2017-11-21 07:28:23
Φωτογραφία για Δίκη 18 αστυνομικών για τα επεισόδια του 2011: Κλήση προς τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Χίλτον
Συνεχίστηκε τη Δευτέρα 20/11 η δίκη των 18 ανδρών των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ, κάτω από 

έντονες αντιπαραθέσεις της συνηγόρου των θυμάτων, Ζωής Κωνσταντοπούλου, του προέδρου της έδρας, της εισαγγελέως και του συνήγορου των κατηγορουμένων. 

Έπειτα από έντονη πίεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, το δικαστήριο αποφάσισε να κληθεί ο Σπύρος Τσίρος, επικεφαλής των ΜΑΤ στην περιοχή του Χίλτον, σημείο στο οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν αναίτια και τραυμάτισαν στο κεφάλι το γραμματέα του ΜΕΤΑ, Γιώργο Χαρίση καθώς και άλλους διαδηλωτές.

Χαρίσης

Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, μετά τον τραυματισμό του

Κατά την κατάθεσή του, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν στην περιοχή του Χίλτον, στις 29 Ιούνη 2011. Σημειώσε ότι ως επικεφαλής και αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ως αποστολή, στο πλαίσιο του συμβολικού αποκλεισμού της Βουλής, να είναι με τους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας & Βασιλέως Κωνσταντίνου. Όμως, έπειτα από ρίψη χημικών από πλευράς αστυνομικών, απομακρύνθηκαν από το σημείο, και πήγαν λίγα μέτρα πιο πέρα, όπου δεν εμπόδιζαν την κυκλοφορία.


Ο επικεφαλής των ΜΑΤ, όπως κατήγγειλε και ο οποίος έχει αναγνωριστεί από φωτογραφίες, ο Σπύρος Τσίρος δηλαδή, έδωσε εντολή αναίτια να επιτεθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τόσο ο ίδιος στο κεφάλι όσο και άλλοι διαδηλωτές, που μετακομίστηκαν στο ΓΝ «Ευαγγελισμός».

Είναι χαρακτηριστικό πως το χτύπημα που δέχθηκε ήταν δολοφονικό, ενώ ο αστυνομικός που τον χτυπούσε και μέχρι τώρα… αγνοείται, συνέχισε να τον χτυπά και ενώ ήταν αιμόφυρτος στην άσφαλτο. Οι φωτογραφίες της εποχής δείχνουν έναν άλλον να τον τραβά, προκειμένου να σταματήσει.

Όπως εκτίμησε, η επίθεση -όχι μόνον στον ίδιο αλλά και σε όλους τους διαδηλωτές το διήμερο 28-29 Ιούνη 2011, είχε έναν σκοπό: να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και τους εργαζομένους, ώστε να σταματήσουν να αντιδρούν και να διαδηλώνουν κατά των μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν, κι αυτό για να περνούν τα μνημόνια χωρίς αντίσταση.

Βαϊνάς

Με έξι ράμματα στο κεφάλι ο Παντελής Βαϊνάς, από την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε σε μανάβικο στην οδό Ξενοφώντος, ενώ προσπαθούσε να διαπραγματευθεί την αποχώρηση των εγκλωβισμένων δασκάλων στο κτήριο της ΔΟΕ

Νωρίτερα, είχε καταθέσει το τότε μέλος του ΔΣ ΔΟΕ Παντελής Βαϊνάς για τον τραυματισμό του από δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Ξενοφώντος. Όπως τόνισε, διαδηλωτές – δάσκαλοι από το Σύνταγμα κατέφυγαν στα γραφεία της ΔΟΕ, στην οδό Ξενοφώντος, για να γλιτώσουν από τα δεκάδες χημικά και τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος.

Όμως, οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν στις δύο άκρες της οδού Ξενοφώντος (προς οδό Φιλελλήνων και προς οδό Νίκης) χρησιμοποίησαν βία εναντίον τους -είναι χαρακτηριστικό πως πέταξαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά μέσα στη στοά όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΔΟΕ- με αποτέλεσμα να τους εγκλωβίσουν στο κτήριο.

Όταν κάποιοι συνδικαλιστές βγήκαν, μεταξύ αυτών και ο ίδιος, να διαπραγματευθούν με τις αστυνομικές δυνάμεις για να μπορέσουν να φύγουν οι εγκλωβισμένοι, τότε αυτός δέχθηκε από τη μία διμοιρία απρόκλητη επίθεση, και μάλιστα μέσα σε ένα διπλανό μανάβικο, στην προσπάθειά του να ξεφύγει. Το χτύπημα που δέχθηκε στο κεφάλι με την πίσω πλευρά του κλομπ, σύμφωνα με τους ιατρούς που τον εξέτασαν τότε, ήταν δολοφονικό. Μάλιστα, αφού τον χτύπησαν και τον άφησαν αιμόφυρτο, έριξαν και χημικά.

Κωνσταντοπούλου

Στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των θυμάτων, που από την ακροαματική διαδικασία και στο πώς εξελίσσονταν τα πράγματα από πλευράς δικαστικής έδρας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε μαγνητοφώνηση της δίκης, ώστε να υπάρξει πλήρης και ακριβής καταγραφή όλων όσα λέγονται μέσα στην αίθουσα. Το αίτημά της απορρίφθηκε.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η έδρα παρακολουθούσε «αμέτοχη» τον προπηλακισμό των θυμάτων – μαρτύρων κατηγορίας από τον συνήγορο των ΜΑΤατζήδων, και «αντέδρασε» πολύ καθυστερημένα για να τον επιβάλλει «στην τάξη», έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Η δίκη διεκόπη και θα επαναληφθεί την 1η Δεκέμβρη.

Το κατηγορητήριο

Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων το κατηγορητήριο – δικογραφία περιλαμβάνει φωτογραφίες των τραυματισθέντων, φωτογραφίες που απεικονίζουν αστυνομικό να χτυπά διαδηλωτή, φωτογραφίες χειροβομβίδας χημικών, βεβαιώσεις νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» και «Ελπίς», ιατροδικαστικές εκθέσεις, 3 DVD από τον τόπο των επεισοδίων, έκθεση πορίσματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής εκείνης.

Όπως αναφέρεται:

– Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης-διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενεργώντας από κοινού μαζί με τους λοιπούς αστυνομικούς της ομάδας τους αλλά και της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ που περικύκλωσαν τη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, επιτέθηκαν εναντίον του Εμμανουήλ Λιόλιου που παρακολουθούσε τη συγκέντρωση και τον έπληξαν με κλοτσιές, μπουνιές και κλομπ στο κεφάλι, προκαλώντας του κάκωση κεφαλής και εκδορές και εκχυμώσεις σε όλο του το σώμα, συνέπεια των οποίων προκλήθηκε έντονη δύσπνοια, ρινορραγία, πονοκέφαλος και ζαλάδα.

Από τις ωμότητες των αστυνομικών, δεν ξέφυγε και ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο, Γρηγόρης Καλομοίρης

– Οι επικεφαλής διμοιριών ΔΙΑΤ έδωσαν εντολή στους υφισταμένους τους:

α. Να προβούν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στο πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη σωματική βλάβη (λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις) μεγάλου αριθμού πολιτών. Μεταξύ αυτών ο ΓρηγόρηςΚαλομοίρης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (υπέστη, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, δύσπνοια από την αλόγιστη χρήση χημικών CS από τις δυνάμεις ασφαλείας), Ν. Αδαμόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας (υπέστη λιποθυμικό σοκ από τον ψεκασμό ασφυξιογόνου στο πρόσωπό του με φυσούνα), Κ. Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (δύσπνοια και λιποθυμικό σοκ από τη χρήση χημικών), Π. Μαρκόπουλος, φοιτητής (έγκαυμα στην πλάτη από δακρυγόνο).

Έριχναν πέτρες

β. Να προβούν σε ρίψη ευμεγέθων λίθων και μαρμάρων στο πλήθος των συγκεντρωμένων πολιτών, συνεπεία των οποίων τραυματίστηκε ο Ελ. Πανάρετος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ελπίς».

γ. Να προβούν σε βιαιοπραγίες με τη χρήση κλομπ και του λοιπού εξοπλισμού τους (αρβύλες) εις βάρος των διαδηλωτών προκαλώντας τη σωματική βλάβη των Θ. Μουστάκα-Βρεττού, Π. Βαϊνά, δασκάλου, Γ. Χαρίση, δημοτικού υπαλλήλου, Στ. Βιτάλη, δημοσιογράφου, καθώς και των Μ. Οσκαρ και Π. Ζιώγα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, αναφέρει το κατηγορητήριο, είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν και συγκεκριμένα ως κρατικές αρχές αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, ωστόσο δεν το έκαναν με πρόθεση

– Κατέστησαν με πρόθεση πλήθος κόσμου αβοήθητο και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας που περιήλθε σε ολική ή μερική αδυναμία, εξαιτίας της δικής τους υπαιτιότητας. Παρ’ ότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν και συγκεκριμένα ως κρατικές αρχές αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες πολίτες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης – συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, που περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση (τραυματισμό) από υπαίτια συμπεριφορά των υφισταμένων τους (χρήση χημικών και ασφυξιογόνων και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης, καθώς και χρήση κλομπ).

– Ειδικότερα παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες διαδηλωτές Γ. Χαρίση, Π. Βαϊνά και Θ. Μουστάκα-Βρετό, εγκαταλείποντάς τους αβοήθητους στον τόπο των επεισοδίων και παρεμποδίζοντας επί πολλή ώρα την είσοδο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, καίτοι γνώριζαν ότι οι τελευταίοι είχαν τραυματιστεί από υπαίτια συμπεριφορά των υφισταμένων τους αστυνομικών, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.

Τι είχαν δηλώσει Χαρίσης και Καλομοίρης

Γιώργος Χαρίσης (βρέθηκε με οχτώ ράμματα στο κεφάλι): «Στις εννιά το πρωί, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν στο μπλοκ του Ευαγγελισμού. Ήμασταν διακόσια άτομα που σχηματίζαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα. Ο επικεφαλής της διμοιρίας ΜΑΤ έδειξε εμένα. Ήρθαν δύο ΜΑΤάδες. Με χτύπησαν αρκετές φορές. Άνοιξε το κεφάλι μου σε δύο σημεία».

Γρηγόρης Καλομοίρης (τραυματίστηκε μπροστά στην είσοδο της Βουλής): «Γύρω στις πέντε το απόγευμα είχαμε συγκεντρωθεί στα «λουλουδάδικα». Πιαστήκαμε από τα χέρια σχηματίζοντας ανθρώπινο τείχος μπροστά στη μηχανοκίνητη διμοιρία. Κατέβηκαν από τις μηχανές και μας χτύπησαν. Γροθιές και κλοτσιές. Ακολούθησε μια γροθιά στο θώρακα. Έσπασαν τα γυαλιά μου. Παράλληλα, μια διμοιρία ΜΑΤ μάς ψέκασε με χημικά. Φώναζα. Δίπλα μου, οι μοτοσικλετιστές φορούσαν χειροπέδες σ’ έναν διαδηλωτή. Τον χτυπούσαν τόσο, που τους ζητούσα να μην τον σκοτώσουν».

ergasianet.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ