οικονομία όπως και για την υπόλοιπη ΕΕ. Ο Κλεγκ είπε στην διάρκεια της συνέντευξης πως συμφωνεί με την άποψη ότι σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, οι βρετανικές τράπεζες θα δέχονταν πλήγματα λόγω της έκθεσής τους στην διατραπεζική αγορά.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη αποτελούν την αιτία της ανόδου της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος, του γεν, έναντι του ευρώ, αφού οι επενδυτές επιδιώκουν να αποφύγουν τους κινδύνους μετάδοσης των προβλημάτων της Ελλάδας σε άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης. «Λόγω της αύξησης των φόβων στην Ευρώπη, το γεν τείνει να ανατιμηθεί ανοδικά, καθώς θεωρείται μια σίγουρη επένδυση», είπε ο Τζουν Αζούμι στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο ίδιος έκρινε ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κρίσιμες για τις νομισματικές ισορροπίες. Σύμφωνα με τον Αζούμι, λίγοι επενδυτές θεωρούν σήμερα ασφαλή επενδυτικό προορισμό την Ευρώπη. «Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί μια τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και έχει βλαπτικές συνέπειες για τις ιαπωνικές αγορές και για το γεν», υποστήριξε.

Το ευρώ συνεχίζει να υποτιμάται τις τελευταίες ώρες σε σχέση με τα άλλα διεθνή νομίσματα αναφοράς, εξαιτίας των ανησυχιών λόγω των σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και του ενδεχομένου να επεκταθεί η κρίση σε άλλες χώρες οι οικονομίες των οποίων θεωρούνται εύθραυστες, όπως η Ισπανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ