2017-11-06 10:35:03
Φωτογραφία για Κόντρες για τα φάρμακα κατ΄ οίκον – Υπουργείο κατά Μητσοτάκη και γιατροί κατά φαρμακοποιών
Οι γιατροί αναφέρονται σε περιστατικά, που φαρμακοποιοί χορηγούν φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, στους ασθενείς χωρίς να υπάρχει ιατρική συνταγή.

IATRONET.GR

Αντιδράσεις από όλες τις πλευρές προκαλεί η εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για φάρμακα κατ΄ οίκον σε σοβαρά πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς.

Στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι ο καρκίνος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και πως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες.

Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται, επίσης, πως η σχετική διαδικασία δοκιμάζεται πολιτικά στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εξαγγελία Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το προεδρείο του οποίου τονίζει πως το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να χορηγείται “διά χειρός φαρμακοποιού”.


Ο ΠΦΣ επικαλείται το άρθρο 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.

Η αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσε την...αντίδραση των γιατρών. Σε ιστοσελίδα νοσοκομειακών γιατρών αφήνονται αιχμές κατά των φαρμακοποιών, πως αντιδρούν επειδή θέλουν οι ίδιοι να διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους, “...προφανώς επειδή αποφέρει στα φαρμακεία τους σημαντικά έσοδα” Οι γιατροί προχωρούν ακόμη περισσότεροι, τονίζοντας πως ενώ οι φαρμακοποιοί επικαλούνται τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει το “διά χειρός φαρμακοποιού”, λησμονούν να επικαλεστούν την αντίστοιχη νομοθεσία που επιβάλλει τη χορήγηση φαρμάκων “κατόπιν συνταγής ιατρού”.

Επιλεκτική

Κάνουν, μάλιστα, λόγο για “επιλεκτική μνήμη”, αναφερόμενοι στα περιστατικά που οι φαρμακοποιοί χορηγούν φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, στους ασθενείς χωρίς να υπάρχει ιατρική συνταγή.

Η λύση βρίσκεται – όπως πάντοτε – κάπου στη μέση, δεδομένου ότι ασθενείς υποβάλλονται σήμερα σε ταλαιπωρία περιμένοντας επί ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πάρουν το φάρμακό τους.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, ο οποίος χρειάστηκε να περιμένει πάνω από δύο ώρες στο φαρμακείο της Αγίου Κωνσταντίνου, μαζί με πολλούς άλλους ασθενείς.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ