2017-11-22 15:19:29
Φωτογραφία για «Ήρθε και η ώρα» της ΔΕΗ: Πωλείται το 2018 έναντι 100 εκατ. ευρώ
  Στα 2,7 δισ. ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις - Στο «σφυρί» ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΕΗ (17%), ΕΥΔΑΠ (11%) και ΕΥΑΘ (23%) - Σοβαρό το πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτιμήσεις που έχουν υπολογιστεί στο… πόδιΤην υπόσχεση στους δανειστές για πώληση των ενεργειακών ΔΕΚΟ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ επιβεβαιώνει η

κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού, καθότι υπολογίζει έσοδα 2,7 δισ. ευρώ για το 2018, εκ των οποίων σχεδόν το 1 δισ. αφορά τα ποσοστά που κατέχει το Δημόσιο σε εταιρίες ενέργειας.

Πρόκειται για τις ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%) και ΔΕΗ (17%), αλλά  και για τις ΕΥΔΑΠ (11%) και ΕΥΑΘ (23%).

Το παράδοξο θα μπορούσε να είναι η αντίφαση στα λεγόμενα υπουργών που αρνούνται τις εν λόγω πωλήσεις, ωστόσο παρατηρείται και το εξής περίεργο:   Το 80% των εσόδων θα προέλθει από διαγωνισμούς που δεν έχουν καν προκηρυχθεί, υπάρχει σοβαρό πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι αποτιμήσεις έχουν υπολογιστεί στο… πόδι.


Δηλαδή, για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ το τίμημα εκτιμάται στα 500 εκατ ευρώ, από το 23% της ΕΥΑΘ προβλέπονται έσοδα 35 εκατ. ευρώ, από την διάθεση του 11% της ΕΥΔΑΠ 64 εκατ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ από το 65% της ΔΕΠΑ, και 100 εκατ. ευρώ  από το 17% της ΔΕΗ.

Για την ΔΕΗ, λοιπόν, η κυβέρνηση δεσμεύεται να βάλει πωλητήριο το 2018, ωστόσο αποτελεί ενα στόχο ανέφικτο, τόσο από τεχνικής άποψης, αλλά και λόγω πολιτικών δυσκολιών.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει επίσημη αποτίμηση. Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, καθότι το υπουργείο οικονομικών και Κομισιόν βρίσκονται σε συζητήσεις, ενώ θα ακολουθήσει το market test που θα τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Επίσης, σχεδόν ανέφικτη είναι η ολοκλήρωση εντός του 2018 των διαγωνισμών της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, αφού πρέπει να τακτοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση της παρουσίας της στην αγορά αερίου η οποία συμμετέχει με 51% στις ΕΠΑ. Στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για αποχώρηση της ΔΕΠΑ από κάποιες ΕΠΑ, χωρίς να έχει βρεθεί η λύση.

Δύσκολη και η περίπτωση των ΕΛΠΕ, τα οποία  αποτελούν τον μεγαλύτερο όμιλο πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, ενώ μέτοχός τους είναι η Paneuropean, δηλαδή ο όμιλος Λάτση (45,47%), ο οποίος και έχει το δικαίωμα πρώτης προσφοράς. Τα ΕΛΠΕ είναι παράλληλα μέτοχος με 35% τόσο του ΔΕΣΦΑ όσο και της ΔΕΠΑ. Τέλος, για τις εταιρείες ύδρευσης το ζήτημα είναι πολιτικά ευαίσθητο, ιδιαίτερα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ