2017-11-20 12:15:06
Φωτογραφία για Ποια διαδικασία ακολουθούν για να βρουν αυτόν που τραυμάτισε με τη φωτοβολίδα τη δικηγόρο
Να αξιοποιήσουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους επιχειρούν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, προκειμένου να εντοπίσουν το άτομο που έριξε τη ναυτικού τύπου

φωτοβολίδα και τραυμάτισε σοβαρά τη δικηγόρο, Αναστασία Τσουκαλά, το βράδυ της Παρασκευής, στα Εξάρχεια.

Βήμα-βήμα η εξερεύνηση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια

Το κυριότερο για τα εξειδικευμένα στελέχη της ΔΕΕ είναι να διαπιστώσουν, εάν στη φωτοβολίδα, που καρφώθηκε στο πόδι της 55χρονης, υπάρχουν ίχνη από μεταλλικά μέρη, ίχνη δηλαδή από τον πυροσωλήνα, από τον οποίο εκτοξεύτηκε.

Για να το καταφέρουν αυτό χρειάζονται περισσότερες από 24 ώρες. Πρώτα αναζητούν και απομονώνουν -εάν υπάρχουν- δείγμα γενετικού υλικού, ύστερα δακτυλικά αποτυπώματα και ακολούθως η φωτοβολίδα καθαρίζεται με ειδικά υγρά και ελέγχουν με μεγεθυντικούς φακούς και μικροσκόπια τη φωτοβολίδα.

Μόνο εάν βρεθούν ίχνη στη φωτοβολίδα, αξίζει να προχωρήσουν σε περαιτέρω διερεύνηση.


Οι πυροσωλήνες μπορούν να "προδώσουν" το δράστη;

Στα χέρια των αρχών είναι και κάποιοι πυροσωλήνες, που βρήκαν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ στο σημείο, μετά τα επεισόδια. Το ερώτημα, όμως, είναι εάν μπορούν να ταυτίσουν τον πυροσωλήνα με τη φωτοβολίδα (εάν, φυσικά, η φωτοβολίδα έφυγε από έναν από αυτούς τους πυροσωλήνες).

Το πρώτο, που θα κοιτάξουν, είναι εάν οι πυροσωλήνες είναι διαφορετικού μεγέθους, κυρίως διαφορετικής διαμέτρου. Εάν δηλαδή η ναυτικού τύπου φωτοβολίδα θα μπορούσε να εκτοξευθεί μόνον από τον έναν.

Ταυτόχρονα, στα εγκληματολογικά εργαστήρια, θα αναζητήσουν μεταλλικά υπολείμματα που θα μπορούσαν να ταυτίσουν πυροσωλήνα-φωτοβολίδα.

Εάν γίνει η ταύτιση πυροσωλήνα-φωτοβολίδα, απομένει σε επόμενο χρόνο η ταύτιση πυροσωλήνα-δράστη. Για αυτόν το λόγο επιχειρούν να απομονώσουν DNA και αποτυπώματα επάνω στον πυροσωλήνα.

Όταν όλα αυτά τα στάδιο ολοκληρωθούν με επιτυχία, απομένει ο δράστης να είναι σεσημασμένος.

Σε διαφορετική περίπτωση, επιχειρούν μέσα από βίντεο των επεισοδίων να εντοπίσουν το άτομο, που εκτόξευσε τη φωτοβολίδα. Βλέπουν και ξαναβλέπουν τις εικόνες, στην προσπάθειά τους να βρουν τα άτομα, που χρησιμοποίησαν πυροσωλήνας και μέσα από τα ρούχα, που φορούν, και το σωματότυπό τους να έχουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτοποίησή τους.

Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελέσματος, αλλά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι η εξιχνίαση δεν είναι απίθανη.

Μανώλης Ασαριώτης
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Πάγωσαν» στο Nomads...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Πάγωσαν» στο Nomads...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ