2017-11-18 00:12:13
Φωτογραφία για Πόρισμα-βόμβα: Δεν αυτοκτόνησε ο Τσαλικίδης – Ανοίγει ξανά ο φάκελος
Καταδίκη της Ελλάδας για κουκούλωμα της υπόθεσης Τσαλικίδη..

Απόφαση – βόμβα που ανατρέπει τα δεδομένα στη υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, έβγαλε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Τσαλικίδης, στέλεχος της τηλεφωνικής εταιρείας VODAFONE βρέθηκε στο σπίτι του κρεμασμένος, στις 9 Μαρτίου του 2005, παραμονή αποκάλυψης μεγάλου σκανδάλου παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων πολλών μελών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα σε αποζημίωση 50.000 ευρώ στην οικογένεια Τσαλικίδη για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδά της.

Ο Τσαλικίδης, υπήρξε υψηλόβαθμο τεχνικό στελέχους της Vodafone και  βρέθηκε απαγχονισμένος στην κατοικία του στις 9 Μαρτίου 2005.

Το σκεπτικό της απόφασης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία, ουσιαστικά «δείχνει» προς την κατεύθυνση της δολοφονίας, και μάλιστα δια στραγγαλισμού, του Κώστα Τσαλικίδη.


«Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν να φέρουν εις πέρας μια επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που στη συνέχεια είναι καταπέλτης για τον τρόπο που ερεύνησε την αιτία του θανάτου η ελληνική Δικαιοσύνη:

«Οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την πρόσθετη έρευνα απλά αναφέροντας τα βήματα που είχαν γίνει και σημειώνοντας τις νέες αναφορές, χωρίς να ασχολούνται με καμία από τις ανακολουθίες που είχαν εντοπιστεί, όπως η έλλειψη τραυματισμών που κανονικά σχετίζονται με το κρέμασμα και τις αντιφάσεις σε σχέση με το σημάδι του σχοινιού στον λαιμό του θανόντος.»

Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

«Δεν διερευνήθηκαν και άλλες ανακρίβειες, όπως η χτυπητή αντίθεση στα συμπεράσματα ανάμεσα στην ιατροδικαστική έκθεση στην προκαταρκτική και τη συμπληρωματική έρευνα, η έλλειψη κίνητρου για αυτοκτονία και το σπασμένο οζώδες οστό, εύρημα που παραπέμπει σε στραγγαλισμό. Δεν είναι ξεκάθαρο με βάση ποια λογική ο Εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη ούτε ζήτησε περαιτέρω έρευνα καθώς και η απόφασή του να κλείσει την έρευνα.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, το δικαστήριο έλαβε κυρίως υπόψη ότι ο εισαγγελέας, κατά την αρχική έρευνα, είχε αναφέρει ότι ο θάνατος είχε συνδεθεί αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών. Για το λόγο αυτό ήταν πολύ σημαντικό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διερευνηθεί ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη»

Και άλλες αντιφάσεις δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως η εντυπωσιακή διαφορά στα συμπεράσματα της έκθεσης του ιατροδικαστή στην αρχική (σ.σ 2005-2006) και την πρόσθετη (σ.σ 2012-2014) έρευνα, η προφανής απουσία κινήτρου για την αυτοκτονία και το σπασμένο υοειδές οστό, ένα εύρημα που συνάδει με στραγγαλισμό».

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

«Αυτοκτονία» μία μέρα πριν το σκάνδαλο

Ο Κώστας Τσαλικίδης εργαζόταν στη Vodafone επί 11 χρόνια και από το 2001 είχε προαχθεί σε υπεύθυνο δικτύου. Η «αυτοκτονία» του έχει συνδεθεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών που απασχόλησε, λίγους μήνες μετά, την κοινή γνώμη, σύνδεση που έγινε ακόμα πιο έντονη, όταν αποκαλύφθηκε ότι μόλις μία μέρα μετά τον θάνατο του Τσαλικίδη, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενημερώθηκε για πρώτη φορά για παρακολουθήσεις του ίδιου, στελεχών της κυβέρνησής του, πολιτικών δημοσιογράφων κι επιχειρηματιών, με όχημα ένα παράνομο λογισμικό στο σύστημα της Vodafone.

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του ΕΔΑΔ, «προκαταρκτική εξέταση αποκάλυψε το 2006 ότι ο μηχανισμός των υποκλοπών είχε εμφυτευτεί σε λογισμικό που είχε προμηθευτεί ο τηλεφωνικός πάροχος για τον οποίον εργαζόταν ο Τσαλικίδης από άλλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Ο Τσαλικίδης ήταν υπεύθυνος για την αποδοχή του λογισμικού και συναντιόταν τακτικά με τους εκπροσώπους της άλλης εταιρείας.»

To παράνομο λογισμικό είχε αφαιρεθεί από τα συστήματα της Vodafone μία ημέρα πριν το θάνατο του Τσαλικίδη, στις 8 Μαρτίου του 2005, ενώ συν τοις άλλοις, ο Τσαλικίδης την ίδια μέρα είχε ενημερωθεί για την υπόθεση των υποκλοπών, σε μια συνεδρίαση στελεχών της Vodafone που δεν κρατήθηκαν πρακτικά.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν εφημερίδες εκείνη την περίοδο, περίπου έναν μήνα πριν από τον θάνατό του, είχε αναφέρει στη σύντροφό του ότι πρέπει να φύγει από τη Vodafone γιατί «είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». Λίγες εβδομάδες πριν από την 9η Μαρτίου τής είχε αναφέρει ότι «υπήρχε κίνδυνος να κλείσει η Vodafone».

Τον Φεβρουάριο του 2006 τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, οι Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας σε συνέντευξη Τύπου ενημερώνουν την κοινή γνώμη για ένα «σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας», την υπόθεση των υποκλοπών. Αποκαλύφθηκε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών "τηλεφώνων-σκιών", τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.

Η υπόθεση όμως πέρασε στο αρχείο το 2008. Ανασύρθηκε δύο χρόνια μετά, με την εμφάνιση νέων στοιχείων σχετικά με την εμπλοκή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) και έκτοτε η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, ενώ επίσης συνδέεται με την ανησυχία των ΗΠΑ για τις θερμές σχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμπεται σε δίκη για κατασκοπία και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας ένας Ελληνοαμερικανός πράκτορα της CIA, ο William Basil για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Με το ίδιο βούλευμα αλλά για άλλο σκέλος της υπόθεσης, παραπέμπεται και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ' εξακολούθηση, πράξη για την οποία κατηγορούνται δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ.
eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ