2017-11-15 12:29:16
Φωτογραφία για Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι ασφαλής, λέει ο στρατός
Ο αντιπρόεδρος που είχε καθαιρεθεί από τον Μουγκάμπε επέστρεψε από τη Νότιο Αφρική στην πατρίδα για να αναλάβει την εξουσίαΣε εξέλιξη είναι το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε με τον στρατό της χώρας να το διαψεύδει ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος

Μουγκάμπε είναι σώος και ασφαλής ενώ αφρικανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο αντιπρόεδρος της χώρας έχει επιστρέψει από τη Νότιο Αφρική στα πάτρια εδάφη, διεκδικώντας την εξουσία.

Η σύζυγος του 93χρονου προέδρου Μουγκάμπε φέρεται να έχει εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα , σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

   Oι ραγδαίες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε ακολουθούν το δίχως προηγούμενο bras de fer μεταξύ του προέδρου Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.


O αντιπρόεδρος της χώρας που είχε καθαιρέσει ο Μουγκάμπε, Έμερσον Μνανγκαγκουά και η σύζυγος του προέδρου φλέρταραν με το προεδρικό αξίωμα , όπως αναφέρουν τα αφρικανικά ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Μνανγκαγκουά είχε την αμέριστη στήριξη του στρατού.

Τανκς στους δρόμους

   

Άρματα μάχης βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, ενώ αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται η βρετανική εφημερίδα "Independent" αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις διακόπτουν την κυκλοφορία σε βασικούς δρόμους γύρω από την πόλη. Στρατιώτες με βαρέα όπλα έχουν αποκλείσει επίσης το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο "ZBC".

   

Οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση της έντασης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος "Zanu-PF", επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με την απόλυση του αντιπροέδρου της χώρας, Έμερσον Μνανγκαγκουά και την εκδήλωση δυσαρέσκειας από την πλευρά του στρατεύματος.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ο μόνος ηγέτης τον οποίο έχει γνωρίσει η Ζιμπάμπουε τα 37 χρόνια της ανεξαρτησίας της, από το 1980.

Ο Μνανγκαγκουά, ο οποίος, μετά την καθαίρεσή του, έφυγε για τη Νότια Αφρική, είναι βετεράνος του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε και θεωρείτο εκ των πιθανότερων διαδόχων του 93χρονου σήμερα προέδρου της χώρας. Στο Twitter λίγο πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του ζήτησε από τους συμπολίτες του να είναι ψύχραιμοι.

O στρατηγός Κονσταντίνο Τσιγουένγκα, διοικητής των Δυνάμεων Άμυνας της Ζιμπάμπουε, είχε προειδοποιήσει προχθές ότι, εάν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα, οι οποίες στοχεύουν βετεράνους του απελευθερωτικού πολέμου, όπως ο Μνανγκαγκουά, συνεχιστούν, οι ένοπλες δυνάμεις θα επενέβαιναν στην πολιτική ζωή.

     

Παρότι ο στρατός αναπτύχθηκε σε διάφορες τοποθεσίες στη Χαράρε το επιτελείο αρχικά δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία για την τύχη του Μουγκάμπε, του προέδρου της Ζιμπάμπουε τα τελευταία 37 χρόνια, που παρότι χαίρει εκτίμησης στην Αφρική διότι ηγήθηκε του αγώνα για την ανεξαρτησία, οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν για απόλυτο αυταρχισμό.

   

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απείλησε να παρέμβει για να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι είδε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα.

Στρατιώτες έλεγαν απειλητικά στους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων να συνεχίσουν το δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. «Μη δοκιμάσεις κανένα αστείο. Φύγε», είπε στρατιώτης σε δημοσιογράφο του διεθνούς πρακτορείου σε οδό της πρωτεύουσας.

   

Δύο ώρες αργότερα στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του "ZBC", του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, και διέταξαν το προσωπικό του να φύγει. Αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες, σύμφωνα με δύο μέλη του προσωπικού του και στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε.

   

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε.

Πώς ο στρατός ενορχήστρωσε το πραξικόπημα

 

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, στα υπουργεία, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαράρε, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

 O στρατός κατέλαβε την εξουσία σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου Μουγκάμπε.

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο. Νωρίτερα ο στρατός της Ζιμπάμπουε έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία για να ξεριζώσει τα «κακοποιά στοιχεία» στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που όπως υποστηρίζει προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης "G40" στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία ήθελε να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

 

Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα – με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας – και διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι " σώος και αβλαβής".

Από την πλευρά του, ο  στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.

Πρεσβεία ΗΠΑ και Βρετανία προς τους πολίτες τους: Μείνετε στα σπίτια σας 

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Ζιμπάμπουε με ανακοίνωσή τους προέτρεψαν τα μέλη του προσωπικού της και τους αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ