2017-11-20 18:37:14
Φωτογραφία για O Βαρώτσος αποκαλύπτει για πρώτη φορά: Περιμένει η ομάδα ΒΑΝ ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα; [video]
Μεξικανοί επιστήμονες, με τη μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ... είχαν προβλέψει τον φονικό σεισμό των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» το νότιο Μεξικό τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο σεισμολόγος, Παναγιώτης Βαρώτσος, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μίλησε στην ΕΡΤ για τη μεθοδολογία της ομάδας του και το πώς αυτή ακολουθήθηκε από τους ξένους επιστήμονες.

Όπως είπε, η ομάδα ΒΑΝ έχει τη μεθοδολογία να προβλέψει το μέγεθος ενός σεισμού, την περιοχή όπου θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, αλλά και το χρόνο εκδήλωσής του.

«Κάνουμε διαρκώς μετρήσεις και όταν δούμε ότι οι εκτιμήσεις οδηγούν σε έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο, συγγράφουμε μια εργασία και τη δημοσιοποιούμε, δίνοντας τη δυνατότητα στην Πολιτεία να γνωρίζει τις εκτιμήσεις μας», ανέφερε ο κ. Βαρώτσος.

Επισήμανε ότι στόχος της ομάδας ΒΑΝ είναι η πρόληψη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από έναν ισχυρό σεισμό, ενώ χαρακτήρισε στατιστική ανάλυση και όχι πρόγνωση την εκτίμηση των επιστημόνων ότι του χρόνου ενδέχεται να αυξηθούν οι ισχυροί σεισμοί λόγω της περιοδικής επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως είπε, αυτή τη στιγμή και για το άμεσο μέλλον, η ομάδα ΒΑΝ δεν έχει κάποια καταγραφή. Αυτό προς το παρόν, όπως τόνισε, καθώς μπορεί τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ