2017-12-02 22:18:08
Φωτογραφία για Οι γκάνγκστερ με το αγγελικό πρόσωπο. Έραβαν ξυράφια στα καπέλα τους και τύφλωναν τα θύματά τους. Ντύνονταν σαν αριστοκράτες
Το 2013 το βρετανικό κανάλι BBC κυκλοφόρησε τη σειρά «Peaky Blinders» με πρωταγωνιστές τους Κίλιαν Μέρφι, Σαμ Νιλ, Τομ Χάρντι, Πολ Άντερσον και Έλεν Μακρόρι. Η υπόθεση τοποθετεί τη συμμορία στο μεταπολεμικό Μπέρμιγχαμ, μια περίοδο που κυριαρχεί το χάος και η φτώχεια. Ο δημιουργός της σειράς, Στίβεν Νάιτ, βασίστηκε στις ιστορίες των γονιών του, των οποίων οι πρόγονοι ήταν μέλη της τρομερής συμμορίας. Κεντρικό πρόσωπο ο Ιρλανδός Τόμας Σέλμπι, ο οποίος τα βάζει με την αστυνομία και τον υπόλοιπο υπόκοσμο. Επηρεασμένος από τη θητεία του στη Γαλλία, μπλεγμένος σε στοιχηματικά κυκλώματα και τη διακίνηση όπλων, φτάνει μέχρι τον βασιλιά της Αγγλίας για να να»χτίσει» μια νόμιμη οικογενειακή αυτοκρατορία. Οι πραγματικοί «Peaky Blinders» όμως έδρασαν πριν από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι γκάνγκστερ του Μπέρμιγχαμ

Το 1870 στο Μπέρμιγχαμ, ανερχόμενο βιομηχανικό κέντρο, οι εργάτες ζούσαν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης
. Η βία και η αναρχία ήταν καθημερινό φαινόμενο στη βικτωριανή Αγγλία και ξεσπούσαν ταραχές ανάμεσα σε συμμορίες των προαστίων της πόλης. Νεαροί μάχονταν σώμα με σώμα, πολλές φορές μέχρι θανάτου, για να κυριαρχήσουν στα προάστια. Από τις πρώτες ομάδες ταραχοποιών ήταν οι «Sloggers». Για περισσότερα από 30 χρόνια πουλούσαν προστασία και εκφόβιζαν τους κατοίκους.

Χρησιμοποιούσαν ζώνες που τις είχαν ενισχύσει με βαρίδια, χτυπούσαν τα θύματα τους και στη συνέχεια τους λήστευαν. Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, μια αστυνομική μονάδα έφτασε στην περιοχή Τσιπσάιντ για να επιβάλει την τάξη. Όμως, ο διαβόητος αρχηγός των «Sloggers» δολοφόνησε ένα αστυφύλακα. Αρκετά μέλη της συμμορίας φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν. Η στιγμή ήταν κατάλληλη για να αναδειχθεί μια από τις πιο γνωστές συμμορίες της Αγγλίας του 190υ αιώνα. Οι «Peaky Blinders».

Τα ξυράφια, τα μεταξωτά μαντίλια και οι όμορφες κοπέλες

Ως «Peaky Blinders», τον 20ο αιώνα, αναφέρονταν γενικά οι περισσότερες συμμορίες της Βρετανίας.

Η γνήσια όμως εγκληματική οργάνωση έδρασε στα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 1910. Η ονομασία τους πήγαζε από τον τρόπο που έκαναν τις επιθέσεις τους. Έραβαν στα επίπεδα καπέλα τους ξυράφια και χτυπούσαν τα υποψήφια θύματά τους. Το όπλο που χρησιμοποιούσαν ήταν περίεργο, παρόλα αυτά δραστικό. Στόχευαν όποιον φαινόταν τρωτός, από ευγενείς άνδρες μέχρι φοβισμένες κοπέλες και απροστάτευτα παιδιά. Με τα καπέλα έσχιζαν τη μύτη των θυμάτων τους. Τα μάτια τους αμέσως δάκρυζαν και έτσι προσωρινά δεν μπορούσαν να δουν και να αντιδράσουν. Γρήγορα τους λήστευαν και γίνονταν καπνός. Χαρακτηριστικό γνώρισμα ήταν και τα στυλιζαρισμένα ρούχα τους. Ο ενδυματολογικός τους κώδικας παρέπεμπε σε κλασικό βρετανικό στυλ, ώστε να ξεχωρίζουν από τις άλλες συμμορίες και να αποπνέουν ένα αέρα αριστοκρατίας. Τα καπέλα τους ήταν ελαφρώς γερμένα από τη μία πλευρά, φορούσαν  σακάκι από τουίντ και παντελόνια με τσάκιση, παλτό με χάλκινα κουμπιά και μποτίνια με ατσάλινες λεπτομέρειες. Παράλληλα έδεναν γύρω από το λαιμό τους μεταξωτά μαντήλια. Ακόμη και οι σύντροφοι των μελών ήταν προσεγμένες. Σειρές από μαργαριτάρια κοσμούσαν το λαιμό τους και μεταξωτές κορδέλες στα μαλλιά τους που σκέπαζαν καλαίσθητα το μέτωπό τους ενώ τα φορέματά τους ήταν ραμμένα από τα καλύτερα υφάσματα. Οι «Peaky Blinders» δεν έμειναν μόνο στις ληστείες. Πουλούσαν προστασία, έλεγχαν τις τοπικές παμπ και τη μαύρη αγορά του Μπέρμιγχαμ. Οι γκάνγκστερ κέρδιζαν επίσης πολλά λεφτά από παράνομα στοιχήματα στον ιππόδρομο. Τα μωρά της συμμορίας Όπως οι ενήλικες, έτσι και παιδιά βίωναν τις επιπτώσεις της φτώχειας. Πολλά μέλη των «Peaky Blinders» ήταν νεαροί. Έκλεβαν οτιδήποτε είχε ανταλλακτική αξία με σκοπό να επιβιώσουν. Τα πιο γνωστά μέλη της συμμορίας ήταν οι Χάρι Φάουλερ, Έρνστ Μπέιλς, Στέφαν Μακχίκι και Τόμας Γκίλμπερτ. Όλοι τους όμως ήταν τοπικοί θρύλοι και αφοσιωμένοι στη διαβόητη συμμορία.

Η αστυνομία έπιασε τον 19χρονο Χάρι Φάουλερ με το αγγελικό πρόσωπο όταν έκλεψε ένα ποδήλατο. Έμεινε στη φυλακή ένα μήνα. Ο επίσης 19χρονος Μπέιλς καταχωρήθηκε στα έγγραφα των αρχών για το ίδιο έγκλημα. Ο Μακχίκι καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκισης για διάρρηξη καταστήματος με υφάσματα. Ο Γκίλμπερ ήταν από γηραιότερους της συμμορίας και φυλακίστηκε για «πρόθεση εγκληματικής δράσης». Πολλοί ταραχοποιοί βέβαια πιάστηκαν επειδή είχαν διασυνδέσεις με τη συμμορία, χωρίς να έχουν διαπράξει στην ουσία κανένα έγκλημα. Ωστόσο ήταν αδύνατο να διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των «Peaky Blinders».

Το τέλος των συμμοριών

Τη σκυτάλη των «Peaky Blinders» πήραν οι «Birmingham Boys» που έδρασαν μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η συμμορία Σαμπίνι, παρακλάδι της ιταλικής μαφίας κυριάρχησε στην πόλη. Το Μπέρμιγχαμ ωστόσο σταδιακά βιομηχανοποιήθηκε, οι αποστάσεις μεγάλωσαν ανάμεσα στις εργατικές συνοικίες, με τις περισσότερες οικογένειες να μετακομίζουν στο κέντρο της πόλης. Οι εχθροπραξίες και οι ξυλοδαρμοί μεταξύ των συμμοριών για την κυριαρχία εξασθένισαν και σε κάθε περιοχή δημιουργήθηκαν αυτόνομα γκέτο.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ