2017-11-15 23:31:47
Φωτογραφία για «Gucci» Γκρέις Μουγκάμπε: Ποια είναι η γυναίκα-δηλητήριο που προκάλεσε το πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε;
Από απεχθής Πρώτη Κυρία και επίδοξη διάδοχος του 93χρονου συζύγου της, έγινε μέσα σε λίγες ώρες... φυγάς στη Ναμίμπια - Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της 50άρας με τον εκρηκτικό χαρακτήρα;Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Γκρέις Μουγκάμπε, η κυκλοθυμική και ιδιότροπη Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε, θεωρούνταν από πολλούς ως το άτομο με τη

μεγαλύτερη επιρροή στις υπόγειες διεργασίες για τη διαδοχή του 93χρονου συζύγου της. Πριν από μια εβδομάδα, πολλοί «έβλεπαν» ως κάτι παραπάνω από πιθανό να αναλάβει η ίδια την εξουσία μετά τον θάνατο του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Σήμερα ωστόσο, η 52χρονη γυναίκα που είχε «ξεζουμίσει» τον λαό της φτωχής χώρας με τις σπατάλες της και είχε κερδίσει το παρατσούκλι «Dis-Grace» λόγω της υπεροπτικής και συχνά παρανοϊκής συμπεριφοράς της, κατέφυγε σαν κυνηγημένη στη Ναμίμπια προκειμένου να γλιτώσει τη ζωή της μετά το πραξικόπημα που φαίνεται να βάζει τέλος στην επί 37 έτη ηγεσία του υπερήλικου δικτάτορα.


Το γεγονός ότι η Γκρέις Μουγκάμπε δεν κατέφυγε στην χώρα καταγωγής της, τη Νότια Αφρική, για να ζητήσει άσυλο μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί εκεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος της, μετά από τη φερόμενη επίθεσή της σε ένα 30χρονο μοντέλο το περασμένο Αύγουστο. Αν και η ενοχή της δεν έχει ακόμα αποδειχθεί, το σίγουρο είναι πως η πρώην Πρώτη Κυρία θα χρειαστεί προστασία, αφού η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά της έχει διχάσει τον λαό της χώρας της και έχει δημιουργήσει «βεντέτες» που δύσκολα θα ξεχαστούν, ακόμα και μετά τη φυγή της.

Πολλοί θεωρούν ότι η κόντρα της Γκρέις με τον προσφάτως αποπεμφθέντα αντιπρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκαγκουά, και οι συνωμοσίες της εις βάρος του ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στο σημερινό πραξικόπημα. Ο ίδιος είχε κατηγορήσει στο παρελθόν την πρώην Πρώτη Κυρία ότι είχε προσπαθήσει να τον σκοτώσει με ένα «δηλητηριασμένο παγωτό» και όσοι γνωρίζουν τον εκρηκτικό χαρακτήρα της κυρίας Μουγκάμπε δεν αποκλείουν οι ισχυρισμοί αυτοί να αληθεύουν.

Ποια είναι όμως αυτη η «γυναίκα-δηλητήριο» και γιατί το πρόσωπό της έχει προσελκύσει τόσο μίσος από τους κατοίκους της εξαθλιωμένης οικονομικά χώρας;

Από γραμματέας και ερωμένη, Πρώτη Κυρία και επίδοξη πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Γεννηθείσα στο Μπενόνι, της Νότιας Αφρικής, η Γκρέις Μουγκάμπε μετακόμισε στη Ζιμπάμπουε με την οικογένειά της όταν ήταν πέντε ετών. Πριν ακόμα κλείσει τα 20 είχε παντρευτεί έναν πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, στον Στάνλεϊ Γκορετάζα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Ράσελ.

Όταν προσελήφθη ως γραμματέας στην προεδρική οικία στο Χαράρε, άρχισε να συναντά συχνά πυκνά τον πρόεδρο Μουγκάμπε, που πάντα έσπευδε να της μιλήσει στα διαλείμματα από τις συναντήσεις του. «Με πλησίαζε και με ρωτούσε για την οικογένειά μου. Τον έβλεπα πάντα ως πατρική φιγούρα. Ούτε που μου περνούσε από το μυαλό ότι θα με έβλεπε σαν γυναίκα και ότι θα του άρεσα. Ήταν το τελευταίο που περίμενα», είπε κάποτε για την περίοδο της πρώτης τους γνωριμίας.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήταν 41 χρόνια μεγαλύτερος από την Γκρέις αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ζευγάρι να συνάψει παράνομο δεσμό, την περίοδο που και οι δύο ήταν παντρεμένοι. Η πρώτη σύζυγος του Μουγκάμπε, Σάλι, απεβίωσε το 1992 από ανίατη ασθένεια και φέρεται να έδωσε την ευχή της στον άνδρα της και την ερωμένη του να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, αν και πολλοί αμφιβάλλουν ότι αυτό συνέβη πραγματικά. Την ίδια «κατανόηση» φέρεται να έδειξε και ο πιλότος σύζυγος της Γκρέις, ωστόσο τα περιθώρια αντίδρασης όταν η γυναίκα σου σε παρατάει για έναν τυραννικό δικτάτορα είναι μάλλον περιορισμένα.

Πριν από τον υπερπολυτελή γάμο τους το 1996, ο πρόεδρος Μουγκάμπε και η Γκρέις απέκτησαν δύο παιδιά, την Μπόνα και τον Ρόμπερτ Τζούνιορ. Το τρίτο τους παιδί, ο Τσατούνγκα, γεννήθηκε το 1997.

Οι αλόγιστες σπατάλες

Η Γκρέις Μουγκάμπε εξελίχθηκε γρήγορα σε αδίστακτη businesswoman και αμφιλεγόμενη φιγούρα, κερδίζοντας την... αντιπάθεια μεγάλης μερίδας των πολιτών της Ζιμπάμπουε. Σε αυτό συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια της στο εξωτερικό στα οποία ξόδευε πάντα αμύθητα ποσά, ενώ ο λαός της χώρας πεινούσε. Αυτή η συμπεριφορά της είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσει το παρατσούκλι «Gucci Grace» και «Dis-Grace».

Όπως είχε γίνει γνωστό, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Παρίσι το 2002, είχε ξοδέψει πάνω από 130.000 σε ψώνια. Όλα αυτά τα χρόνια που επισκεπτόταν διάφορες χώρες με την ιδιότητα της Πρώτης Κυρίας, φρόντιζε να επισκέπτεται πάντα τα πιο ακριβά καταστήματα, ενώ στην πατρίδα της είχε χτίσει για τον εαυτό της και για τον σύζυγό της ένα πραγματικό παλάτι.

Ο διάσημος «εκρηκτικός» της χαρακτήρας

Με το πέρασμα των ετών, ενώ η Γκρέις Μουγκάμπε προσαρμοζόταν στον ρόλο της Πρώτης Κυρίας, άρχισε να αποκαλύπτει όλο και πιο πολύ τον εκρηκτικό της χαρακτήρα.

Δυναμική και συχνά αθυρόστομη, έχασε την αγάπη του λαού αλλά κέρδισε εκείνη των νεαρών φιλόδοξων πολιτικών, που σχημάτισαν τα επόμενα χρόνια την «αυλή» της. «Μπορεί να έχω μικρή γροθιά αλλά όταν πρόκειται να καυγαδίσω βάζω μέσα της πέτρες για να τη μεγεθύνω. Μην αμφισβητήσετε ποτέ τις ικανότητές μου», είχε πει κάποτε η Γκρέις Μουγκάμπε, μια δήλωση που φαίνεται να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Το 2009, διέταξε τον σωματοφύλακά της να ρίξει μια γροθιά στον φωτογράφο Ρίτσαρντ Τζόουνς έξω από ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Χονγκ Κονγκ, όπου η Μπόνα σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, η κυρία Μουγκάμπε μπήκε και η ίδια δυναμικά στον καυγά, χτυπώντας τον φωτογράφο με τη γροθιά της και προκαλώντας του βαθιές γρατζουνιές στο πρόσωπο με τα διαμαντένια της δαχτυλίδια. Φυσικά, η κινεζική κυβέρνηση της εξασφάλισε ασυλία, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένων των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών.

Τον περασμένο Αύγουστο, η εκρηκτική Grace βρέθηκε πάλι στα διεθνή πρωτοσέλιδα, εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε ενάντια σε ένα 20χρονο μοντέλο, την Γκαμπριέλα Έβανς, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το μοντέλο και οι φίλες της έκαναν παρέα στους γιους της Ρομπ και Τσατούνγκα, όταν ξεκίνησε ένας καυγάς. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η κυρία Μουγκάμπε έχασε την ψυχραιμία της, άρπαξε ένα καλώδιο που ήταν συνδεδεμένο στον τοίχο και μαστίγωσε με αυτό την κοπέλα.

Τα παιχνίδια της εξουσίας

Εδώ και χρόνια, η κυρία Μουγκάμπε δεν σταματούσε να διατυμπανίζει ότι ο άνδρας της θα είναι για πολύ ακόμα ο ηγέτης της Ζιμπάμπουε. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης του ηλικίας, φαίνεται να είχε σκεφτεί και ένα... εναλλακτικό σχέδιο. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα Zanu-PF και η ίδια είναι αποφασισμένοι να κατεβάσουν στις εκλογές τον υπερήλικο πρόεδρο... ακόμα και νεκρό.

Στο μεταξύ, οι δικές της υπόγειες προσπάθειες να κατακτήσει την εξουσία έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, συγκεκριμένα από το 2014 που ξεκίνησε να περιοδεύει στη χώρα και ανέλαβε εξολοκλήρου τον γυναικείο τομέα του κόμματος του άνδρα της.

Στους λόγους της εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του συζύγου της (και μελλοντικούς δικούς της, όπως ήθελε να πιστεύει) δημιουργώντας το προφίλ του ατόμου που θα αποφάσιζε ποιος θα ήταν ο επόμενος πρόεδρος.

Το αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων ήταν να συνειδητοποιήσουν οι αντίπαλοι του Μουγκάμπε ότι για να νικήσουν τον ίδιο, θα έπρεπε πρώτα να βγάλουν από τη μέση τη σύζυγό του. Όταν εκείνη αντικατέστησε στα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα τον αποπεμφθέντα αντιπρόεδρο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε τον ποτήρι για πολλούς, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί το πραξικόπημα.

Μπορεί πλέον να βρίσκεται στη Ναμπίμπια, φοβούμενη για τη ζωή της, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η κυρία Μουγκάμπε σκέφτεται ήδη την επόμενή της κίνηση, που θα αποδεικνύει ότι...κανείς δεν μπορεί τα τη βγάλει τόσο εύκολα από τη μέση!
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτό δεν είναι ποίημα...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αυτό δεν είναι ποίημα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ