2017-12-04 10:12:06
Φωτογραφία για Ένα απολαυστικό ταξίδι στη γεύση και στην ιστορία στο cafe – εστιατόριο «Το Καποδιστριακόν»
Ενθουσιασμένος ένας πολύ καλός φίλος μού συνέστησε να περάσω από την Ακαδημίας 48 για να κάνω, όπως χαρακτηριστικά μου τόνισε, «ένα απολαυστικό ταξίδι στη γεύση και στην ιστορία».

Και μόνο αυτά τα λόγια ήταν ικανά να μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Άλλωστε περίμενα και μία πολύ καλή μου φίλη από τη Θεσσαλονίκη και ήθελα να της προσφέρω μια μοναδική εμπειρία στο κέντρο της πόλης.

Έτσι βρεθήκαμε ένα μεσημέρι στο νεοκλασικό κτήριο «Κωστής Παλαμάς» στην οδό Ακαδημίας. Δυσκολευτήκαμε λιγάκι να εντοπίσουμε το εστιατόριο γιατί δεν υπάρχει καμία ταμπέλα που να σε ενημερώνει. Μας μπέρδεψε και ο κύριος που ήταν στο απέναντι περίπτερο, λέγοντάς μας ότι η είσοδός του είναι από την οδό Σίνα.

Μην μπερδευτείτε! Η είσοδος του εστιατορίου είναι από την οδό Ακαδημίας ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά που στολίζουν το χώρο και σήμα κατατεθέν τη βαριά πράσινη πόρτα του! Πόσες φορές αλήθεια δεν είχα περάσει απ’ έξω χωρίς, όμως, να γνωρίζω το μυστικό που έκρυβε μέσα του! Έφτασε η ώρα να το ανακαλύψω!


Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια και ανοίγοντας τη βαριά πόρτα σίγουρα νιώθει κανείς από την πρώτη στιγμή το δέος που ο χώρος σου «επιβάλλει». Μόλις φτάσαμε μας υποδέχτηκαν με ένα ζεστό χαμόγελο και μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν δύο αίθουσες στις οποίες μπορούσαμε να καθίσουμε και να απολαύσουμε το φαγητό μας. Η περιέργειά μας ήταν μεγάλη και έτσι ζητήσαμε -γυναίκες είμαστε άλλωστε- να δούμε και τις δύο αίθουσες πριν αποφασίσουμε.

Ο χώρος που είναι εξαιρετικά προσεγμένος, γεμάτος με πίνακες και φωτογραφίες, μας ενθουσίασε. Μόλις είδαμε και τη γωνιά όπου πάνω στον τοίχο είχε μία φωτογραφία της παλιάς Αθήνας, ε αυτό ήταν, την ερωτευτήκαμε!

Αφού βολευτήκαμε και μας έφεραν τον κατάλογο, μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει κάθε μέρα όλη την εβδομάδα και το οικονομικό μενού του εστιατορίου, το οποίο περιλαμβάνει σαλάτα, κυρίως πιάτο, γλυκό της επιλογής μας και κρασί στην τιμή μόνο των 13€. Κι αν νομίζετε ότι είναι απλά πιάτα χωρίς φαντασία, κάνετε μεγάλο λάθος! Τη συγκεκριμένη ημέρα το μενού είχε ταμπουλέ με καρέ ντομάτας, μυρωδικά σε χωνάκι τορτίγιας με μους τυριού και πορκέτα με πανσέτα, σπανάκι και φέτα μαζί με πατάτες ντωφινουάζ. Ρίχνοντας μια ματιά και στις υπόλοιπες ημέρες, οι επιλογές ήταν η μία καλύτερη από την άλλη με παραδοσιακά κι όχι μόνο πιάτα, όπως οι μελιτζάνες «Παπουτσάκια» και οι ντοματοπιπεριές γεμιστές, αλλά και ποπιέτα Πέρκας με λαχανικά παπιγιότ.

Στα υπόλοιπα πιάτα του εστιατορίου οι επιλογές και μόνο σου άνοιγαν την όρεξη ακόμη κι αν δεν πεινούσες. Τι απ’ όλα αυτά τα υπέροχα να πρωτοδιαλέξεις; Αποφασίσαμε να μην επιλέξουμε, για σήμερα το οικονομικό μενού -περιορίσαμε έτσι, ελάχιστα, τις επιλογές μας- και να επικεντρωθούμε στον κατάλογο του εστιατορίου. Με πολύ δυσκολία καταλήξαμε να επιλέξουμε την τριλογία λαχανικών, με ντοματίνια και πέρλες αχλαδιού, το μιλφέιγ λαχανικών σχάρας με κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πολύχρωμες πιπεριές, ντομάτα, ψητό μανούρι και sauce teriyaki, ενώ για κυρίως επιλέξαμε να δοκιμάσουμε χοιρινή μπριζόλα μαριναρισμένη με πάπρικα, θυμάρι, πιπεριά και σκόρδο μαζί με πουρέ γλυκοπατάτας και το Πηλιορείτικο «Σπετσοφάι». Συνοδέψαμε το γεύμα μας με το κρασί παραγωγής της εταιρείας με την επωνυμία «Αυθεντικό», το οποίο είναι σε εξαιρετικά προσιτή τιμή. Φυσικά υπάρχει και μια προσεγμένη λίστα εκλεκτών κρασιών από όλη την Ελλάδα που θα ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.

Παράλληλα, υποσχεθήκαμε ότι θα ξανάρθουμε σίγουρα την επόμενη μέρα για να δοκιμάσουμε το «Ιμάμ Μπαϊλντί» και το σπαγγέτι με κεφτεδάκια και αρωματική σάλτσα ντομάτας, την ποικιλία «Καποδιστριακόν» και τη σαλάτα «Αυθεντικό» που αποτελούν σταθερές γευστικές αξίες και κορυφαία επιλογή των θαμώνων. Α, και τη μελιτζανοσαλάτα με χταποδάκι, κάπαρη και ελιές.

Όλες οι λιχουδιές τους είναι χειροποίητες, με φρέσκιες πρώτες ύλες και τα κυρίως πιάτα είναι της ώρας. Με λίγο κρασί, πολλή κουβέντα και ενθουσιασμό από την υπέροχη πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων από την τριλογία λαχανικών -απλά θεϊκές οι πέρλες αχλαδιού σε συνδυασμό με τα ντοματίνια και τα λαχανικά- ούτε που καταλάβαμε πότε πέρασε η ώρα και τα κυρίως πιάτα έφτασαν σκορπώντας παντού τα αρώματά τους.

Μόλις τα τοποθέτησαν μπροστά μας, κοιταχτήκαμε μεταξύ μας. Ένα θα σας πω: τα πιάτα είναι γεμάτα φαντασία (ας είναι καλά ο σεφ Αλέξανδρος Ανδριώτης), αλλά μπορείτε να τα φάτε και με τα μάτια! Απίστευτα τρυφερή η χοιρινή μπριζόλα, αρωματική και σε τέλειο συνδυασμό με τον πουρέ γλυκοπατάτας. Όσο για το «Σπετσοφάι»; Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε! Αυτό που επίσης μας άρεσε είναι ότι οι μερίδες είναι όχι απλά ικανοποιητικές, αλλά χορταστικές και μάλιστα σε τιμές που δεν τρως ούτε σε … fast food!

Ξενάγηση στην … ιστορία!

Μόλις ολοκληρώσαμε το φαγητό μας, δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουμε αν δεν βλέπαμε τους χώρους που παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν στα αριστερά μας μόλις μπήκαμε. Έτσι λοιπόν ζητήσαμε αν υπάρχει η δυνατότητα να μας ξεναγήσει κάποιος στους υπόλοιπους χώρους και να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Αμέσως έφτασε η υπεύθυνη του εστιατορίου, Μαρία Κομπατσιάρη, μια γλυκύτατη, έξυπνη και δραστήρια γυναίκα, η οποία αμέσως μας οδήγησε στο χώρο που είναι αφιερωμένος στον Κωστή Παλαμά, στον οποίο υπάρχει το γραφείο του και κάποια πονήματά του που έχουν διασωθεί.

Στον ημιόροφο, εκτός από τους δύο χώρους εστίασης, όπου μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου, υπάρχουν διάφορες «διαδρομές» που μπορείς να ακολουθήσεις ανακαλύπτοντας κάθε φορά και έναν ξεχωριστό χώρο. Οι θαμώνες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ τους στους διάφορους χώρους που διαθέτει το Κέντρο, οι οποίοι είναι minimal διακοσμημένοι διαθέτοντας άνετους καναπέδες και πολυθρόνες μαζί με έπιπλα αντίκες. Ωστόσο, η ματιά σου και η ψυχή σου γεμίζουν. Κάποια μάλιστα από τα έπιπλα τα έχουν δωρίσει καθηγητές και πολίτες στο Πανεπιστήμιο και έχουν βρει πραγματικά ένα χώρο που τους αξίζει!

Υπάρχει και ο επάνω όροφος στον οποίο πραγματοποιούνται Ημερίδες και Συνέδρια. Στο διάδρομο συναντά κανείς προθήκες με προσωπικά αντικείμενα του Κωστή Παλαμά, σπάνια βιβλία τυπωμένα από το 2ο μισό του 19ουαιώνα, όπως επίσης και ειδική αίθουσα στην οποία ανά διαστήματα φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις. Αυτήν την περίοδο υπάρχει η μόνιμη συλλογή αφρικανικών έργων.

Σε κάθε δωμάτιο του κτιρίου εκτός από τα εντυπωσιακά ξύλινα σκαλιστά έπιπλα, κάποια από αυτά έχουν και δέρμα, υπάρχουν, όπως μας ενημέρωσε η κ. Κομπατσιάρη, αυθεντικές προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων.

Το κτήριο «Κωστής Παλαμάς»

Το cafe– εστιατόριο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο «Κωστής Παλαμάς», το οποίο ανεγέρθη το 1857 και αρχικά λειτούργησε ως ιδιωτικό λύκειο με την ονομασία «Ελληνικό Εκπαιδευτήριο».

Το 1870 το κτήριο αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να στεγασθούν σ' αυτό Εργαστήρια Ιατρικών και Φυσικών Επιστημών, αίθουσες διδασκαλίας και αργότερα Πανεπιστημιακά Μουσεία.

Το εστιατόριο λειτούργησε για πρώτη φορά το 2005 ως Εντευκτήριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» και αρχικά η είσοδος επιτρεπόταν μόνο στο προσωπικό του Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια είναι ανοιχτό και για το κοινό.

Στο cafe– εστιατόριο εργάζονται 15 άτομα και είναι ανοιχτό από Δευτέρα μέχρι και Σαββάτο. Ο χώρος διατίθεται επίσης και για κάθε είδους εκδήλωση, από δεξιώσεις γάμου μέχρι κάθε είδους συνεστιάσεις και μάλιστα σε τιμές εξαιρετικά λογικές. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλέσετε το τηλέφωνο 210 3632537. 
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ