2017-11-23 11:42:18
Φωτογραφία για Ο Καμμένος αποχαρακτηρίζει τα απόρρητα έγγραφα για να τα δουν η Επιτροπή και ο εισαγγελέας
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε σήμερα πως αποφάσισε να δώσει πρόσβαση στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής στα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούν στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

Μάλιστα ο κ.Καμμένος τόνισε «αποχαρακτηρίζω όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας». Την απόφασή του ο Πάνος Καμμένος την γνωστοποίησε μέσω twitter.

Tο tweet του Πάνου Καμμένου

«Για να σταματήσει κάθε σπέκουλα σε σχέση με τα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ για την υπόθεση της ΣΑ και  η πώληση τους σε εφημερίδες από τον πλασιέ, δίνω πρόσβαση να τα δουν τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών και αποχαρακτηρίζω όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας».

Δεν παρέλαβε τα έγγραφα ο Κακλαμάνης

Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε τα έγγραφα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης αρνήθηκε να τα παραλάβει, τα έβαλε σε φάκελο τον οποίο σφράγισε.


Χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ο φάκελος με τα έγγραφα να παραδοθούν στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου λέγοντας ότι οποιαδήποτε διαρροή γίνει δεν θα προέρχεται από τη βουλή.

Βούτσης: Θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όσοι διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε τα εξής: «Υπήρχε προδιάθεση από ορισμένες πλευρές η σημερινή και αυριανή (σσ χθες και σήμερα) μέρα να σκιαστούν  με ένα πέπλο συζητήσεων μη σύννομων για απόρρητα έγγραφα.

Τα έγγραφα που κατέθεσε χθες ο κ. Λοβέρδος μπήκαν σε ειδικό φυλασσόμενο χώρο της Βουλής δεν τα άγγιξε και δεν τα είδε κανείς. Αφορούσαν και αφορούν και την αυριανή συζήτηση και την συζήτηση που θα γίνει την Δευτέρα. Τα έγγραφα είναι απόρρητα και γνωρίζουν όλοι πόσο μάλλον οι καθηγητές συνταγματικού δικαίου και οι πολιτικοί που έχουν πολλά χρόνια σε αυτό το κτίριο, ότι χρειάζονται τουλάχιστον 30 χρόνια για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που αφορούν διαλόγους υπουργικών συμβουλίου και συλλογικών κυβερνητικών οργάνων δηλαδή του ΚΥΣΕΑ και άλλων.

Επ’ αυτού του ζητήματος  καμιά πλευρά δεν διαφώνησε με την δική μου πρόταση. Η Βουλή ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε συζήτηση και αποχαρακτηρισμό και μοίρασμα στους υπεύθυνους των κομμάτων τέτοιων απόρρητων εγγράφων.

Όλα αυτά με οδήγησαν στην πρόταση με την οποία καμία πλευρά δεν διαφώνησε να αποδώσουμε με δική μου υπογραφή το σύνολο αυτών των εγγράφων στην πηγή που την αφορά δηλαδή στο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης ο οποίος κατά νόμο  έχει την αρμοδιότητα. Αυτά τα έγγραφα δεν αφορούν τη Βουλή αλλά τους υπουργούς που συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ  και το υπουργικό συμβούλιο.

Φοβάμαι ότι εάν υπάρξει τις επόμενες μέρες διαρροή αυτών των εγγράφων αυτό θα είναι διπλά κακό ως προς το εξής: Οτι υπήρχε ενδεχομένως σχεδιασμός να χρησιμοποιηθεί η άπλα  και η δημοκρατικότητα και ο τρόπος που λειτουργεί η Βουλή ως πρόσχημα για να φανεί ότι  από δω έγινε αυτή η διαρροή. Αυτό το θωρακίσαμε το περιφρουρήσαμε από χθες και οτιδήποτε θα  συμβεί αν συμβεί δεν θα αφορά τη Βουλή και αυτό είναι απολύτως τεκμηριωμένο».

Ποινή φυλάκισης

Την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε με φυλάκιση όσους διαρρέουν απόρρητα έγγραφα, «φωτογραφίζοντας» τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο κ. Τσίπρας είχε στο μεταξύ κάνει τον αιφνιδιαστικό ελιγμό και είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης, με επιστολή του στον πρόεδρο της βουλής, ώστε να παραστεί και εκείνος στη συνεδρίαση, καθώς σήμερα θα βρεθεί στο Παρίσι για να βραβευθεί.

Η αντιπολίτευση τον είχε επικρίνει εμμέσως ότι ήταν σκόπιμη η απουσία από τη συζήτηση της επερώτησης, γιατί δεν ήθελε να ταυτιστεί με τον κ. Καμμένο. Απαντώντας στην κριτική αυτή, όπως ανέφερε και ο ίδιος, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον κ. Βούτση ζητώντας την αναβολή της συζήτησης για τη Δευτέρα.

Στην επιστολή του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε προσυνέδριο του κόμματος σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι «αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε να απολογηθεί και αυτός για μια σκοτεινή υπόθεση» και πρόσθεσε: «Οπως είχε πει ο κ. Καμμένος, μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι. Το τέλος δεν αργεί..».

Το αίτημα της αναβολής της συζήτησης για την ερχόμενη Δευτέρα απορρίφθηκε αρχικά από τη ΝΔ, καθώς επρόκειτο για τη δεύτερη αναβολή, αλλά εγκρίθηκε από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Λοβέρδος: Υπάρχουν και νέα στοιχεία για την πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία

Με αφορμή την κατάθεση από τον ίδιο, διαβαθμισμένων εγγράφων στη Βουλή, και την προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών για ποινικές διώξεις σε περίπτωση δημοσιοποίησής τους, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ τόνισε ότι γεννάται και καινούργιο θέμα, αυτό της έλλειψης δημοκρατικότητας και διαφάνειας στο κοινοβούλιο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε, μάλιστα, την Πέμπτη, μέσω του ΣΚΑΪ, την ύπαρξη και νέων στοιχείων για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι και η ΔΗΣΥ, μετά τη ΝΔ, θα καταθέσει τη δική της επερώτηση τις επόμενες ημέρες, όταν κρίνει ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι είναι ξεκάθαρο πια ότι η Σαουδική Αραβία ζητούσε να αγοράσει μόνο 100.000 βλήματα και διερωτήθηκε πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000.

«Θα τα καρπωνόταν ο μεσάζοντας ή θα πήγαιναν σε κάποια τρίτη χώρα Είναι θέμα διαφθοράς, ή είναι θέμα Υεμένης;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, «η δουλειά φαίνεται να χάλασε στο θέμα της μεταφοράς των όπλων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη Σαουδική Αραβία και στην ασφάλιση του φορτίου. Τα ερωτήματα, πρόσθεσε ο βουλευτής, είναι αμείλικτα, και θα πρέπει ο κ. Τσίπρας που θα έρθει τη Δευτέρα στη Βουλή να στηρίξει τον υπουργό του να απαντήσει αν γνώριζε το ΚΥΣΕΑ, που ενέκρινε τη –διακρατική- συμφωνία, ότι αυτή θα υπογραφεί με έναν ιδιώτη.

Με αφορμή την κατάθεση από τον ίδιο, διαβαθμισμένων εγγράφων στη Βουλή, και την προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών για ποινικές διώξεις σε περίπτωση δημοσιοποίησής τους, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι γεννάται και καινούργιο θέμα, αυτό της έλλειψης δημοκρατικότητας και διαφάνειας στο κοινοβούλιο.

Θεοχαρόπουλος: Πανικός της κυβέρνησης

Για πανικό της κυβέρνησης, και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, όσον αφορά την υπόθεση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον απόηχο του «μπλόκου» στους βουλευτές της πρόσβασης στα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι «είχαμε μια προγραμματισμένη συζήτηση για την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για τη Σαουδική Αραβία, ζητήσαμε να δούμε τα έγγραφα -μόνο να τα δούμε όχι να τα πάρουμε- και αποφασίστηκε ούτε να δοθούν για ανάγνωση». «Είμαι και μέλος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής… Ποτέ δεν έχει διαρρεύσει κάτι από την Επιτροπή, πρόκειται για πανικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Ο κ. Καμμένος μας αφήνει άφωνους... Πέρυσι τον Ιανουάριο ήρθε διακρατική συμφωνία για πώληση βλημάτων αντί 66 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία… Τις διαδικασίες ο κ. Καμμένος τις έκανε με μεσάζοντα που η Σαουδική Αραβία είπε ότι δεν εκπροσωπεί τη χώρα, και πάγωσαν οι διαδικασίες, έτσι χάθηκαν λεφτά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο μεσάζοντας είναι έμπορος οπλών, έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο όπλων».

Έτσι χαθήκαν λεφτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο κ. Καμμένος προπηλάκισε ανώτατους αξιωματικούς και διπλωμάτες.

«Η υπόθεση πήγε στη δικαιοσύνη, η εισαγγελέας παρήγγειλε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και θα μας πει αν υπάρχουν ευθύνες (…) πρώτον, έχουμε δικαστική διερεύνηση, και δεύτερο θέμα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, δεν μπορεί να διαχειριστεί ο κ. Καμμένος το μείζον θέμα της εθνικής άμυνας της χώρας» επισήμανε ο κ Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «αντί να κοιτούν τις ευθύνες του κ. Καμμένου ψάχνουν να επιρρίψουν ευθύνες αλλού. Δυστυχώς για τη χώρα ο επικίνδυνος Καμμένος βρίσκεται σε ευαίσθητη θέση, έπρεπε να τον έχει αποπέμψει από καιρό ο Τσίπρας».

«Να μας πει ο κ. Τσίπρας αν έχει κάποιο όριο σε αυτή τη συγκυβέρνηση (…) η ανοχή κάποτε σημαίνει συνενοχή. Θα είναι μαύρη κηλίδα για ΣΥΡΙΖΑ που ανέχτηκε τέτοια φαινόμενα» επισήμανε ο βουλευτής.

Θεανώ Φωτίου: Τη Δευτέρα το βράδυ θα γίνει το Βατερλώ του Μητσοτάκη

«Ο λαός λέει Κυριακή κοντή γιορτή, Δευτέρα κοντή γιορτή λοιπόν, ας περιμένουμε όπως έγινε το Βατερλώ για τη δημόσια τάξη, θα γίνει και ένα άλλο Βατερλώ του Μητσοτάκη, το τι είναι και δεν είναι καθαρό θα αποκαλυφθεί με στοιχεία τη Δευτέρα» ανέφερε για την πολύκροτη υπόθεση η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ