2017-11-22 05:30:28
Φωτογραφία για Κολπικές εκκρίσεις: Πότε δεν είναι φυσιολογικές
Οι κολπικές εκκρίσεις (κολπικά υγρά) αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο για τον γυναικείο οργανισμό. Όταν, όμως, η ποσότητά τους αυξάνεται και η αύξηση αυτή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, τότε η κατάσταση θα πρέπει να αξιολογηθεί από ειδικό.

Οι φυσιολογικές εκκρίσεις, συνήθως έχουν τη μορφή βλέννης, ενώ μπορεί να φέρουν και ελαφρώς λευκό χρώμα. Κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού κύκλου, όμως, τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν. 

Στο μέσον του κύκλου παρατηρείται λεπτόρευστη βλέννη, ενώ μετά την ωοθυλακιορρηξία οι εκκρίσεις γίνονται παχύρευστες.

Μια αύξηση των εκκρίσεων λευκού χρώματος, όταν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα είναι πιθανό να οφείλεται και σε αλλαγή των σχέσεων της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου. Η κατάσταση αυτή δεν θεωρείται παθολογική, μπορεί όμως να εξελιχθεί σε κολπίτιδα. Για την αντιμετώπισή της δεν απαιτείται κατ’ ανάγκη φαρμακευτική αγωγή. Συνιστώνται συνήθως τοπικές πλύσεις του κόλπου, με χαμομήλι ή με κάποιο ήπιο ειδικό προϊόν, μία φορά την εβδομάδα. Η χρήση χημικών προϊόντων (π.χ. αντισηπτικά) αντενδείκνυται, αφού μπορεί να φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Εκκρίσεις λευκού χρώματος με κνησμό

Λευκωπές εκκρίσεις με ερυθρότητα τοπικά και παρουσία κνησμού, υποδηλώνουν κολπίτιδα οφειλόμενη σε μύκητες. Οι μύκητες είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και οι περισσότερες κολπίτιδες από μύκητες οφείλονται στην αύξηση της ποσότητάς τους, λόγω της αλλαγής των συνθηκών της περιοχής. Οι συνθήκες του κόλπου μπορεί να γίνουν πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη των τοπικών μυκήτων με την λήψη αντιβίωσης, τη λήψη αντισυλληπτικών, το βρεγμένο μαγιό, τα σερβιετάκια όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά κ.ά. Ένα μικρό ποσοστό κολπίτιδων οφείλεται στην εισαγωγή μύκητα ξένου προς την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου (σεξουαλική επαφή, χρήση κοινών εσωρούχων κλπ). Για την αντιμετώπισή της απαιτείται η χορήγηση τοπικής ή από του στόματος θεραπείας, ανάλογα με την εκτίμηση του γιατρού.

Εκκρίσεις υπόλευκες με κακοσμία

Στην περίπτωση που υπάρχει κυρίως κακοσμία και σε μικρότερο βαθμό εκκρίσεις, οι οποίες συνήθως έχουν χρώμα προς το γκρίζο και δεν συνοδεύονται από τοπική ερυθρότητα, υποδηλώνουν κολπίτιδα οφειλόμενη στον αιμόφιλο του κόλπου. Το βακτηρίδιο αυτό δεν αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και η εισχώρησή του στην περιοχή είναι συνήθως αποτέλεσμα της επαφής με αυτό (σεξουαλική επαφή, χρήση μολυσμένου εσωρούχου ή πετσέτας κλπ). Και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται, τοπική ή από του στόματος, θεραπευτική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις ο αιμόφιλος του κόλπου, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει και ανιούσες λοιμώξεις, δηλαδή λοίμωξη της μήτρας ή των σαλπίγγων .

Εκκρίσεις υπόλευκες χωρίς κακοσμία

Εκκρίσεις γκρι χρώματος που δεν έχουν ιδιαίτερη κακοσμία και συνοδεύονται από τοπική ερυθρότητα και κνησμό συνήθως οφείλονται σε μικρόβια της πρωκτογεννητικής περιοχής καθώς επίσης και σε σαπρόφυτα. Πρόκειται για μικροοργανισμούς που είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου ή του δέρματος της περιοχής και αυξάνονται με την αλλαγή των τοπικών συνθηκών (π.χ. χρήση ταμπόν, εκσπερμάτιση στον κόλπο από σύντροφο με ασυμπτωματική προστατίτιδα, εναλλαγές κολπικής και πρωκτικής επαφής χωρίς προφυλάξεις κ.α.). Για την αντιμετώπισή τους απαιτείται η χορήγηση τοπικής φαρμακευτικής αγωγής, τόσο στην γυναίκα όσο και στον σύντροφό της.

Τα μικρόβια αυτά αν δεν αντιμετωπισθούν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανιούσες λοιμώξεις, δηλαδή λοίμωξη της μήτρας και των σαλπίγγων, με σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας.

Εκκρίσεις πρασινωπές με φυσαλίδες

Πρασινωπές εκκρίσεις με παρουσία φυσαλίδων, που συνοδεύονται κυρίως από κνησμό τοπικά και σε μικρότερο βαθμό ερυθρότητα πιθανόν να οφείλονται σε τριχομονάδες. Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και για την αντιμετώπισή του απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι μικτή, δηλαδή τοπική και από του στόματος, και αφορά υποχρεωτικά και τους δύο συντρόφους. Οι τριχομονάδες σπάνια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανιούσες λοιμώξεις.

Στην περίπτωση που οι εκκρίσεις συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα αναζητήστε την εκτίμηση ειδικού, προκειμένου να λάβετε την κατάλληλη αγωγή και να απαλλαχθείτε από το πρόβλημα. Μη λαμβάνετε φάρμακα χωρίς ιατρική συμβουλή, γιατί μπορεί να είναι περιττό και να δημιουργήσουν ακόμα και αντιστάσεις στα τοπικά μικρόβια.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ