2012-05-25 09:50:25
Φωτογραφία για ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Μετά την πρόβλεψη για «μαύρη τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα. 

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει στα 1,3 δισ. ευρώ.

Για τον Μάιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν πλήρη εκτροχιασμό των εσόδων και ενώ οι αρχικές  εκτιμήσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έδειχναν πτώση στα έσοδα κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, όσο προχωρούν οι ημέρες τα στοιχεία είναι ακόμα πιο απογοητευτικά.

Έτσι, η πτώση προσεγγίζει πλέον το 25%-30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Στο υπουργείο Οικονομικών εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις τελευταίες ημέρες του μήνα που γίνονται συνήθως και οι περισσότερες πληρωμές. Επίσης, περιμένουν να εισπράξει το Δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις. Αλλωστε κάτι τέτοιο δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους.


Στο υπουργείο Οικονομικών πέραν από τις εισπράξεις των φόρων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των εντύπων της εφορίας, ρίχνουν το βάρος στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Μαίου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δοθεί και νέα παράταση ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότερα άτομα στη ρύθμιση και να εισπραχθούν τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του κράτους.

Σημειώνεται ότι ο Μάιος είναι ο δεύτερος κατά σειρά μήνας που εμφανίζει το κράτος δραματική μείωση των εσόδων και αποδίδεται τόσο στην προεκλογική περίοδο όπου καταγράφεται ιστορικά χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και στην αυξανόμενη ύφεση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) στην πληρωμή ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρέωσεων.

Σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του συστήματος ΤΑΧΙS Χάρη Θεοχάρη και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου, για να συζητήσουν τα μέτρα που θα «φρενάρουν» την κατάρρευση των εσόδων.

Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ που καταγράφεται πτώση 13% στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Ακόμη θα εντοπιστούν μέσω διασταυρώσεων οι επιχειρήσεις που συστηματικά δεν αποδίδουν ΦΠΑ ενώ το βάρος θα πέσει και στο κυνήγι το ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη από 300 ευρώ και άνω.

Επιστολές για τα «μπλοκάκια», παράταση για τις δηλώσεις (Σχετικό Άρθρο)

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει επιστολές την ερχόμενη εβδομάδα σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν αδρανή μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Στην επιστολή θα τους γνωστοποιεί ότι αν δεν κινήσουν τις διαδικασίες για το κλείσιμο των βιβλίων τους άμεσα, θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη εισφορά των επαγγελματιών ύψους 500 ευρώ για το 2012.

Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων καθώς και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ η υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ