2017-11-11 10:30:40
Φωτογραφία για Η ναυαρχίδα των Ελλήνων «έδεσε» στον Θερμαϊκό
• Έως τις 3 Δεκεμβρίου το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη.

• Η σημαία του «Γ. Αβέρωφ» μαζί με αυτήν της Ακρόπολης είναι οι δύο μεγαλύτερες θεσμικά σημαίες που κυματί­ζουν στον ελλαδικό χώρο. Το μέγεθός της φτάνει τα 30 τ.μ.

• Καθελκύσθηκε το 1919 στα Ναυπη­γεία Fratelli Orlando στο Λιβόρνο.

• Τα επιβλητικά κανόνια του θωρηκτού «κλέβουν» την παράσταση.

Η παρουσία του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήδη από τις 7 Οκτω­βρίου, μονάχα περηφάνια, αισιοδοξία, συγκίνηση, ασφάλεια μπορεί να προ­σφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες που περιμένουν υπομονετικά, καθημερινά, για να το επισκεφθούν. Ο κυβερνήτης του «Γ. Αβέρωφ», Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, μας υποδέχτηκε στο καρέ των αξιωματικών, τον χώρο όπου οι αξιωματικοί ξεκουράζονται, τρώνε, συ­σκέπτονται. Ένας χώρος επιβλητικός, αρχοντικός, με μια τραπεζαρία στη μέ­ση αλλά και ένα πιάνο -το παλαιότερο αντικείμενο του πλοίου- του 1864, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα.


«Η αποδοχή του κόσμου είναι συγκι­νητική και συγκλονιστική. Τα συναι­σθήματα που αποκομίζουμε είναι εν­θαρρυντικά, αισιόδοξα, είναι μόνο θετικές σκέψεις» επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος. «Έρχονται άνθρωποι και φιλούν το κατάστρωμα, ανεβαίνουν άνθρωποι κλαίγοντας, που δεν μπορούν να κρύψουν τη συγκίνησή τους» λέει χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης και θυ­μάται περιπτώσεις όπως, για παράδειγ­μα, ενός 40χρονου που δεν μπορούσε να μιλήσει από τη συγκίνηση και έκλαιγε κρατώντας τον ιστό της σημαίας. «Μας λένε “σας ευχαριστούμε που το φέρατε, που φέρατε το πλοίο μας, είναι τιμή μας", ή “μη φύγετε από δω, νιώ­θουμε ασφαλείς που βλέπουμε το κα­ράβι στη Θεσσαλονίκη”, ανεβαίνουν οικογένειες και λένε “πατάμε επιτέλους στο καράβι μας”» είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά περιστατικά που εξι­στορεί ο κυβερνήτης του «Γ.Αβέρωφ», κατά την παραμονή του θωρηκτού στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, «η έλευση στο Αβέρωφ είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Έχουμε πάει από το εθνικό συναίσθημα, στο κοινωνικό φαινόμενο. Έχει γίνει κέντρο της καθημερινής ζωής. Τα νέα παιδιά θεωρούν ό,τι καλύτερο έχουν να κά­νουν να κατέβουν και να κινηθούν εδώ, γύρω από το Αβέρωφ. Λένε “πάμε Αβέ­ρωφ”». Παράλληλα προσθέτει ότι το «Γ. Αβέρωφ» έχει ξυπνήσει συναισθήματα ωραία, που δείχνουν ότι το θωρηκτό είναι διαχρονικά μέσα μας, είναι η ίδια μας η Ιστορία. «Το “Γ. Αβέρωφ" έχει δώσει σιγουριά και αισιοδοξία στον κόσμο» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αυτό που θα προσέξει κανείς κατά την ξενάγησή του στο θωρηκτό είναι η ποι­ότητα του πλοίου και των υλικών, η οποία είναι απίστευτη για τα χρόνια του. «Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα ότι το πλοίο είναι 106 ετών. Κόστισε 23 εκατ. χρυσές δραχμές, όταν ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους δεν στοί­χιζε παραπάνω από 15 εκατ. Είχαμε βάλει τα καλύτερα υλικά και τα καλύ­τερα συστήματα (πυροβόλα, λέβητες)» αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Κατά την επίσκεψή σας στο θωρηκτό θα διαπιστώσετε τη δυνατή συνύπαρξη του θρησκευτικού στοιχείου με το ηρω­ικό. «Αυτό που βλέπει πρώτα κανείς στο πλοίο είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, όπου οι Ιταλοί το είχαν πυριτοθήκη. Εμείς το κάναμε εκκλησάκι και πάντοτε υπηρετούσε στρατιωτικός ιερέας, ο οποίος είχε συμβολικό και ιδιαίτερο ρόλο. Εκτός από τη Λειτουργία εμψύχωνε το πλήρωμα, στα μηχανο­στάσια και σε άλλους χώρους, με θερμοκρασίες πάνω από 50-55 βαθμού5 στο λεβητοστάσιο. Και όταν το πλοίο έπιανε σε κάποιο λιμάνι, μάζευε τους ναύτες, που οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι, και τους μάθαινε ανάγνωση και γραφή» εξηγεί ο κυβερνήτης. Υπάρχουν πολλά θρησκευτικά αντικεί­μενα, όπως ο κουβάς με το θαύμα και την αποτύπωση του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο σταυρός που φτιάχτηκε από τους μηχανικούς του πλοίου τη Μεγάλη Πέμπτη του 1841. «Το πλοίο βαδίζει έχοντας το θρησκευτικό παράλληλα με το ηρωικό. Το πλοίο είναι ζωντανό και τα μηνύματα που μεταφέρει είναι ότι με την αγάπη στην πατρίδα και την πίστη στο Θείο κάνουμε θαύματα. Οι άνθρω­ποι που ήταν μέσα ήταν ήρωες, αγαπού­σαν την πατρίδα τους, πίστευαν και στο Θείο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

• Επισκέψεις πραγματοποιού­νται καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 09:00-13.15 και 15:00-17.30. Πλη­ροφορίες στα τηλ.: 2310 593184-5.

• Το «Γ. Αβέ­ρωφ» είχε να με­ταβεί στη Θεσσαλονίκη 72 χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτί­ου 1945.

• Δέχεται 2.500 επισκέπτες καθη­μερινά. ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός αυξάνεται σε 3.500-4.000.

Της ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

(ΕΘΝΟΣ-10/11/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ