2017-11-17 06:13:02
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: οι γιατροί δημιούργησαν το δικό τους επαγγελματικό ταμείο
voria.gr | από Άννη Καρολίδου

Η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου για την εξασφάλιση παροχών σύνταξης και εφάπαξ, σε μια εποχή που η υποχρεωτική ασφάλιση ξεμένει από πόρους.

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης δημιουργούν το πρώτο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του κλάδου, το ΤΕΑ-ΙΣΘ, σε μία ενεργητική ομαδική προσπάθεια για την παροχή πρόσθετων ασφαλιστών καλύψεων στις χιλιάδες των Υγιεινομικών-μελών του Συλλόγου σε μία εποχή που το μέλλον της υποχρεωτικής ασφάλισης φαντάζει γκρίζο και αβέβαιο.

«Η Πολιτεία δεν μας έχει εξηγήσει ποτέ προς ποια ασφαλιστική πραγματικότητα κατευθυνόμαστε μετά τα μνημόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το τι ισχύει στην Ευρώπη, καταλήξαμε στο ότι θα έπρεπε να στραφούμε στη δημιουργία ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης – ταμεία που μπορούν να δημιουργούν άτομα με την ίδια επαγγελματική ιδιότητα ή που εργάζονται στην ίδιο επαγγελματικό χώρο- από τη στιγμή που ο φορέας υποχρεωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, ο ΕΦΚΑ, με τους μικρότερους αριθμούς αλλά και τις χαμηλότερες αμοιβές των νέων ασφαλισμένων, είναι εξ’ ορισμού πτωχευμένος», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Εξαδάκτυλος και συμπλήρωσε:


«Δυστυχώς ο κλάδος έχασε την ευκαιρία που είχε, μεταξύ των ετών 2012-2014, για να μετατραπεί το ΤΣΑΥ σε Επαγγελματικό Ταμείο. Το αποτέλεσμα ήταν η περιουσία του, ενός ισχυρού Ταμείου, να απορροφηθεί από το ΕΦΚΑ, χωρίς βεβαίως να λύνεται έτσι το πρόβλημα εξασφάλισης πόρων και εισροών για το νέο Ενιαίο Φορέα. Τώρα όμως το θέμα μας δεν είναι οι αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά το νέο Ταμείο που δημιουργήσαμε και το οποίο άρχισε να λειτουργεί πριν μία εβδομάδα στα γραφεία του ΙΣΘ, με τα επίσημα εγκαίνιά του προγραμματισμένα για τις 2 Δεκεμβρίου».

Έτσι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης - έχει περί τις 7.000 ενεργά μέλη- δημιούργησε ένα Ταμείο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν εάν το επιθυμούν και οι τα μέλη άλλων υγιεινομικών συλλόγων του νομού. 

Σημειώνεται ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι ΝΠΙΔ διοικούνται από τα μέλη τους και η νομοθεσία στην οποία υπάγονται είναι ευρωπαϊκή. Το ΤΕΑ- ΙΣΘ βρίσκεται υπό τον έλεγχο τριών κρατικών αρχών: της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Εργασίας.

«Το ΤΕΑ- ΙΣΘ λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και όσοι γιατροί εντάσσονται, εννοείται προαιρετικά, τα χρήματα που θα αποταμιεύουν θα τα λάβουν στο ακέραιο είτε σαν σύνταξη, είτε ως εφάπαξ οπότε θα είναι και αφορολόγητα. Πήραμε μία πρωτοβουλία στον ΙΣΘ, προκειμένου να δώσουμε στους συναδέλφους τη δυνατότητα να ενισχύσουν το εισόδημά τους όταν συνταξιοδοτηθούν, δημιουργώντας ένα Ταμείο το οποίο , όπως όλα τα Επαγγελματικά, διέπεται από ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση και μπορεί να έχει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τα κόστη που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, συντελεστής που επηρεάζει το ασφάλιστρο», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όσοι γιατροί αποφασίσουν να ασφαλιστούν στο ΤΕΑ – ΙΣΘ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Ταμείο είναι τα δύο χρόνια. Εάν μετά τη διετία αποφασίσουν να αποσυρθούν θα μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή και για το σύνολο των χρημάτων που θα έχουν καταβάλει έως τότε. 

Όπως και να έχει, η δύσκολη περίοδος της προετοιμασίας πέρασε, το Ταμείο λειτουργεί πλέον, με πρόεδρο της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής τον κ. Ιωάννη Μέγα και προϊσταμένη την κα. Ξένια Χρυσανθοπούλου, στελεχωμένο και έτοιμο, στα εγκαίνια της 2ας Δεκεμβρίου, να εξηγήσει τα οφέλη της επαγγελματικής ασφάλισης.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/thessaloniki-i-giatri-dimiourgisan-to-diko-tous-asfalistiko-tamio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ