2017-11-15 22:07:05
Φωτογραφία για ΔΕΙΤΕ τη Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ κατά της συγχώνευσης των Δημοτικών Σχολείων ΒΟΝΙΤΣΑΣ
-Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου Βόνιτσας: Κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε αρνητικά προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς την συγχώνευση του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας. 

-Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Λιάπης επικεφαλής της παράταξης Πολίτες σε δράση, που μειοψήφησε, πήρε ξεκάθαρη θέση με επιχειρήματα και τόνισε: "Είναι δύσκολο να είναι δύο σχολεία σε ένα κτιριακό. Θέση μου είναι πως στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, αφού στον ίδιο αύλειο χώρο και στα ίδια κτίρια, κυκλοφορούν όλα τα παιδιά, το σχολείο πρέπει να είναι ένα με μια Διεύθυνση".

      Το θέμα της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας, απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου Βόνιτσας, που πραγματοποιήθηκε χθες 14 Νοεμβρίου 2017 στη Βόνιτσα. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της 15ης/2017 συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Άκτιου-Βόνιτσας

 

Αριθμός Απόφασης 235/2017

ΘΕΜΑ: Περί γνωμοδότησης για Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2018-2019..........   Στην Βόνιτσα και στο Δημοτικό κατάστημα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, συνήλθε σήμερα την 14η Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας σε δημόσια τακτική συνεδρίαση, ύστερα από την με αρίθ.πρωτ.15469/09-11-2017 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε χωριστά σε καθένα από τους Συμβούλους και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010.

  Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 27 Δημοτικών Συμβούλων, βρέθηκαν παρόντες 20 Δημοτικοί Σύμβουλοι ήτοι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Κουνέλης Ιωάννης (Πρόεδρος)Αποστολάκης ΠαντελήςΤζεφριός ΒασίλειοςΣτούπας Θεόδωρος

5.    Πανταζή Παναγιώτα

6.    Πάντας Νικόλαος

7.    Ασπρογέρακας Νικόλαος

8.    Προδρομίτης Σωτήριος

9.    Βέμη-Καρέλου Αθηνά

10.  Λίτου-Σάλλιαρη Βαρβάρα

11.  Φραδέλος Κων/νος

12.  Μπαλατσούρας Κων/νος

13.  Κατσαβριάς Γεώργιος

14.  Φερεντίνος Ευθύμιος

15.  Γούδας Μιχαήλ

16.  Μπουμπούλη-Φραγκογιάννη Αφροδίτη

17.  Καραμάνης Θωμάς

18.  Σαλοδημήτρης Παναγιώτης

19.  Γεροκωστόπουλος Κων/νος

20.  Λιάπης Νικόλαος

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

1.    Τραυλός Σωτήριος

       2. Σώζος Βασίλειος

      3. Κασόλας Αθανάσιος          

       4. Καραγιάννης Δημήτριος

     5. Σερεπίσου Χριστίνα   

     6. Κατσαμπίρης Γελωργιος

     7. Μωραΐτης Νικόλαος

                                               

      Οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και

νόμιμα προσκλήθηκαν.          

  

    

      Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης Γεώργιος-Θεόδωρος.

    Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι Πρόεδροι των Δ.Κ. Βόνιτσας και Παλαίρου, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Αγίου Νικολάου, Θυρρείου και Δρυμού και ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Βάτου.

  Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μπαλατσούρας Κων/νος αποχώρησε από την συνεδρίαση πριν την συζήτηση του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης και δεν επέστρεψε μέχρι την λήξη της.

    Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης στην οποία παραβρέθηκε και η Υπάλληλος του Δήμου Λαμπρινή Πρωτόπαπα  για την τήρηση των πρακτικών.

        Ο Πρόεδρος εισερχόμενοςστο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ρώτησε τους έχοντες δικαίωμα ψήφου αν για κάποιους από αυτούς συντρέχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 7 του Ν.2690/1999 και των άρθρων 14 και 58 του Ν.3852/2010, προκειμένου να απέχουν από την συζήτηση του θέματος. Ουδείς εδήλωσε ότι έχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο.

  Στη συζήτηση του θέματος παραβρέθηκαν η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας κα Τσαβαλά Γεωργία, η Αντιπρόεδρος κα Παπαθανασίου Μαρία και εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Βόνιτσας, ο πρόεδρος κ. Μυλωνίδης Ευθύμιος και εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βόνιτσας, εκπρόσωπος της λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου-Βόνιτσας, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του εργατικού κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας και ο κ. Γεώργιος Καραθάνος που εκπροσωπεί την Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κα Τριανταφύλλου Μαρίας,   και πλήθος γονέων και κατοίκων της Βόνιτσας.

          Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στην Αντιδήμαρχο κα Παναγιώτα Πανταζή προς εισήγηση του θέματος η οποία έθεσε υπόψη του Συμβουλίου τα εξής:

1. αριθ. πρωτ. 13321/26-10-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Π.Ε. Ν. Αιτωλ/νίας που αφορά την προαγωγή του1ου Νηπιαγωγείου Κατούνας και την συγχώνευση του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας για το σχολικό έτος 2018-2019  και µας καλεί όπως γνωμοδοτήσουμε επί των προτάσεων.

2. Την αρίθ.6/2017 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με την οποία γνωμοδοτεί θετικά για την προαγωγή του 1ου Νηπιαγωγείου Κατούνας για το σχολικό έτος 2018-2019 και Γνωμοδοτεί αρνητικά ως προς την συγχώνευση του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας για το σχολικό έτος 2018-2019 που προτείνεται και να μην γίνει καμία άλλη μεταβολή στις υφιστάμενες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου μας για το σχολικό έτος 2018-2019.

       Στη συνέχεια είπε ότι η θέση της δημοτικής αρχής είναι κατά της συγχώνευσης δεν υπάρχουν υπέρ, συγχώνευση σημαίνει καταργούμαι ένα σχολείο και τι το 2ο μεγαλύτερο. Έχει αρνητικό αντίκτυπο καταργούνται θέσεις εκπαιδευτικών και σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα γίνεται και μια νέα συγχώνευση σε αυτό το σχολείο. Η Δημοτική Αρχή επεμβαίνει μέχρι εκεί που ορίζει ο Καλλικράτης τα εσωτερικά των σχολείων να μην τεθούν εδώ σήμερα.

    Επίσης προτείνουμε την προαγωγή του 2ου Νηπιαγωγείο Βόνιτσας από μονοθέσιο σε διθέσιο.

  

             Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους φορείς που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και ακούστηκαν όλες οι απόψεις σχετικά με την πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Π.Ε. Ν. Αιτωλ/νίας για  συγχώνευση του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας για το σχολικό έτος 2018-2019, όπως στην Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας κα Τσαβαλά Γεωργία (όπως έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Παιδείας), την  Αντιπρόεδρο κα Παπαθανασίου Μαρία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του1ου και του  2ου Δημοτικού σχολείου Βόνιτσας, τον πρόεδρο κ. Μυλωνίδη Ευθύμιο, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βόνιτσας (όπου και κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου),   του εκπροσώπου της  λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου-Βόνιτσας (όπου και κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό ψήφισμα της  λαϊκής Συσπείρωσης), του εκπροσώπου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών όπου και κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό ψήφισμα της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών), του εκπροσώπου του Διοικητικού Συμβουλίου του εργατικού κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας.

- Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευθύμιος Φερεντίνος είπε ότι έχω ορισμένες παρατηρήσεις και σκέψεις ξεκάθαρες ως προς τι πρέπει να γίνει. Η πρόταση αν είχε ένα εκπαιδευτικό επιχείρημα προς το δρόμο το σωστό παιδαγωγικά θα με έπειθε. Δεν βρίσκω εκπαιδευτικά ένα επιχείρημα το οποίο θα οδηγούσε σε καλύτερο σχολείο. Οδηγεί στο πώς θα εξοικονομήσουμε πόρους και λιγότερες θέσεις άρα κλείνω προφανώς δεν μπορεί να με βρει σύμφωνο η πρόταση γιατί δεν προκύπτει τίποτα σε όφελος των παιδιών. Το πρόβλημα της στέγης δεν λύνει το πρόβλημα θεωρώ ότι το δεύτερο σχολείο είναι επιβεβλημένο. Κλείνοντας είμαι  κατά της συγχώνευσης.

- Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Λιάπης είπε ότι είμαι ενάντια στη λογική αντίθεσης στη συγχώνευση με  επιχείρημα να μείνουμε όπως είμαστε. Αν  είστε ικανοποιημένοι τι να πω! Αν τα επιχειρήματα και οι προβληματισμοί σας περιορίζονται στο να μην γίνουν τα δύο σχολεία ένα, πιστεύω ότι αδικείται τους εαυτούς σας ως γονείς και ως πολίτες.  Προσπαθώ να βρεθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είναι  δύσκολο να είναι δύο σχολεία σε ένα κτιριακό. Είναι διαφορετικό το θέμα της μείωσης σε δασκάλους κλπ. Το θέμα είναι να είναι καλύτερες οι συνθήκες, δηλαδή δεν είναι δυνατόν να κατασκευάζουμε αυξητικές τάσεις σε θέμα του αριθμού των μαθητών με την εγγραφή παιδιών μειονοτήτων που δεν συνεχίζουν όλα την φοίτηση και παιδιών όσων  πρόσκαιρα δουλεύουν οι γονείς στην Βόνιτσα (στο έργο της Αμβρακίας Οδού). 

     Στο θέμα της βελτίωσης των υποδομών του σχολείου, έπρεπε από ετών ο Δήμος να έχει πρόταση μελετώντας τις χρονολογικές σειρές του πληθυσμού της Βόνιτσας και των χωριών, του όλου του Δήμου, της προηγούμενης 10ετίας πχ, να έχει με στοιχεία προβλέψεις για τις ανάγκες την προσεχή 5ετία, 10ετία σε νέες κτιριακές υποδομές ή βελτίωση των υπαρχόντων. Δεν έκανε τίποτε. Μια αρμοδιότητα έχει ο Δήμος για την Παιδεία, σχετικά με το κτιριακό, και δεν την άσκησε.  Λέω την γνώμη μου, δεν είμαι αδιάφορος του θέματος της απασχόλησης των εκπαιδευτικών. Αλλά, αυτό είναι άλλο θέμα. Φυσικά, είναι άθλιο το καθεστώς των επί σειρά ετών, 20 χρόνια,  αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Δεν θα ήθελα να είμαι εκπαιδευτικός ως αναπληρωτής. Αλλά ως Δημοτικός Σύμβουλος, ως πολίτης, οφείλω να υπερβαίνω τυχόν επαγγελματική ιδιότητα και να τοποθετούμαι για το κοινό καλό, στο θέμα για το προέχον, για το καλό των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, γιατί αλλιώς ως εκπρόσωπος πχ των εκπαιδευτικών, τα θέλω όλα δικά μου. Με αυτή την λογική θεωρώ ότι το κτιριακό είναι ένα σοβαρό θέμα διότι δεν επαρκεί.  Θέλετε δύο σχολεία;  να ζητήσετε από το κράτος να αυξηθούν οι αίθουσες. Το πρωταρχικό δεν είναι ένα ή δύο σχολεία,  με αφορμή αυτό διεκδικήστε το εφικτό από αυτό που έχουμε. Θέλουμε είτε ένα είτε δύο με καλύτερους όρους καλύτερες συνθήκες. Θέλετε δύο σχολεία; ναι αλλά διεκδικήστε το εφικτό που είναι το καλύτερο σχολείο.

 Έτσι,

Θέση μου είναι πως στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, αφού στον ίδιο αύλειο χώρο και στα ίδια κτίρια, κυκλοφορούν όλα τα παιδιά, το σχολείο πρέπει να είναι ένα με μια Διεύθυνση, για την αποφυγή ύπαρξης σχολείων διαφορετικών ταχυτήτων και ευκαιριών για τα παιδιά αλλά και συγκρούσεων και σύγχυσης αρμοδιοτήτων (άλλωστε τα παιδιά δεν είναι τόσα πολλά -δεν είναι περίπτωση  Γκράβας).

   Ταυτόχρονα, νομίζω πως η συζήτηση και η τοποθέτηση στο ένα  ή δύο σχολεία, εγκλωβίζει τη συζήτηση έξω από το μεγάλο ζήτημα των κτιριακών υποδομών του σχολείου αυτού: Ένα σχολείο με βελτίωση των υποδομών του μετά από μελέτη των αρμοδίων υπηρεσιών.

 - Η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της «Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας» κα Βαρβάρα Λίτου – Σάλλιαρη είπε ότι η πρόταση από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Αιτωλ/νίας μας έχει έρθει χωρίς αιτιολογημένη πρόταση λαμβάνοντας υπόψη και την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρει ότι πρέπει να είναι αιτιολογημένη η πρόταση. Δεν ξέρω τι στοχεύει. Είμαι κάθετη στην συγχώνευση δεν συμφωνώ.

- Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Γούδας είπε ότι για να κάνει αυτή την πρόταση ο κ. Κολοβός μας βρίσκει διαιρεμένους. Το  συγκεκριμένο σχολείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ακαρνανία. Μία πρόταση χωρίς αιτιολογία για συγχώνευση. Κάποιος ξέρει κάτι καλύτερα να μας ενημερώσει; Άκουσα για αναπληρωτές και κενά, πρέπει  να μας βρει η επόμενη μέρα ενωμένους να μην επιτρέψουμε να γίνει επειδή πρώτα είναι τα παιδιά.

- Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος-Θεόδωρος Αποστολάκης είπε ότι για τον κ. Κολοβό λυπάμαι για αυτόν και σαν διευθυντή και σαν σύμβουλο. Τον πήραμε τηλέφωνο μας αγνοεί τον καλέσαμε εδώ μας αγνοεί δεν αιτιολογεί την πρόταση του. Ως προς την ανακοίνωση του συλλόγου δασκάλων ναι νηπιαγωγών την σέβομαι αλλά τα πιο πολλά θα έπρεπε να είναι διεκδικήσεις προς το Υπουργείο. Το Δήμο  τι τον μπλέκουν έτσι δίνουμε τροφή. Τον εξορθολογισμό - αυτή την λέξη την χρησιμοποιούμαι συνέχει τώρα, είναι μοντέρνα. Σημαίνει μείωση δασκάλων, μείωση πόρων προς τα σχολεία, αύξηση εξόδων γονέων, αύξηση εξόδων δήμου προς τα σχολεία.

 Εμείς σαν δημοτική αρχή λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ και θα το υπερασπιστούμε και σαν Δημοτικό Συμβούλιο και σαν Δημοτική Αρχή και θα κάνουμε ότι πρέπει σε Υπουργείο και Γενικό Γραμματέα κλπ. και θα κλείσουμε τα σχολεία μην σας απασχολεί αυτό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε πάντως την συμπαράσταση του κ. Κολοβού δεν θα την έχουμε. Λέμε ένα μεγάλο όχι και θα προγραμματίσουμε συνάντηση με Υπουργείο, Γενικό Γραμματέα και Βουλευτές του Νομού.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τα ανωτέρω μετά από διαλογική συζήτηση και αφού ακούστηκαν διάφορες απόψεις επί του θέματος έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν.3852/2010 και την αρίθ.6/2016 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Κατά πλειοψηφία    Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

Α.-  Γνωμοδοτεί θετικά  προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Π.Ε. Ν. Αιτωλ/νίας για την για την προαγωγή του 1ου Νηπιαγωγείου Κατούνας για το σχολικό έτος 2018-2019.

Β.- Γνωμοδοτεί αρνητικά προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Π.Ε. Ν. Αιτωλ/νίας ως προς την συγχώνευση του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας για το σχολικό έτος 2018-2019 που προτείνεται και να μην γίνει καμία άλλη μεταβολή στις υφιστάμενες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου μας για το σχολικό έτος 2018-2019.

Γ.-  Προτείνει προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Π.Ε. Ν. Αιτωλ/νίας την προαγωγή του 2ου Νηπιαγωγείο Βόνιτσας από μονοθέσιο σε διθέσιο για το σχολικό έτος 2018-2019.

- Μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Λιάπης.

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 235/2017.

 Αφού συντάχθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως:

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ              ΤΑ ΜΕΛΗ

                                                                                Ακολουθούν υπογραφές

                                          Ακριβές αντίγραφο

                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

                                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ