2017-11-18 19:47:11
Φωτογραφία για Γιατί δεν πρέπει να περνάς τα Σαββατοκύριακά σου κολλημένος στον καναπέ;
Το μόνο που σκέφτεσαι μόλις έρθει το Σαββατοκύριακο είναι να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις από τη συσσωρευμένη κούραση της εβδομάδας που προηγήθηκε.

Η ξεκούραση και η χαλάρωση, όμως, δεν σημαίνει ότι θα την βγάλεις κολλημένος στον καναπέ! Άσε που αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σου.

Και μια νέα έρευνα έρχεται να μας επιβεβαιώσει αναδεικνύοντας τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής εν γένει και ειδικότερα της κακής συνήθειας να περνάμε ολόκληρα Σαββατοκύριακα στον καναπέ παρέα με τις αγαπημένες μας σειρές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε νέα μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όσο περισσότερες ώρες περνάτε στον καναπέ κάνοντας τηλεοπτικούς μαραθώνιους, τόσο αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θρομβοεμβολής είναι κατά 70% αυξημένος στους ανθρώπους που παρακολουθούν συχνά τηλεόραση, σε σχέση με εκείνους που το κάνουν σπάνια ή ποτέ.

Η έρευνα ξεκίνησε την περίοδο 1987-1989, και εξέτασε δείγμα 15.000 ενηλίκων, 45-64 ετών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν παρακολουθούν τηλεόραση ποτέ ή σπάνια, μερικές φορές, συχνά ή πολύ συχνά. Τα στοιχεία ανανεώθηκαν δύο ακόμα χρονικές περιόδους, το διάστημα 1993-1995 και 2009-2011. Στα είκοσι συνολικά χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, 700 περίπου άτομα εκδήλωσαν φλεβική θρομβοεμβολή.

Ακόμα και τα άτομα που γυμνάζονταν τακτικά, δηλαδή 150 λεπτά την εβδομάδα, διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης φλεβικής θρομβοεμβολής. Ο κίνδυνος ήταν σχεδόν 80% υψηλότερος για εκείνους που έβλεπαν πολύ τακτικά τηλεόραση, συγκριτικά με εκείνους που δεν έβλεπαν ποτέ ή σπάνια. Όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, διαπίστωσαν ότι σ' αυτό αποδιδόταν περίπου το 25% του κινδύνου. Η καθιστική ζωή, όμως, και πάλι αύξανε τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής κατά 50%.

Πηγή: In.gr 
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ