2012-05-25 20:31:04
Φωτογραφία για Pet therapy: Πως τα σκυλιά θεραπεύουν τον άνθρωπο
Ο σκύλος είναι πιστός φίλος του ανθρώπου, ένας φίλος που μπορεί να τον βοηθήσει και σε πολλά προβλήματα υγείας...Τα σκυλιά δεν είναι μόνο ο πιο πιστός σύντροφος του ανθρώπου, αλλά μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να γίνουν και γιατρός του, αφού έχουν την ικανότητα να γιατρεύουν τον πόνο, να μυρίζουν τον διαβήτη ή να φροντίζουν ηλικιωμένους. Εσείς κλείσατε ραντεβού με το σκύλο σας;

Μυρίζουν τον διαβήτη

Τα «αντιδιαβητικά σκυλιά» είναι εκπαιδευμένα σκυλιά τα οποία χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 για να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη τους ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του είναι πολύ χαμηλά ώστε να προλάβει υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Τα σκυλιά αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν μια αλλαγή στη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος που εκλύεται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ χαμηλά. Οι ειδικοί εκπαιδεύουν τα σκυλιά να σκουντούν, να γλύφουν ή να κοιτάζουν επίμονα τον διαβητικό στην περίπτωση που έχουν «αντιληφθεί» ότι κινδυνεύει και με αυτόν τον τρόπο τον ειδοποιούν να πάρει τα φάρμακα του.


Βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό

Τα σκυλιά έχει βρεθεί από έρευνες ότι μπορούν να περιορίσουν το άγχος και την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών με αυτισμό. Ο οικογενειακός σκύλος με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει έναν ανέξοδο τρόπο για να αποκτήσει το παιδί με αυτισμό έναν ακούραστο βοηθό μέσα στο σπίτι. Οι εκπαιδευτές μαθαίνουν τα σκυλιά να προσέχουν τα παιδιά και να ακουμπούν το κεφάλι τους στην αγκαλιά του παιδιού, όταν αυτό είναι αγχωμένο, κάτι που το βοηθάει να ηρεμήσει.

Γιατρεύουν τον πόνο

Τα σκυλιά μπορεί να φανούν χρήσιμα και στην αντιμετώπιση του πόνου. Στην Αμερική μια μη κερδοσκοπική οργάνωση χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου που λέγεται «Xoloitzcuintli» για να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους, που προέρχονται από χρόνιες παθήσεις όπως η ινομυαλγία, μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μυς και τους συνδέσμους. Γενικά το σώμα του σκύλου έχει υψηλότερη θερμοκρασία από του ανθρώπου, στη συγκεκριμένη ράτσα ωστόσο επειδή δεν διαθέτει τρίχωμα, η θερμότητα μεταφέρεται πιο εύκολα σε σχέση με άλλες ράτσες όταν έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο. Όταν λοιπόν τα σκυλιά αυτά είναι δίπλα στον άνθρωπο που πονάει, εκείνος νοιώθει μια ανακούφιση ίδια με αυτή που μπορεί να του προσφέρει μια θερμοφόρα.

Βοηθούν τους ανθρώπους με άνοια

Τα labrador και τα retriever είναι δύο ράτσες που εκπαιδεύονται για να βοηθούν τους ανθρώπους με άνοια υπενθυμίζοντας τους να παίρνουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους και να μην παραλείπουν γεύματα. Σύμφωνα με έρευνα η συγκατοίκηση των ηλικιωμένων που έχουν άνοια με ένα σκυλί τους βοηθάει να είναι πιο ήρεμοι και πιο δραστήριοι κοινωνικά.

Προειδοποιούν για επιληψία

Τα σκυλιά μπορούν να προειδοποιήσουν κάποιον που έχει επιληψία 40 λεπτά πριν τους εκδηλωθεί κάποιο επιληπτικό επεισόδιο. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να προλάβουν να πάρουν τα φάρμακά τους έγκαιρα. Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κάποιες αλλαγές στη μυρωδιά του σώματος που συμβαίνουν πριν την κρίση επιληψίας.
lifezone.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επαφή με Δώνη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επαφή με Δώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ