2017-11-24 00:03:10
Φωτογραφία για Μεγαλώνοντας ένα συμπονετικό παιδί, βοηθάτε να γίνει ο κόσμος καλύτερος
Όταν το παιδί σας είναι ακόμα μικρό, είναι λογικό και αναμενόμενο να φοβάστε για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και  την εξέλιξη της συμπεριφοράς του καθώς μεγαλώνει. Φωνές, έντονες κινήσεις, το να παίρνει βίαια τα παιχνίδια των φίλων του ή να τα πετάει με δύναμη για να δείξει την αγανάκτησή του, σας στενοχωρούν αλλά καλώς ή κακώς αποτελούν μια τυπική συμπεριφορά των νηπίων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών.

Παρόλα αυτά, όσο πιο νωρίς αρχίσετε να το βοηθάτε να διαμορφώσει το χαρακτήρα του και του “διδάσκετε” έννοιες όπως εκείνες της ενσυναίσθησης και της συμπόνοιας, τόσο καλύτερα θα είναι για εκείνο και για εσάς.Η ενσυναίσθηση είναι εκείνη που μας επιτρέπει τόσο να αντιλαμβανόμαστε, όσο και να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Η συμπόνοια μάλιστα είναι κάτι που πηγαίνει ένα βήμα ακόμα παραπέρα από την απλή αντίληψη και κατανόηση, και αφορά τη λήψη δράσης επάνω στα ίδια συναισθήματα.


Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν μεγάλα ζητήματα για ένα μικρό παιδί, όμως εκείνο έχει την ικανότητα να αποκτήσει αυτές τις αρετές πριν ακόμα δέσει και για πρώτη φορά τα κορδόνια του. Εάν, λοιπόν, η ανατροφή ενός συμπονετικού παιδιού, είναι και κάτι το οποίο πραγματικά θέλετε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να χτίσετε γερές βάσεις. Πως μπορείτε να βοηθήσετε; Διαβάστε παρακάτω με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει ένα συμπονετικό και ευγενικό άτομο στη ζωή του.

Παίξτε ένα παιχνίδι ρόλων

Είναι ήδη ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας , και αποτελεί έναν τρόπο για να διδαχθούν τα παιδιά τις έννοιες της συμπόνοιας και της ενσυναίσθησης. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά καλούνται να φανταστούν πως μπορεί να δρα, σκέφτεται ή να νιώθει ο άνθρωπος (το ζώο ή το οποιοδήποτε φανταστικό πλάσμα) που υποδύονται.

Δώστε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα

Δείξτε στο παιδί σας πως μπορεί να είναι η συμπονετική συμπεριφορά. Φροντίστε να είστε ευγενικοί και ευχάριστοι με όλους, από την κυρία στο ταμείο του σούπερ μάρκετ έως και τους συναδέλφους σας στη δουλειά. Όταν οδηγείτε, «καταπιείτε» το θυμό σας με μερικές βαθιές ανάσες και αφήστε τους υπόλοιπους οδηγούς να αναρωτιούνται γιατί δεν πιάνουν τόπο οι φωνές τους.

Συζητήστε

Χρησιμοποιήστε έντονες καταστάσεις ως αφορμή για να συζητήσετε με τα παιδιά σας, τόσο για τα δικά τους συναισθήματα όσο και εκείνα των υπόλοιπων ανθρώπων γύρω τους. Πως πιστεύεις πως ένιωσε η Δανάη όταν έπεσε κάτω; Έκλαψε; ή Πως ένιωσες όταν εκείνο το αγόρι πήρε το παιχνίδι σου; Γιατί πιστεύεις πως το έκανε αυτό;

Βοηθήστε τους άλλους

Πάρτε μαζί τα παιδιά σας κάθε φορά που χαρίζετε τα παλιά σας βιβλία ή τα ρούχα που δεν χρειάζεστε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.  Εξηγήστε τους ακριβώς τι κάνετε αλλά και κυρίως γιατί το κάνετε. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν όταν για παράδειγμα μαγειρεύετε για ένα φιλικό πρόσωπο που είναι άρρωστο ή όταν επιλέγετε ένα δώρο.

Πείτε περισσότερα «Ευχαριστώ»

Κάθε φορά που το παιδί σας μοιράζετε κάτι μαζί σας ή με το αδερφάκι του, ή όταν εμφανίζεται πρόθυμο να βοηθήσει σε μικροδουλειές, μην ξεχνάτε να του λέτε ευχαριστώ και να το επαινείτε. Ακόμα και σε ανύποπτο χρόνο, όταν δεν το περιμένει.

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο ζώο

Τα ζώα χρειάζονται αγάπη και φροντίδα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια εξασκήσουν τις ικανότητες τους σε συμπόνοια και βρίσκουν τους κώδικες που χρειάζονται για να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των ζώων. Ακόμα και τα πιο μικρά νήπια μπορούν να χαϊδέψουν ένα ζωάκι με στοργή ή να ανταμείψουν ένα άλλο με μια λιχουδιά. Επίσης, καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά σας θα μπορούσαν να αναλάβουν και περισσότερες ευθύνες σχετικά με την φροντίδα του κατοικίδιου ζώου τους.

Αναγνωρίστε τη συμπόνοια

Όταν το παιδί σας να συμπεριφέρεται με συμπόνοια προς έναν άλλο άνθρωπο, φροντίστε να το επισημάνετε. Είναι καλό να δίνετε έμφαση σε τέτοιους είδους πράξεις. Μπορείτε να αναφέρετε και παραδείγματα από παραμύθια ή ταινίες, προκειμένου να συσχετίσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας με αυτά τα παραδείγματα. Αφήστε στα παιδιά την αίσθηση ότι έπραξαν το σωστό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ