2012-05-25 20:17:29
Φωτογραφία για DAVUTOĞLU ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΤΙΑ (KÜRECIK)
Πρόκειται για νατοϊκή εγκατάσταση αλλά η προστασία της και η κυριαρχία της θα υπόκεινται στο δίκαιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ahmet Davutoğlu, είπε ότι η βάση του αντιπυραυλικού συστήματος στο Kürecik έχει μεταβιβαστεί στην ευθύνη του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο καθεστώς της αντιπυραυλικής ασπίδας και ότι στη βάση υπηρετούν ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες επεσήμανε ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία από την αρχή προχώρησε γύρω από τις νατοϊκές αρχές. «Δεν υπάρχει κάτι το νέο που να αφορά τη διαδικασία. Πρόκειται για εγκατάσταση του ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία προχώρησε με αυτόν τον τρόπο από το ξεκίνημα. Όπως γίνεται σε πάρα πολλές νατοϊκές εγκαταστάσεις έτσι και εδώ τα κράτη-μέλη προσέφεραν τις δυνατότητες τους κατά την δημιουργία αυτών των εγκαταστάσεων». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση Τουρκία και Αμερική αξιολόγησαν μαζί τις δυνατότητες τους και ανέπτυξαν το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. «Το σχέδιο μεταβιβάστηκε στο ΝΑΤΟ όταν ολοκληρώθηκε η φάση δημιουργίας του.


Υπό αυτήν την έννοια πρόκειται για νατοϊκή εγκατάσταση άλλωστε υπάρχει και η σημαία του ΝΑΤΟ. Εδώ μέσα υπάρχουν εργαζόμενοι από διάφορες χώρες. Από την άποψη ότι βρίσκεται στα τουρκικά εδάφη συνεπάγεται ότι η προστασία της και η κυριαρχία της θα υπόκεινται στο δίκαιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν αμφιβολίες γι’ αυτό. Σε κάθε πιθαμή των εδαφών του Τουρκικού Κράτους ισχύει μόνο και μόνο η κυριαρχία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Κάθε στρατιωτικό θέμα έχει και κανόνες που εμπεριέχουν κάποια μυστικότητα και θα πρέπει να το σεβαστούν όλοι».

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-TRT
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ