2017-11-11 18:49:14
Φωτογραφία για Νεπάλ: Η ιστορία της 14χρονης που κατάφερε να ξεφύγει από τον παιδικό γάμο με... ένα σκουριασμένο ποδήλατο
Πώς ένα σκουριασμένο ποδήλατο βοήθησε μια έφηβη να ξεφύγει από τον παιδικό γάμο Όταν οι γονείς της ανακοίνωσαν στην 14χρονη Sheskalo Pandey ότι ήρθε η ώρα να παντρευτεί, εκείνη είχε άλλα σχέδια.

"Ποτέ ξανά δεν είχαμε τόσες μαθήτριες", λέει ο διευθυντής Lal Chandra Pandey καθώς οι μαθητές στην τάξη ανοίγουν τα βιβλία τους. "Θα έλεγα ότι ήμασταν συνηθισμένοι το 90% των κοριτσιών της περιοχής να έρχονται στο σχολείο για μερικά χρόνια και στη συνέχεια να το εγκαταλείπουν στα 14 ή 15 για να παντρευτούν. Μόλις πέρυσι παρατηρήσαμε ότι μένουν όλο και περισσότερα χρόνια. Πρέπει να δανειστούμε περισσότερες καρέκλες από την τάξη δίπλα. "

Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που ο Pandey άρχισε να διδάσκει στο Shree Nepal Rastriya - ένα σχολείο στην άκρη μιας λίμνης στο Kapilvastu του Νεπάλ - και δεν είχε δει ποτέ κάτι τέτοιο. "Αλλά βέβαια, πλέον, ξέρουμε ποια είναι υπεύθυνη."


Καθώς μιλάει, η 17χρονη Sheskalo Pandey σηκώνει το βλέμμα της από το σημειωματάριό της και υψώνει το χέρι της για να θέσει μια ερώτηση. Έχει ξυπνήσει από τις 4 το πρωί, όταν άρχισε να υφαίνει χάρτινα καλάθια στο σκοτάδι - αλλά είναι απόλυτα συγκεντρωμένη. "Το σχολείο είναι όλη μου η ζωή", λέει αργότερα. "Δουλεύω τόσο σκληρά για να είμαι εδώ. Δεν θα είχε νόημα να μην δουλεύω ακόμα πιο σκληρά όταν φτάνω στο θρανίο μου".

Πριν από τρία χρόνια, λίγο μετά τα 14α γενέθλια της Sheskalo, οι γονείς της αποφάσισαν ότι ήταν καιρός να παντρευτεί. "Δύο από τα κορίτσια με τα οποία περπατούσα κάθε μέρα ως το σχολείο είχαν φύγει από την τάξη μας για να παντρευτούν και η οικογένειά μου αποφάσισε ότι θα έπρεπε να φύγω και εγώ", θυμάται. "Είπαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να περπατώ πλέον μόνη μου γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να πέσω θύμα βιασμού. Νομίζω ότι σκέφτηκαν πως θα είμαι χαρούμενη γιατί θα μπορούσα να σχεδιάσω τον γάμο μου."

Προς απογοήτευση των γονιών της, η έφηβη αντέδρασε με δάκρυα ενώ αρνήθηκε να φάει για τέσσερις ημέρες. "Ακόμη και όταν η μητέρα μου έφερνε για να φάω σπιτικό τυρόπηγμα - κάτι που δεν έχουμε ποτέ επειδή είναι πολύ ακριβό - το άφηνα στο πάτωμα. Αισθανόμουν άρρωστη, ότι μου είχαν στερήσει το μέλλον μου".

Στη συνέχεια η Sheskalo θυμήθηκε μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών που είδε να φτιάχνει χειροτεχνήματα και να τα πουλάει σε εκθέσεις γάμου. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση, σκέφτηκε, και κατέληξε σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για να πουλάει χειροποίητα καλάθια, μπολ, ημερολόγια και θυμίαμα στις αγορές της περιοχής, ώστε να μπορέσει να πληρώσει τις 300 ρουπίες, τα μηνιαία σχολικά δίδακτρα. (περίπου 4 ευρώ)

"Παρακάλεσα τον αδερφό μου να μου δανείσει χρήματα για να αγοράσω χρωματιστό χαρτί και κόλλα", λέει. "Είναι μεγαλύτερος από μένα, και του είχε επιτραπεί να τελειώσει το σχολείο και να πάει στο πανεπιστήμιο, έτσι συμφώνησε. Είπε ότι ήταν υπερήφανος για μένα που υπερασπιζόμουν τον εαυτό μου. "

Με την υποστήριξή του, οι γονείς τους υποχώρησαν - συμφωνώντας ότι η Sheskalo θα μπορούσε να προσπαθήσει να πληρώσει τα δικά της δίδακτρα για έξι μήνες. Αλλά αν αποτύχει, αυτό ήταν: ο γάμος ήταν η μόνη λύση. Η μητέρα της έγνεψε καταφατικά το κεφάλι της, όταν η Sheskalo ανέλυσε την επιχειρηματική της πρόταση, αλλά ο πατέρας της παρέμεινε σιωπηλός. "Νόμιζα ότι ήταν επειδή δεν την ενέκρινε", λέει. "Αλλά την επόμενη μέρα ήρθε σπίτι με ένα σκουριασμένο ποδήλατο για το οποίο είχε ξοδέψει όλες τις αποταμιεύσεις του. Είπε ότι θα μπορούσα να τον ξεπληρώσω όταν άρχισα να κερδίζω τα δικά μου χρήματα. Και τουλάχιστον έτσι, ήξερε ότι θα είμαι ασφαλής. "

Το χρέος της εξοφλήθηκε δύο εβδομάδες αργότερα, και μέσα σε δύο μήνες άλλα κορίτσια στο χωριό ζήτησαν από τη Sheskalo βοήθεια. "Δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι χωρίς κάποιος να με σταματήσει στο δρόμο", θυμάται. "Οι μητέρες με συμβουλεύονταν πως να διδάξουν στις κόρες τους ώστε να κερδίσουν χρήματα και να μπορούν να μείνουν στο σχολείο και οι φίλες μου άρχισαν να λένε στους γονείς τους ότι δεν ήθελαν να παντρευτούν".

Εργαζόμενοι στην κοινωνική υπηρεσία που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο του ΟΗΕ για το Πληθυσμό (UNFPA) παρατήρησαν τη νέα κατάσταση και άρχισαν να συντονίζουν έναν «κύκλο μόνο για κορίτσια», όπου μπορούσαν να μιλάνε ελεύθερα για τους φόβους τους, για τον εξαναγκασμό σε γάμο και να ζητούν επαγγελματική υποστήριξη για να αποφευχθεί αυτό. Λογιστές τους έδιναν συμβουλές σχετικά με την τραπεζική και τη διαχείριση των χρημάτων τους.

Και όταν ήρθε η ώρα να εκλεγεί μία πρόεδρος στην ομάδα, αυτό ήταν μια εύκολη επιλογή. «Υπάρχουν 35 από εμάς που έχουμε αγοράσει τα δικά μας ποδήλατα και αποτρέψαμε δύο κορίτσια από το να παντρευτούν τον περασμένο μήνα», λέει περήφανα η Sheskalo. "Στη συνέχεια στη λίστα μου είναι η βία με βάση το φύλο. Πραγματικά η δράση μας είχε μεγάλο αντίκτυπο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα."

Σήμερα, κερδίζει μέχρι και 8.000 ρουπίες (περίπου 106 ευρώ) για ένα μήνα εργασίας. Το μισό από το εισόδημά της πηγαίνει στον πατέρα της και αποταμιεύει τα υπόλοιπα. Εξοικονομεί χρήματα για το πτυχίο στη λογιστική μετά την ολοκλήρωση των τελικών εξετάσεων της το επόμενο έτος. Τον Ιανουάριο, ξεκίνησε μαθήματα υπολογιστών, κάνοντας ποδήλατο μιάμιση ώρα μέχρι να φτάσει στην πόλη Taulihawa μία φορά την εβδομάδα και καταβάλλοντας 900 ρουπίες για να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το Microsoft Word και το Excel.

«Ποτέ δεν είχα δει ούτε φορητό υπολογιστή», λέει. "Ο εκπαιδευτής μου λέει ότι έχω δυνατότητες, αλλά μερικές φορές δεν τα καταφέρνω με τα πλήκτρα".

«Δεν είναι περίπλοκο γιατί τα κορίτσια φτάνουν να εγκαταλείψουν το σχολείο», λέει. "Το πρόβλημα είναι μόνο τα χρήματα. Οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετά τρόφιμα για να φάνε τρεις φορές την ημέρα, οπότε αν έχουν μια κόρη, θα θελήσουν να της βρουν ένα σύζυγο το συντομότερο δυνατό, επειδή αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να την ταΐζουν πια. "

Οι κοινωνικές συμβάσεις ορίζουν επίσης ότι όσο πιο μορφωμένο είναι ένα κορίτσι, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι η προίκα που οι γονείς της αναμένεται να δώσουν στα πεθερικά της. «Εάν έφευγα από το σχολείο στο έβδομο έτος, ίσως οι γονείς μου θα έπρεπε μόνο να δώσουν στην οικογένεια του συζύγου μου ένα βουβάλι και κάποια κοσμήματα» εξηγεί η Sheskalo. "Αλλά αν τελειώσω το σχολείο ή πηγαίνω στο πανεπιστήμιο, θα πρέπει πιθανότατα να αγοράσουν χρυσά περιδέραια και μοτοσικλέτες - και ένα ψυγείο επίσης".

Παρά το νόμιμο όριο ηλικίας των 18 ετών, το 41% ​​των κοριτσιών στο Νεπάλ παντρεύονται πριν φτάσουν σε αυτήν την ηλικία - μέσω μυστικών τελετών που διεξάγονται σε αγροτικές περιοχές. Στην Kapilvastu, ο αριθμός αυτός θεωρείται σχεδόν διπλάσιος.

"Το Νεπάλ κάνει αργές αλλά σταθερές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια υγιή στρατηγική για τον τερματισμό του παιδικού γάμου", λέει η Lubna Baqi, εκπρόσωπος του UNFPA στο Νεπάλ. "Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά. Η διατήρηση των κοριτσιών στο σχολείο και η ενδυνάμωσή τους είναι το κλειδί."

Ο τερματισμός του παιδικού γάμου αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και σημειώνεται αργή πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ