2017-11-19 10:58:42
Φωτογραφία για Όλοι οι νέοι φόροι που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός– ποιοι επιβαρύνονται
Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν σε επιπλέον φόρους οι φορολογούμενοι το 2018. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και περιλαμβάνει νέες και σημαντικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους. Από αυτές δεν γλιτώνουν ούτε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται για άλλη μια φορά ενώ πιο φουσκωμένο θα είναι το 2018 το εκκαθαριστικό για τους φορολογούμενους που έχουν πραγματοποιήσει ιατρικές δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι φόροι που θα αφαιρέσουν εισόδημα από τους φορολογούμενους το 2018 προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι:

- Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Από την κατάργηση της έκπτωσης θα προκύψουν επιβαρύνσεις ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος. Για παράδειγμα, σε έναν μισθωτό με μηνιαίο μισθό 1.500 ευρώ θα προκύψει επιβάρυνση 2,57 ευρώ.


- Η κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω ιατρικών δαπανών. Η έκπτωση καταργήθηκε από τον περασμένο έτος αλλά θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2018.

- Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος. Οι συντελεστές θα αυξηθούν από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα προκαλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις σε όλη την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

- Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια -διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

* 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

* 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

* 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

* 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

* 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

- Μείωση κατά 50% του κονδυλίου επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα μειωθεί θα μειωθεί το επίδομα κατά 50% ή αν θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια χορήγησής του προκειμένου να το λάβουν οι μισοί δικαιούχοι από αυτούς που το λαμβάνουν σήμερα.

- Κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για τα οινοπνευματώδη ποτά.

- Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Το ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογηθεί το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Εφόσον παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ