2012-05-26 13:42:05
Φωτογραφία για Ο αεροδιάδρομος της... αγωνίας
του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Οι αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι η πρώτη υπερατλαντική πτήση θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»... της Θεσσαλονίκης περί τα τέλη του 2014. Ωστόσο η πρόσφατη ιστορία με τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη μας διδάσκει ότι είναι σχεδόν απίθανο να παραδοθεί ένα έργο τέτοιας κλίμακας στην ώρα του.Ο αεροδιάδρομος 10-28, είναι μια κολόνια που κρατάει χρόνια για την πόλη και το αεροδρόμιο της.

Οι πρώτες σοβαρές προσπάθειες για την υλοποίηση του έργου και την ένταξη του σε χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα είχε ξεκινήσει από το 1997 όταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν ο Χάρης Καστανίδης. Η μικρή θητεία ωστόσο του κ. Καστανίδη στη θέση του υπουργού και η μεταφορά στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, έβαλε στον πάγο τις προσπάθειες για την κατασκευή του έργου.

Για να φτάσουμε στο 2001 και συγκεκριμένα στον Οκτώβριο με το έργο τελικά να δημοπρατείται, μετά από μελέτη που πραγματοποίησε η ΥΠΑ, με τη διαδικασία της προεπιλογής και το κόστος του να ανέρχεται στα 250 εκ. ευρώ.


Τα έργα όμως δεν ξεκίνησαν και έπρεπε να φτάσουμε στο 2005, όπου η νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ακύρωσε το διαγωνισμό και προκήρυξε νέο το Φεβρουάριο, τον οποίο πάλι ακύρωσε για να κηρύξει νέο τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Δύο προσφυγές ωστόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η κακή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα δεν άφησαν πολλά περιθώρια για να προχωρήσει η κατασκευή.

Το μεγάλο στοίχημα του ΕΣΠΑ ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία για να υλοποιηθεί το έργο, που κυριολεκτικά θα «απογείωνε» το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Η ένταξη του έργου τελικά έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουν οι εργασίες φέτος, με τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη να κάνει λόγο για υπερατλαντικές πτήσεις.

«Δεν είναι γιοφύρι της Άρτας»

Η κακοκαιρία που και οι άνεμοι που έπληξαν φέτος το χειμώνα την περιοχή πήγαν λίγο πίσω τα έργα, ωστόσο οι κατασκευαστές προσπαθούν να εντείνουν τις εργασίες αυτή την περίοδο, γιατί από ό,τι φαίνεται το έργο έχει καθυστερήσει αρκετά.

«Δεν πρόκειται για γιοφύρι της Άρτας», επισημαίνει στο REDALERT ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος, Χρίστος Καραλής. «Αυτό που γίνεται στο αεροδρόμιο μας είναι μία παγκόσμια πατέντα, η οποία γίνεται εδώ και έχει γίνει και στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Το βάθος στο οποίο γίνεται η επέκταση μέσα στη θάλασσα είναι 14 μέτρα, πράγμα το οποίο μας αναγκάζει να κάνουμε προφορτίσεις και συμπυκνώσεις, προκειμένου να μεταφέρουμε επίχωμα». Όπως επισήμανε πάντως ο κ. Καραλής, εφόσον έχει ξεκινήσει το έργο, με χαμηλότερο μάλιστα από τον αρχικό προϋπολογισμό, είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.

Γίνεται βούρκος ο Θερμαϊκός;

Ωστόσο η κατασκευή του αεροδιαδρόμου μέσα στη θάλασσα, δημιουργεί από ό,τι φαίνεται ένα νέο πρόβλημα. Ο αυτοκαθαριζόμενος Θερμαϊκός, από τη μια μεριά του αεροδιαδρόμου, κινδυνεύει να γίνει βούρκος, αφού τα νερά λιμνάζουν στην περιοχή της κοιλάδας του Ανθεμούντα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων. Την κατάσταση επιδεινώνει το ρέμα από τη Γαλάτιστα που εκβάλει στην περιοχή και μεταφέρει τα λύματα. Από την πλευρά της ΕΔΥΕ πάντως, ο κ. Καραλής επισήμανε πως το θέμα παρακολουθείται και πως δεν έχει υπάρξει κάποιο θέμα, τονίζοντας την ύπαρξη κονδυλίου που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που χρειαστεί περιβαλλοντική αποκατάσταση η περιοχή.
redalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ