2017-11-08 09:01:15
Φωτογραφία για Νέα ακοστολόγητη διάταξη με «ρίζες» στο 2010 και ένταση για το «επείγον» ν/σ του Υπ. Υγείας
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ - kathimerini.gr

Σοβαρές αναταράξεις και διαρκείς εντάσεις προκαλούν στη Βουλή, αφενός η από το πρωί σήμερα έναρξη της διαδικασίας συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή, και αφετέρου ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να γίνεται η νομοθέτηση από την κυβέρνηση.

Το κύριο ζήτημα εντοπίζεται σε δύο επίπεδα:

ΠΡΩΤΟΝ, στην επιλογή της κυβέρνησης να ψηφιστεί το νομοθέτημα με την διαδικασία του κατεπείγοντος, με επιχείρημα που σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, στο γεγονός ότι υπάρχει στις «λοιπές διατάξεις» μεταξύ άλλων και μια ακοστολόγητη πρόβλεψη, για κάλυψη δαπανών σχετικών με προμήθειες και υπηρεσίες νοσοκομείων. Το παράπλευρο ενδιαφέρον, ειδικά «εδώ», είναι πως η εν λόγω προωθούμενη ρύθμιση παραπέμπει σε παλαιότερους νόμους, αφετηρία των οποίων φαίνεται πως είναι νόμος της πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στην αρχή των μνημονίων.


Η διάταξη

Πρόκειται για την τρίτη παράγραφο του άρθρου16, όπου διαβάζουμε το φαινομενικά απλό, «διαδικαστικό» και αθώο: «Στην παράγραφο 3 του άρθρου 102 του ν. 4461/2017 (Α’38) η ημερομηνία «31η Μαΐου 2017» αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε ο ως άνω νόμος, με την ημερομηνία «31η Οκτωβρίου 2017». Στην αιτιολογική Εκθεση που συνέταξε το Υπουργείο Υγείας, υπάρχει η λακωνική εξήγηση ότι αφορά «δαπάνες για προμήθειες και υπηρεσίες των νοσοκομείων, των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των Δ.Υ.ΠΕ.».

Οπως προκύπτει από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το Υπουργείο ακολουθώντας μια τακτική που δεν σπανίζει για τη σημερινή κυβέρνηση, δεν έστειλε (ως εκ του νόμου και του Συντάγματος οφείλει) συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος που συνεπάγεται η υλοποίηση των νομοθετικών διατάξεων. «Το ύψος της δαπάνης από την παράταση για πέντε ακόμα μήνες της δυνατότητας εξόφλησης των υποχρεώσεων από την προμήθεια αγαθών και της παροχής υπηρεσιών, κατά περέκκλιση των οριζομένων διατάξεων, δεν προσδιορίστηκε από το επισπεύδον Υπουργείο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση του ΓΛΚ.

Πέραν της νέας αυτής σοβαρής περίπτωσης μη κοστολόγησης νομοθετικής διάταξης, για δαπάνες οι οποίες καλύπτονται μέσω επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει και η ασάφεια επί του περιεχομένου.

Ο ερευνητής αναπόφευκτα θα αναζητήσει τον νόμο στον οποίο παραπέμπει η «επείγουσα» διάταξη. Δηλαδή, τον 4461. Εκεί διαβάζουμε, στην αντίστοιχη διάταξη: «Η ισχύς των προβλεπομένων στην παρ.2 του άρθρου έκτου του ν. 4432/2016 (Α’212) παρατείνεται μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2017» (άρθρο 102, παρ.3) σημειώνεται χαρακτηριστικά. Επίσης ασαφής και «διαδικαστικού» χαρακτήρα διάταξη. Την υπογράφουν μεταξύ άλλων οι κ. Α.Ξανθός και Π. Πολάκης, οι ίδιοι που υπογράφουν σήμερα και την παράτασή της. Δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Καθώς δεν προκύπτει κάτι το συγκεκριμένο, αναπόφευκτο είναι να αναζητηθεί ξανά η προηγούμενη διάταξη στην οποία γινόταν τότε η παραπομπή: Και εκεί με την επίκληση λόγων «διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, προστασίας της δημόσιας υγείας και ανυπέρβλητης αναγκαιότητας» νομιμοποιούνται δαπάνες για εξόφληση υποχρεώσεων και κάλυψη αναγκών νοσοκομείων. Εκείνη η ρύθμιση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, μετά την ψήφισή της, λίγους μήνες νωρίτερα, στις 14 Νοεμβρίου 2016. Πάλι με υπογραφές των σημερινών υπουργών. Το επιπρόσθετο ενδιαφέρον «εδώ» είναι πως η παραπομπή εκείνη γίνεται πάλι σε κύρωση διεθνούς συμφωνίας (ήταν του ΥΕΘΑ), ενώ «δείχνει» σε νόμο προηγούμενων κυβερνήσεων: στον ν. 3984/2011 (Α’ 150): «Για λόγους διασφάλισης δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, καθίστανται νόμιμες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων από προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, φαρμάκων και συναφών προς τις προμήθειες αυτές υπηρεσιών. (...) Οι ως άνω δαπάνες απορρέουν από προμήθειες (...) που διενεργήθηκαν από την κατάθεση στη Βουλή του ν. 3867/2010 μέχρι τη δημοσίευση του ν. 3918/2011». Ηταν νόμος επί υπουργίας των Ευ. Βενιζέλου στο Οικονομικών και Α. Λοβέρδου στο Υγείας.

Ο δε ... τελικός στην μακρά αναζήτηση του νομοθετικού λαβύρινθου, ο «3867» φέρει πρώτη την υπογραφή του Ι. Ραγκούση ως υπουργού Εσωτερικών, Γ.Παπακωνσταντίνου Οικονομικών, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου Υγείας.

«Φαστ τρακ»

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε νωρίτερα κατακόρυφα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, επειδή –όπως προαναφέρθηκε- η κυβέρνηση και τυπικώς δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με επείγουσες διαδικασίες. Το σχέδιο νόμου, έχει δύο τμήματα: με το πρώτο επιχειρείται η εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με κοινοτική Οδηγία, και με το δεύτερο προωθούνται ζητήματα υπηρεσιακού χαρακτήρα ιατρών.

Ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, επικαλούμενος καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου (από τον Δεκέμβριο του 2015) και την απειλή μεγάλου προστίμου σε βάρος της χώρας μας για τη μη συμμόρφωση, είπε ότι έχει σχεδόν εκπνεύσει η προθεσμία που έχει δοθεί στην Ελλάδα για την εναρμόνιση.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την εναρμόνιση, για την καθυστέρηση της οποίας ευθύνεται πάντως η ανικανότητα της κυβέρνησης» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Βλάσης και ζήτησε όλες οι υπόλοιπες διατάξεις να αποσυρθούν και να συζητηθούν με τις κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης. Σημειώνεται ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος υλοποιείται πια με τη στήριξη μόνο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η συζήτηση στην επιτροπή θα ολοκληρωθεί αύριο, και το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια μεθαύριο για ψήφιση.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί πλήρη αιφνιδιασμό. Δεν θα μας καταδικάσει κανένας για μερικές, τρεις ή πέντε, ημέρες αργότερα» σημείωσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Κ.Μπαργιώτας.

Για «κυβερνητική επιχείρηση αιφνιδιασμού Βουλής και ιατρικού κόσμου», έκανε λόγο ο Ι. Αϊβατίδης (Χ.Α.). Η διαδικασία «είναι απαράδεκτη» τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) και συνέχισε: «Ως αξιωματική αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση έβγαινε στα κεραμίδια για τις φαστ τρακ διαδικασίες προώθησης νομοσχεδίων. Τώρα είναι εκείνη που πρωτοστατεί». Την αντίθεση και του Ποταμιού στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το «επείγον», εξέφρασε ο Γ.Μαυρωτάς. «Ευτελίζεται η νομοθετική διαδικασία. Είναι απόλυτος ο μη σεβασμός των νομοθετικών διαδικασιν καταληκτική συνεδρίαση και την Πέμπτη στην Ολομέλεια.ών από τους κυβερνητικούς χειρισμούς», πρόσθεσε.

Τελικώς η διαδικασία συνεχίζεται βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, με εσπευσμένη ακρόαση φορέων αύριο το απόγευμα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ