2017-11-23 20:34:18
Φωτογραφία για Tέλος το Skype για την Κίνα
Το Skype, όπως και μια ανάλογη εφαρμογή της Microsoft (MSFT.O), αποτελούν παρελθόν για την Κίνα. Πλέον δεν διατίθενται στα app stores (τα ψηφιακά καταστήματα από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «κατεβάζουν» προγράμματα και εφαρμογές), ανάμεσα στα οποία και το κινεζικό Apple app store, ένα από τα μεγαλύτερα. Η εταιρεία Apple δήλωσε πως προχώρησε στην κίνηση αυτή για να συμμορφωθεί με την κινεζική νομοθεσία, ενώ η Microsoft (στην οποία ανήκει το Skype) έκανε μια πιο ασαφή δήλωση, μιλώντας για «προσωρινή διακοπή».

Η ουσία είναι μία: στην Κίνα, πλέον, αυτές οι εφαρμογές δεν διατίθενται. Κι' αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στον ολοένα και στενότερο έλεγχο των επικοινωνιών και του διαδικτύου, που προσπαθεί να επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση. Και δεν είναι η πρώτη φορά: εδώ και καιρό οι κάτοικοι της Κίνας δεν έχουν πρόσβαση (ή έχουν ελεγχόμενη και εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση) σε υπηρεσίες όπως το Google, το Facebook, το Twitter, το Snapchat, και το Line, που για εμάς –και όλο τον πλανήτη– είναι κάτι σαν «ψωμοτύρι» της καθημερινής πρόσβασης στο διαδίκτυο και την επικοινωνία.


Κι αυτό γιατί η κινεζική κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει ένα πανίσχυρο Firewall (τείχος προστασίας) στο διαδίκτυο, το οποίο εμποδίζει τη χρήση των εφαρμογών αυτών. Μάλιστα, τον Ιούλιο η Apple είχε αφαιρέσει 60 περίπου VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα) τα οποία μπορούσαν να παρακάμψουν το τείχος αυτό. Η εταιρεία δέχτηκε έντονη κριτική για την κίνησή της αυτή.

Η κατάργηση του Skype είναι μια ακόμα κίνηση που δείχνει ότι η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και η καπιταλιστική ανάπτυξη, που σημειώνονται όλα τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, δεν συμβαδίζουν και με φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος, με διεύρυνση των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών. Το αντίθετο: όπως φαίνεται, η σχέση μεταξύ τους είναι αντιστρόφως ανάλογη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ